ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

24ωρη απεργία και κινητοποιήσεις ενάντια στην κατάργηση του 8ώρου


Απεργία για την ΑΔΕΔΥ και τα Εργατικά Κέντρα της χώρας, για την Εργατική Πρωτομαγιά, η σημερινή μέρα, ενώ μεγάλες και δυναμικές κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί σε όλη τη χώρα.. Αιχμή του δόρατος για τους εργαζόμενους που απεργούν το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, που μεταξύ άλλων προωθεί την επί της ουσίας κατάργηση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων και του 8ώρου.
Οι δημοσιογραφικές ενώσεις και η ΓΣΕΕ τίμησαν την Εργατική Πρωτομαγιά στις 4 Μαΐου.
Από τις 10.30 ξεκινούν τα καλέσμα για συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας, με το ΠΑΜΕ να καλεί στις 10 το πρωί στο Σύνταγμα και τις οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου και τα πρωτοβάθμια σωματεία να δίνουν ραντεβού στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η ΑΔΕΔΥ έχει καλέσει σε συγκέντρωση για τις 11 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος.
Τα εκατοντάδες σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ σημειώνουν πως κυβέρνηση και εργοδοσία ετοιμάζονται να νομοθετήσουν ένα τερατούργημα για τη 10ωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή, να καταστήσουν «νόμιμο» το εργοδοτικό ξεσάλωμα που εντείνεται τα τελευταία χρόνια με τις πλάτες όλων των κυβερνήσεων.
Λόγω της 24ωρης απεργίας, θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ και τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ η απεργία της ΑΔΕΔΥ επηρεάζει και τους εργαζόμενους σε Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες όπως οι Εφορίες. Επίσης, στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ.
Χωρίς μετρό και ηλεκτρικό θα μείνει η πρωτεύουσα, καθώς όλο το 24ωρο θα είναι ακινητοποιημένοι οι συρμοί του μετρό (γραμμές 2, 3) και του ΗΣΑΠ (γραμμή 1). Στην απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ και το τραμ.
Τα λεωφορεία θα κινούνται κανονικά.
Στην 24ωρη πανελλαδική απεργία συμμετέχουν και τα 13 ναυτεργατικά σωματεία, ενώ στάση πραγματοποιούν και οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας και η ΟΣΥΠΑ, με αποτέλεσμα η εταιρεία SKY express να προχωρά σε ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων.

Η «μητέρα των μαχών»

Επί ποδός μάχης ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη βρίσκονται και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο πλαίσιο της προσπάθεις προάσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων, επιχειρεί άνοιγμα στους εργαζόμενους ανά την επικράτεια, με στόχο να δημιουργηθεί ένα μέτωπο ίδιας και μεγαλύτερης δυναμικής με εκείνο των μνημονιακών χρόνων όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει χαρακτηρίσει εδώ και καιρό το επίμαχο νομοσχέδιο ως «μητέρα των μαχών». Εκτιμάται μάλιστα πως η επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας της Πέμπτης, με βασικό αίτημα την απόσυρση του εργασιακού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, αποτελεί το μεγάλο στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα για το προσεχές διάστημα.
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε ότι το το νομοσχέδιο Χατζηδάκη δείχνει ότι «η εργασία βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι συντηρητικές δυνάμεις και μαζί τους η ΝΔ, εκμεταλλεύονται την πανδημία για να ακυρώσουν αγώνες και δικαιώματα που είναι ταυτισμένα με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την κοινωνική κινητικότητα».
Το «παρών» στη συγκέντρωση της πλατείας Κλαυθμώνος θα δώσει και το ΜέΡΑ25. Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Μ. Κριθαρίδης σε δήλωσή του τόνισε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «πέρα από τον εργασιακό μεσαίωνα, εξήγγειλε και κεφαλαιοποιητικό-ασφαλιστικό για τις επικουρικές συντάξεις, με τη μείωση τους να είναι δεδομένη με το 5ο μνημόνιο. Απέναντι σε αυτόν τον συνολικό, δυστοπικό μεσαίωνα της Κυβέρνησης, να δώσουμε όλοι αύριο στις 11, στην Κλαυθμώνος, μια μαζική απάντηση».
- από ΕφΣυν