ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2020

Κυνική ομολογία αδράνειας η ακύρωση του 80% των χειρουργείων – Άφησαν το ΕΣΥ απροετοίμαστο

Για «κυνική ομολογία 8μηνης αδράνειας» της κυβέρνησης κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αναφορικά με την ακύρωση του 80% των χειρουργείων.
«Η εντολή για αναστολή του 80% των χειρουργικών επεμβάσεων αποτελεί την πιο κυνική επιβεβαίωση πως η κυβέρνηση επί 8 μήνες δεν έκανε τίποτα για να προετοιμάσει το ΕΣΥ για το δεύτερο κύμα της πανδημίας.. Χωρίς ούτε μία πρόσληψη μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, χωρίς ουσιαστική αύξηση των κλινών ΜΕΘ και του προσωπικού που τις λειτουργεί για να μην «πετάξουν λεφτά», όπως είπε με θράσος ο κ. Πέτσας πριν ένα μήνες, τώρα η κυβέρνηση ακυρώνει τα χειρουργεία σε χιλιάδες ασθενείς, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους», σημειώνει χαρακτηριστικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Ο κ. Μητσοτάκης όσο καιρό αυτοθαυμαζόταν, αρκέστηκε σε χειροκροτήματα για τους ήρωες με τις λευκές μπλούζες αλλά δεν έκανε τίποτα για την ενίσχυσή τους, με αποτέλεσμα ήδη στις αρχές του δεύτερου κύματος της πανδημίας το ΕΣΥ να βρίσκεται στα όριά του και σε πολλές περιοχές να μην μπορεί να ανταπεξέλθει τόσο σε κρούσματα κορωνοϊού όσο και σε άλλα περιστατικά», επισημαίνει χαρακτηριστικά η Κουμουνδούρου.
Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: «Πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί το «εσωτερικό lockhdown» στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ιδίως σε τακτικά χειρουργεία και σε τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Κινδυνεύουμε ο μονόπλευρος προσανατολισμός του στην πανδημία να αυξήσει τις επιπλοκές και τη θνησιμότητα από άλλα σοβαρά νοσήματα.
Απαιτούνται:
Άμεση πρόσληψη μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών
Άμεση επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ
Άμεση συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ
Άμεση και ουσιαστική εμπλοκή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Ο κ. Μητσοτάκης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την εγκληματική αδιαφορία».

ΚΚΕ: Αποκαλύπτονται τα ψέματα της κυβέρνησης

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΚΚΕ που επισημαίνει ότι «το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα χειρουργεία, αλλά και την ιατρική φροντίδα χιλιάδων ασθενών με χρόνιες νόσους» και ζητά άμεσα μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και επίταξη των ιδιωτικών ΜΕΘ.
Η ανακοίνωση του ΚΚΕ:
Η ανακοίνωση για περικοπή έως 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων στις “κόκκινες” περιοχές και έως 20% στις “κίτρινες”, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας, που ουσιαστικά μετατρέπει το δημόσιο σύστημα υγείας σε σύστημα υγείας «μιας νόσου», αποκαλύπτει τα ψέματα της κυβέρνησης για τη δήθεν θωράκισή του.
Με τα σημερινά δεδομένα της πανδημίας, το 80% της αναστολής των προγραμματισμένων χειρουργείων αφορά τις περιοχές που πραγματοποιείται ο συντριπτικά μεγαλύτερος αριθμός χειρουργικών επεμβάσεων, όπως είναι τα νοσοκομεία στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Το πρόβλημα αυτό θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο από το σοβαρό ενδεχόμενο -όπως δείχνουν τα πράγματα- της αύξησης των περιοχών που θα χαρακτηριστούν “κόκκινες”.
Στις χιλιάδες ανικανοποίητες ανάγκες των ασθενών, λόγω των μέτρων της πρώτης φάσης της πανδημίας, θα προστεθούν πολύ περισσότερες, με σοβαρές συνέπειες από την απαράδεκτη καθυστέρηση στην αντιμετώπισή τους. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τα χειρουργεία, αλλά και την ιατρική φροντίδα χιλιάδων ασθενών με χρόνιες νόσους, που μήνες τώρα ψάχνουν με το «κυάλι» και χωρίς αποτέλεσμα ένα ραντεβού για να εξεταστούν.
Η εκτεταμένη περικοπή των προγραμματισμένων χειρουργείων γίνεται για να βρεθούν κλίνες ΜΕΘ και προσωπικό -κυρίως γιατροί και νοσηλευτές- για τις ανάγκες των ασθενών από τον κορονοϊό.
Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση μισοκλείνει μια «τρύπα», ανοίγοντας άλλες και διαγράφοντας σχεδόν όλες τις υπόλοιπες ανάγκες των ασθενών. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των περικοπών για ό,τι έχει σχέση με τις λαϊκές ανάγκες. Πολιτική που, αντί να προσαρμόζει το δημόσιο σύστημα υγείας στις λαϊκές ανάγκες -τρέχουσες και έκτακτες- τις περιορίζει στο όριο των αντοχών αυτού του ανεπαρκέστατου δημόσιου συστήματος υγείας, για το οποίο έβαλαν το «χεράκι τους» όλες οι κυβερνήσεις.
Ενώ η κυβέρνηση γνώριζε τα προβλήματα, γνώριζε το επερχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας και τις αυξημένες ανάγκες, προσπάθησε με την «καραμέλα» της «ατομικής ευθύνης» να συγκαλύψει τις «πομπές της», που 8 μήνες από την εμφάνιση της πανδημίας δεν ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα υγείας με νέες κλίνες ΜΕΘ, δεν έκανε προσλήψεις υγειονομικών για να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, που προϋπήρχαν της πανδημίας.
Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για την «προτεραιότητα της υγείας και της ζωής του λαού» χρεοκοπούν το ένα μετά το άλλο. Η προτεραιότητά της είναι η διαφύλαξη της οικονομίας της «αγοράς», αλλά και των κερδών που υπαγορεύουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Σ’ αυτό το στόχο αφήνει εκτεθειμένο το λαό, ο οποίος «τρώει πόρτα» στις δημόσιες μονάδες υγείας και εξαναγκάζεται -αφού έχει πληρώσει εισφορές υγείας και κρατικούς φόρους- να ξαναπληρώνει για τις ανάγκες του στα «τρωκτικά» της ιδιωτικής υγείας, που κάνουν χρυσές δουλειές αξιοποιώντας τα χάλια του δημόσιου τομέα, αλλά και τα μέτρα ενίσχυσής τους από την κυβέρνηση με τις ΠΝΠ.
Με τις χθεσινές ανακοινώσεις των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι ασθενείς μπορούν να κλείσουν ραντεβού στο κομμωτήριο, αλλά δεν μπορούν να χειρουργηθούν με ραντεβού!!! Εκτός από τη γελοιότητα, αποκαλύπτεται και η επικινδυνότητα των μέτρων. Κανείς όμως δεν έχει δικαίωμα να περιφρονεί και να παίζει με την υγεία και τη ζωή του λαού.
Τώρα, πριν να είναι πολύ αργά πλέον, ο λαός, οι υγειονομικοί, με την οργάνωση της πάλης τους πρέπει να απαιτήσουν και να διεκδικήσουν:
  • Να προσληφθούν μαζικά γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, για να καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν από την πανδημία, αλλά και των άλλων αναγκών πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
  • Να επιταχθούν οι μεγάλες μονάδες του ιδιωτικού τομέα, χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών, και να ενταχθούν στην ευθύνη του κράτους, για να ενισχυθεί με τις απαραίτητες -πολύ περισσότερες απ’ ό,τι σήμερα- νέες κλίνες ΜΕΘ, για να ενισχυθεί ο αριθμός των απλών κλινών νοσηλείας ασθενών, των διαγνωστικών εργαστηρίων και της πραγματοποίησης μοριακού ελέγχου και rapidtest για τον κορονοϊό δωρεάν σε όλους.
  • Να ενταχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί σε ενιαίο κρατικό σχεδιασμό για την ιατρική φροντίδα του λαού, την κατ’ οίκον νοσηλεία, τους εμβολιασμούς κλπ.
  • Να γίνονται καθολικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ στους εργαζόμενους των μονάδων υγείας και πρόνοιας. Να παρθούν μέτρα αντιμετώπισης του συγχρωτισμού σε κρίσιμους τομείς, όπως γηροκομεία, σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς. Μέτρα πρόληψης και ελέγχου της εφαρμογής τους από το κράτος στους τόπους δουλειάς.
Η απάντηση του υπουργείου Υγείας

