ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Μάριος Κάτσης: «Κυβέρνηση σκοτεινών συμφωνιών με εταιρεία εκμετάλλευσης των προσωπικών δεδομένων πολιτών»

Συνέντευξη παραχώρησε στις 18/12/2020 ο βουλευτής Θεσπρωτίας και Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Μάριος Κάτσης στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ3 – 102 FM και στους δημοσιογράφους Ασπασία Βούζη και Δημήτρη Καραμαούνα, σχετικά με τον αποτυχημένο τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η κυβέρνηση το μείζον ζήτημα της πανδημίας του κορωνοϊού, την ελλιπή λειτουργία του συστήματος υγείας, τα διπλά βιβλία καταγραφής κρουσμάτων και άλλων δεδομένων, το εμβόλιο, αλλά και τη μυστική συμφωνία της κυβέρνησης με τη «σκοτεινή» εταιρεία εξόρυξης, επεξεργασίας και εκμετάλλευσης δεδομένων Palantir που έγινε γνωστό ότι τη συμβουλεύει για τη διαχείριση της πανδημίας μέσω της παροχής συγκεκριμένου λογισμικού.
Συγκεκριμένα, για το ζήτημα της μυστικής συμφωνίας τη κυβέρνησης με την Palantir, ο Μάριος Κάτσης τόνισε ότι εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες από το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν τη δημοσιοποίησε όπως υποχρεούται στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», ούτε φαίνεται να υπάρχει γνωμοδότηση της μόνης αρμόδιας ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), όπως ακριβώς είχε κάνει και με τη συμφωνία με την εταιρεία Cisco για την πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης. Με πρωτοβουλία του, 63 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζήτησαν με Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στη Βουλή, τα σχετικά με τη συμφωνία με την Palantir, προκειμένου να ενημερωθεί ο ελληνικός Λαός, καθώς η συμφωνία δεν έγινε γνωστή παρά μόνο έπειτα από τη γνωστοποίηση στις ΗΠΑ από την ίδια την εταιρεία ότι συνεργάζεται με την κυβέρνηση εδώ και 9 μήνες και ότι ανανέωσαν τη συνεργασία τους. Είναι τεράστια η σημασία του ζητήματος, και ιδίως για το τι είδους ευαίσθητα προσωπικά, ιατρικά ή και άλλα, δεδομένα των πολιτών της παρέχει κυβέρνηση, με ποιο τρόπο τα επεξεργάζεται σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας και κατά πόσο μπορεί να τα χρησιμοποιήσει στη συνέχεια, για εμπορικούς, κατασταλτικούς ή και σκοπούς πολιτικής χειραγώγησης. Είναι άκρως επικίνδυνη η εν κρυπτώ πρόσβαση στα δεδομένα του ελληνικού Κράτους και των πολιτών του, μιας εταιρείας η οποία έχει συνδέσει το όνομά της με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά και με το αποδεδειγμένο σκάνδαλο της Cambridge Analytica, η οποία υπέκλεπτε δεδομένα των πολιτών από το Facebook και με την επεξεργασία τους κατάφερε να στήσει μηχανισμό χειραγώγησης της ψήφου τους, βοηθώντας έτσι στην εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, όπως επίσης και το λογισμικό της εταιρείας βοήθησε και στην επικράτηση του Brexit στη Μ.Βρετανία. Πρόσφατα, μάλιστα, αποκαλύφθηκε συνεργασία της εταιρείας με το ΕΣΥ της Μ.Βρετανίας για την πανδημία, παρόμοια με αυτή που έχει με την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ξεσήκωσε σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα και οργανώσεις πολιτών, καθώς αποδείχθηκε ότι η εταιρεία συνέλλεγε τεράστιο όγκο ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων που αφορούν την υγεία των πολιτών/ασθενών και, μάλιστα, προέκυψε ότι ουσιαστικά «πληρωνόταν» με αυτά τα δεδομένα και όχι με χρήματα, ενώ η βρετανική κυβέρνηση είχε επίσης κρατήσει τη συμφωνία μυστική, προτού αυτή αποκαλυφθεί.
Επιπλέον, αναφερόμενος στις αποκαλύψεις των τελευταίων εβδομάδων για το διπλό σύστημα συλλογής και καταγραφής κρουσμάτων, νοσηλευομένων, θανάτων και άλλων δεδομένων από τις εφημερίδες «Documento», «Κυριακάτικη Δημοκρατία» και «Βήμα της Κυριακής», υποστήριξε πως είναι αποκαλυπτικά τα έγγραφα του Υπουργείου Υγείας που εκδόθηκαν κατόπιν και ζητούν από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να στείλουν τα συγκεντρωτικά στοιχεία από την αρχή της πανδημίας, παραδεχόμενο ότι γίνεται ελλιπής καταγραφή. Αποκαλυπτικό, επίσης, χαρακτήρισε το γεγονός ότι η ΗΔΙΚΑ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «κατέβασε» τα στοιχεία από το Εθνικό Μητρώο Ασθενών που έδειχναν μεγάλη υποκαταγραφή σε σχέση με αυτά που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ και εξέθεταν ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση, αμέσως μετά την κατάθεση σχετικής Ερώτησης στη Βουλή από 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. επίσης με πρωτοβουλία του Μάριου Κάτση. Υποστήριξε ότι τέτοιες καταστάσεις καλλιεργούν κλίμα δυσπιστίας στους πολίτες, ενώ στηλίτευσε ως έλλειμμα Δημοκρατίας, το γεγονός της παραίτησης δημοσιογράφου – Διευθύντριας Σύνταξης της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής» που υπέγραφε τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα, η οποία κατήγγειλε ευθέως παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου.
Ο Μάριος Κάτσης, τέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κάνει εμπόριο ελπίδας με το εμβόλιο, καθώς το παρουσιάζει ως πανάκεια, ενώ ταυτόχρονα εξασφάλισε σε πρώτη φάση πολύ λιγότερες δόσεις (σχεδόν το 15%) από αυτές που είχε εξαγγείλει. Τη στιγμή, μάλιστα, που επιμένει εγκληματικά να μη φροντίζει να έχει μια αξιόπιστη ολοκληρωμένη αντιμετώπιση, καθώς έχει αδρανήσει στην επιδημιολογική επιτήρηση με μαζικά, συνταγογραφούμενα τεστ και χαρτογράφηση της επιδημίας, στην ενίσχυση του συστήματος υγείας με προσλήψεις και σχεδιασμό διαχείρισης δομών και στην προστασία των ευάλωτων χώρων και κοινωνικών ομάδων, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, γηροκομεία, βιοτεχνίες και βιομηχανίες, σχολεία, καταυλισμούς και δομές προσφύγων.