ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

M. Λαζανάς: Δεν ξέρω τι συζητάνε στο Μαξίμου, υπήρξε δυσαρμονία με τις αποφάσεις

Τι λέει ο παθολόγος - λοιμωξιολόγος και μέλος επιστημονικής επιτροπής Υπ. Υγείας: Δεν αισιοδοξώ για απόδοση των μέτρων έως τέλος Νοεμβρίου – Mη ομόφωνη η απόφαση για τα σχολεία 

Ανήσυχος για την εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα μας, εμφανίστηκε ο Μάριος Λαζανάς , παθολόγος - λοιμωξιολογος, μέλος επιστημονικής επιτροπής.. Υπουργείου Υγείας. Όπως εξήγησε δεν είναι αισιόδοξος ότι θα αποδώσουν τα μέτρα μέχρι τέλος Νοεμβρίου, εκτιμώντας ότι υπάρχει μεγάλο ιικό φορτίο στην κοινότητα. Το πότε θα υπάρξει μια χαλαρότητα των μέτρων δεν κρίνεται σε.. συγκεκριμένους αριθμούς, αλλά όταν υπάρχει σαφής μείωση κρουσμάτων και αποσυμπίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Σχολιάζοντας τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η καραντίνα θα αρθεί μόλις τα κρούσματα φτάσουν στα 300, σημείωσε με έμφαση «δεν ξέρω πώς βγαίνουν τα νούμερα και πώς τα λένε».
Ειδικά για δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών για την επιβολή ή μη της καραντίνας τόνισε, μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΘΕΜΑ104,6: «Δεν ξέρω τι συζητάνε στο Μαξίμου, υπήρξε δυσαρμονία με τις δηλώσεις. Άλλες δηλώσεις έγιναν το πρωί, άλλες αποφάσεις βγήκαν το απόγευμα».
Άφησε και αιχμές για την πολιτική διαχείριση της κατάστασης, λέγοντας ότι υπήρξε μια δυσνόηση, που απέδειξαν και δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, ενώ οι εισηγήσεις των επιστημόνων υπήρξαν εξ αρχής σαφείς. Επισήμανε πάντως, ότι έως τώρα η συνολική διαχείριση δεν ήταν άσχημη, ενώ πρόσθεσε ότι στα θέματα της δημόσιας υγείας βεβαίως μπαίνουν και θέματα οικονομικά, διότι μπορεί να πεινάσει ο κόσμος και υπάρχει και εδώ μία διάσταση δημόσιας υγείας.
Ο κ. Λαζανάς αποκάλυψε πως η απόφαση για τα σχολεία δεν ήταν ομόφωνη. «Έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση γιατί υπήρχε και η πρόταση να κλείσουν όλα τα σχολεία» διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι «τα δεδομένα αλλάζουν συχνά και οι ανατροπές είναι τρομακτικές,. Και για τα σχολεία έχουν αλλάξει πολλές φορές τα δεδομένα. Όλα πρέπει να τα βλέπουμε». Όπως είπε, οι μελέτες έχουν γίνει σε σύντομο χρόνο και έτσι υπάρχει ένας σκεπτικισμός γύρω από τα δεδομένα.
Η επιστημονική θέση ότι τα παιδιά δεν μεταδίδουν τόσο πολύ τον ιό, είναι ακόμη υπό συζήτηση διότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία.
Μιλώντας μάλιστα για τη Δανία και την εκεί απόφαση να σφαγιαστούν Μινσκ, εξήγησε ότι μελετάται και στην Ελλάδα η μετάδοση και παρακολουθούνται τα εκτροφεία στην Καστοριά.