ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Αιματηρή επίθεση στη Βιέννη - Αναφορές για πολλούς νεκρούς


Παγκόσμιο σοκ επικρατεί από την τρομοκρατική επίθεση – όπως χαρακτηρίστηκε ήδη από την κυβέρνηση της Αυστρίας- στη Βιέννη, σε κεντρική πλατεία κοντά σε συναγωγή. Ανταλλαγή πυροβολισμών σημειώθηκε σε διάφορα μέρη της πρωτεύουσας, έξι για την ακρίβεια, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται γιγαντιαία επιχείρηση της αστυνομίας. Σύμφωνα με αυστριακά ΜΜΕ ένας δράστης σκοτώθηκε ακαριαία όταν.. ενεργοποίησε ζώνη με εκρηκτικά την οποία φόραγε, ενώ αναφορές κάνουν λόγο και για άλλους δράστες που διαφεύγουν της σύλληψης. Προς το παρόν έχει συλληφθεί ένα άτομο, ενώ εκφράζονται φόβοι για επτά νεκρούς.
Αρχικά η Kronen Zeitung (αυστριακή εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας), μετέδωσε πως ακούστηκαν πυροβολισμοί στην Σβεντενπλατς (Schwedenplatz), κοντά σε συναγωγή. Σύμφωνα με την Kronen, ο δράστης φέρεται να ανατινάχθηκε, καθώς έφερε ζώνη με εκρκητικά. Σύμφωνα δε με την εφημερίδα Kurier υπήρξαν αναφορές για ομηρία, κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Την πληροφορία διέψευσαν αρμόδιοι αξιωματούχοι στην εφημερίδα Der Standard. Πάντως πραγματοποιήθηκε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή απ’ όπου έγινε λόγος για το συμβάν.
Η αστυνομία της Βιέννης έκανε λόγο για έξι σημεία όπου πραγματοποιήθηκαν αστυνομικές επιχειρήσεις.
Συγχεχυμένες είναι και οι πληροφορίες για τα θύματα της επίθεσης. Το αυστριακό τηλεοπτικό δίκτυο OE24 μιλά για επτά νεκρούς. Οι μόνες πληροφορίες που προς το παρόν έχουν επιβεβαιωθεί είναι ότι εξέπνευσαν ένας δράστης [επιβεβαίωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Αυστρίας] αλλά και ένας αστυνομικός που είχε τραυματιστεί σοβαρά. Tην είδηση μεταδίδει το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων το οποίο επίσης αναφέρει πως 15 τραυματίες έχουν ήδη μεταφερθεί σε νοσοκομεία.
Η εφημερίδα Kronen Zeitung αλλά και η Bild της Γερμανίας δημοσίευσαν στιγμιότυπο βίντεο με έναν εκ των φερόμενων δραστών.

Τι λέει η κυβέρνηση της Αυστρίας

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νέχαμερ, δήλωσε πως μπορεί να υποθέσει κάποιος πως πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση. Τόνισε πως βρίσκεται σε επαφή με τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς και ζήτησε από τους πολίτες να αποφύγουν τα δημόσια μέρη. Επίσης δεν μπόρεσε να προσδιορίσει τον ακριβή αριθμό των δραστών.
Σύμφωνα με την Der Standard, έχει ήδη δημιουργηθεί τεράστια κυκλοφοριακή συμφόρηση στη Franz-Josefs-Kai και η αστυνομία συμβουλεύει τους πολίτες να αποφύγουν το κέντρο της Βιέννης.
Την ίδια ώρα η αυστριακή εφημερίδα σημειώνει ότι η εσωτερική υπηρεσία ασφαλείας της κοινότητας Ισραηλινών στην Αυστρία, έχει δώσει εντολή σε όλους τους Εβραίους πολίτες να μην εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα ή τα σπίτια τους.
Επιπρόσθετα, όπως μεταδίδει η Standard επικαλούμενη τον πρόεδρο της ισραηλίτικης κοινότητας, η συναγωγή την ώρα της ένοπλης επίθεσης ήταν ήδη κλειστή.