Ανακοίνωση - απάντηση στο γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, εξέδωσε απόψε το υπουργείο Υγείας, στην οποία αναφέρει τα εξής: «Όπως ακριβώς έγινε στην διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας, έτσι και τώρα, το υπουργείο Υγείας λαμβάνει έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα, με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών που προσέρχονται στις δομές υγείας.
Η προσωρινή μείωση λειτουργιών των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση της COVID-19, είναι τακτική που ακολουθείται από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες - επισημαίνεται δε ότι υπάρχουν χώρες οι οποίες δεν έχουν επιστρέψει σε κανονική λειτουργία νοσοκομείων από την άνοιξη.
Συγκεκριμένα, η προσωρινή μείωση των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων, εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ως μέτρο αύξησης της ανθεκτικότητας του συστήματος.
Ξεκαθαρίζεται ότι τα θεραπευτικά προγράμματα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις (όπως χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων, συνεδρίες σε μονάδα τεχνητού νεφρού) υλοποιούνται κανονικά από τα νοσοκομεία, λαμβάνοντας πάντα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης για τις συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες ασθενών.
Επίσης, τονίζεται ότι έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς και η λειτουργία των ειδικών νοσοκομείων συνεχίζονται κανονικά.
Η Κυβέρνηση έκανε, κάνει και θα κάνει ό,τι χρειάζεται για την προστασία της υγείας των πολιτών και την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.
- Οι προσλήψεις στο Ε.Σ.Υ. έχουν φτάσει τις 7.000 ιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό και υποστηρικτικό προσωπικό. 4.000 νοσηλευτές θα μονιμοποιηθούν.
- Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν διπλασιαστεί, από 557 το 2019 σε 974 και συνεχώς προστίθενται νέες κλίνες ΜΕΘ.
- Τα ημερήσια τεστ φτάνουν τα 25.000, τριάντα φορές περισσότερα από το πρώτο κύμα, και έχουν φτάσει συνολικά τα 1,8 εκατομμύρια.
- Οι Κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ έχουν διενεργήσει περισσότερα από 450.000 τεστ.
- Ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συμμετέχει ενεργά στην αντιμετώπιση της πανδημίας (185 Κέντρα Υγείας και 42 Περιφερειακά Ιατρεία) και ήδη έχει πραγματοποιηθεί μεγάλος αριθμός εξετάσεων, ο οποίος έχει αποφορτίσει την εφημερία των νοσοκομείων.
Οι επιπτώσεις της πανδημίας, δοκιμάζουν τις αντοχές τόσο των ανθρώπων όσο και των Κρατών, σε όλο τον πλανήτη.
Στον πλανήτη ΣΥΡΙΖΑ, όμως, της πολιτικής απομόνωσης και ανυποληψίας, κυριαρχεί η μικροπολιτική σκοπιμότητα και ο λαϊκισμός».