ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Ακόμη και ανώνυμη καταγγελία μπορεί να φέρει αστυνομικούς στην πόρτα

Πρόστιμα 3.000 ευρώ στον ιδιοκτήτη και «τρακοσάρια» σε όλους, μέχρι και αυτόφωρη διαδικασία μπορεί να φέρει επώνυμη ή και ανώνυμη καταγγελία για υπεράριθμους σε κατοικίες τις ημέρες των γιορτών.
Με την «δαμόκλειο σπάθη» των διοικητικών αλλά και ποινικών κυρώσεων προσπαθεί η ΕΛΑΣ να περιορίσει την κινητικότητα το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων,.. τα Χριστούγεννα, όπως και αντίστοιχα το βράδυ της αλλαγής του χρόνου και την Πρωτοχρονιά.
Το πρώτο σημαντικό «τεστ» για την εφαρμογή των μέτρων στην κορύφωση των εορτών έρχεται το βράδυ της Πέμπτης 24 Δεκεμβρίου και μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Mega ο  Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Θεόδωρος Χρονόπουλος ξεκαθάρισε ότι «όταν υπάρχει επίσημη καταγγελία, είτε επώνυμη είτε ανώνυμη, είμαστε υποχρεωμένοι να επέμβουμε, να διαπιστώσουμε εάν όντως ισχύει ή όχι ... αυτό προβλέπει η απόφαση, αυτό πρέπει να γίνει, όσο κι αν είναι άχαρος ο ρόλος μας».
Διευκρίνισε ότι σε περίπτωση που εντοπιστούν παραπάνω άτομα από όσα προβλέπονται σε μία κατοικία, «υπάρχουν κυρώσεις τόσο διοικητικές όσο και ποινικές», καθώς «μπορεί να εφαρμοστεί αυτόφωρη διαδικασία με το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα». Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ότι «όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση επιζωοτίας ή ασθένειας φυτών τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών», ενώ «αν η πράξη τελέστηκε από αμέλεια, επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι έξι μηνών ή χρηματική ποινή».
Mπορεί να επιβληθεί 3.000 ευρώ πρόστιμο στον ιδιοκτήτη της κατοικίας που φιλοξενεί τους υπεράριθμους καλεσμένους, ενώ σε όλη την ομήγυρη τα «τρακοσάρια» για παραβάσεις από άσκοπη μετακίνηση μέχρι μη χρήση μάσκας.