ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 4 Μαΐου 2021

Ελευθερία του Τύπου: η Ελλάδα κατρακυλάει διεθνώς


Δύο χρόνια διακυβέρνησης του «επιτελικού κράτους» των «αρίστων» ήταν αρκετά για να βρεθεί η χώρα μας την 3η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, να εμφανίζεται διεθνώς ως μια.. χώρα με σοβαρά προβλήματα στην ελευθερία του Τύπου και την προστασία των δημοσιογράφων από λογοκρισία, πιέσεις, απειλές - ακόμα και κατά της ζωής. Η χώρα προβάλλει πλέον σε όλους τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς ως μια χώρα στην οποία η δημοσιογραφία απειλείται.
Μετά τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, η Ελλάδα είναι πλέον μία από τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες με δολοφονημένο δημοσιογράφο τα τελευταία χρόνια. Το 2018 δολοφονήθηκαν ο Σλοβάκος ερευνητικός δημοσιογράφος Γιαν Κούτσιακ και η σύντροφός του Μαρτίνα Κουσνίροβα με μια σφαίρα ο καθένας. Την προηγούμενη χρονιά είχε δολοφονηθεί η δημοσιογράφος Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίζια, άσπονδη εχθρός του πρωθυπουργού Ζοζέφ Μουσκάτ, καθώς ανατινάχθηκε από βόμβα στο αυτοκίνητό της. Οι δολοφόνοι του Γιώργου Καραϊβάζ κυκλοφορούν ελεύθεροι. Πολιτικά σκάνδαλα, δωροδοκίες, ισχυροί επιχειρηματίες και τραπεζίτες πίσω από παράνομες δραστηριότητες, διαφθορά και οργανωμένο έγκλημα είναι αντικείμενο της ερευνητικής δημοσιογραφίας και στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της UNESCO, από το 2020 μέχρι σήμερα έχουν σκοτωθεί 76 δημοσιογράφοι, ενώ πολύ περισσότεροι έχουν συλληφθεί, παρενοχληθεί ή απειληθεί παγκοσμίως.
Ο Κ. Βαξεβάνης δέχεται απειλές για τη ζωή του. Καταγγέλλει συμβόλαιο θανάτου εναντίον του. 
Οι καταγγελίες Βαξεβάνη κάνουν τον γύρο του κόσμου: ακόμα ένας Έλληνας δημοσιογράφος βρίσκεται υπό την απειλή θανάτου. Στηρίζεται από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα (RSF), από το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου, από τη Διεθνή Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), από το Human Rights Watch.
Οι διεθνείς εκθέσεις για την Ελλάδα σημειώνουν ότι υπό τη συντηρητική κυβέρνηση Μητσοτάκη η ελευθερία του Τύπου «υπέφερε», συμπληρώνοντας και τους αποκλεισμούς αντιπολιτευόμενων μέσων επικοινωνίας από τα κρατικά διαφημιστικά κονδύλια για τον κορωνοϊό (λίστες Πέτσα), αλλά και τον αποκλεισμό των δημοσιογράφων από την ενημέρωση για τον κορωνοϊό. Η Ελλάδα πέφτει στις λίστες της παγκόσμιας κατάταξης για την ελευθερία του Τύπου, από την 65η θέση το 2020, στην 70ή το 2021.
Εάν σε αυτά όλα προστεθούν οι ανοιχτές πλέον καταγγελίες για λογοκρισία στην ΕΡΤ αλλά και η πνιγηρή μονοφωνία που επικρατεί στην τηλεοπτική ειδησεογραφία, είναι φανερό ότι η κατάσταση είναι πλέον ζοφερή.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε μήνυμά του απευθύνει έκκληση σε όλες τις κυβερνήσεις να κάνουν ό,τι μπορούν για να υποστηρίξουν την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης.
Σε πολλές χώρες, σημειώνει ο Αντόνιο Γκουτέρες, οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αντιμετωπίζουν μεγάλους προσωπικούς κινδύνους, όπως νέους περιορισμούς, λογοκρισία, βία, παρενοχλήσεις, προφυλακίσεις, ακόμα και θάνατο, μόνο και μόνο επειδή κάνουν τη δουλειά τους. Η επείγουσα έκκληση για ελευθερία του Tύπου και ελεύθερη πρόσβαση στην ενημέρωση είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ, τονίζει.
Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει ότι «Η Ελλάδα υποστηρίζει ενεργά την ελευθερία του Τύπου και την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης στα κρίσιμα ζητήματα στην εποχή της πανδημίας».
- από κείμενο της Αγγέλας Νταρζάνου στην Αυγή