ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Συμφωνία Βρυξελλών - Λονδίνου για το Brexit

Συμφωνία επετεύχθη έστω και την ύστατη ώρα, από τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, με ευρωπαϊκή πηγή να δηλώνει το απόγευμα της παραμονής των Χριστουγέννων πως οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίας κατέληξαν σε συμφωνία.
Αφού αποχώρησε από την ΕΕ την 31η Ιανουαρίου 2020, έπειτα από.. δημοψήφισμα, το Ηνωμένο Βασίλειο εισήλθε σε μια μεταβατική περίοδο, κατά την οποία ουσιαστικά ίσχυαν και ισχύουν όλοι οι κανόνες και κανονισμοί της ΕΕ.
Η μεταβατική περίοδος θα ολοκληρωθεί τα ξημερώματα της 31ης Δεκεμβρίου 2020 προς την 1η Ιανουαρίου του 2021.
Τα ζητήματα που απασχόλησαν τις δύο πλευρές μέχρι την τελευταία στιγμή αφορούσαν στο ζήτημα της ρήτρας αποφυγής του αθέμιτου ανταγωνισμού από το Λονδίνο, εφόσον εξακολουθεί να απολαμβάνει τα αγαθά της κοινής αγοράς και τα ποσοστά αλιείας για τους Ευρωπαίους αλιείς σε βρετανικά ύδατα.
➤ «Καταλήξαμε επιτέλους σε μια συμφωνία. Ήταν ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος, αλλά καταφέραμε να έχουμε αποτέλεσμα. Είναι μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία» δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Σύμφωνα με την ίδια, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια τρίτη χώρα, αλλά θα παραμείνει ένας σημαντικός εταίρος της ΕΕ. «Αυτή η συμφωνία θέτει τα σταθερά θεμέλια για ένα νέο ξεκίνημα με έναν μακροχρόνιο φίλο και μας επιτρέπει να «αφήσουμε επιτέλους το Brexit». «Στην αρχή μου είναι το τέλος μου, και στο τέλος μου η αρχή μου» ανέφερε ακόμη, επιλέγοντας τους στίχους του Τ. Σ. Έλιοτ.
Η ανακοίνωση ότι οι διαπραγματευτές έχουν καταλήξει σε συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου για τη δημιουργία στενής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και συμπλήρωσε: «Ευχαριστούμε την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον επικεφαλής διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ για τις ακούραστες προσπάθειές τους».
➤ «Για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας, η καλύτερη συμφωνία με τον γείτονα, φίλο και σύμμαχό μας είναι το καλύτερο αποτέλεσμα. Τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ επέδειξε ενότητα και αποφασιστικότητα στις διαπραγματεύσεις της με το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε την ίδια ενότητα» τόνισε ο Σαρλ Μισέλ. Επισήμανε ότι «αυτές ήταν πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, αλλά η διαδικασία δεν έχει τελειώσει. Τώρα είναι η ώρα για το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναλύσουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε σε επίπεδο διαπραγματευτών, προτού δώσουν το πράσινο φως».
➤ «Φανταστική είδηση» σχολίασαν πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ. «Η συμφωνία ολοκληρώθηκε. Ανακτήσαμε τον έλεγχο των χρημάτων, των συνόρων, των νόμων, του εμπορίου και των αλιευτικών υδάτων μας. Η συμφωνία είναι φανταστική είδηση ​​για οικογένειες και επιχειρήσεις σε κάθε μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπογράψαμε την πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με βάση μηδενικούς δασμούς και μηδενικές ποσοστώσεις, που έχουν επιτευχθεί ποτέ με την ΕΕ. Έχουμε παραδώσει αυτήν την μεγάλη προσφορά σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο σε χρόνο ρεκόρ, και υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η οποία προστατεύει την ακεραιότητα της εσωτερικής μας αγοράς και τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας»