ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Του ξέφυγε...

ΣΥΡΙΖΑ: Εγκληματική αμέλεια της κυβέρνησης  ο εφησυχασμός

Μετωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αναδεικνύοντας τις κυβερνητικές παλινωδίες στο ζήτημα του περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας. «Ο κ. Μητσοτάκης έχει πια κουράσει τον ελληνικό λαό. Με τις.. αντιφάσεις του, το ναρκισσισμό του, την έλλειψη ενσυναίσθησης του βάρους που καλείται να σηκώσει ο κάθε πολίτης ξεχωριστά» σημειώνει το κόμμα τις αξιωματικής αντιπολίτευσης λίγο μετά τις ανακοινώσεις για γενική καραντίνα από τον πρωθυπουργό (ΕΔΩ).
Το κόμμα της Κουμουνδούρου υπενθυμίζει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «πριν λίγους μήνες καυχιόταν ότι νίκησε οριστικά το κορονοϊό, πριν λίγες μέρες ότι είναι αδιανόητο να υπάρξει δεύτερο λοκνταουν και πριν λίγες ώρες ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε το Σάββατο θα μας έφθαναν μέχρι το Δεκέμβρη» όμως «διαψεύστηκε σε όλα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει πως «μια μικρή δόση αυτοκριτικής θα ήταν το ελάχιστο που θα περίμενε κανείς» επιρρίπτοντας ευθύνες στον πρωθυπουργό «για την αδράνεια στην ενίσχυση του ΕΣΥ που ήδη βρίσκεται στα όριά του. Για το 1 εκατ. πολίτες που στοιβάζονται σαν σαρδέλες κάθε μέρα στις δημόσιες συγκοινωνίες. Για το αλλοπρόσαλλο άνοιγμα του τουρισμού που οδήγησε στην αύξηση των κρουσμάτων ήδη από τον Αύγουστο. Για την αναγκαία συνταγογράφηση των τεστ για τους πολίτες».
Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός πως «ο κ. Μητσοτάκης μας ενημέρωσε ότι κλείνει για δεύτερη φορά τη χώρα, όχι γιατί δεν φρόντισε να ενισχύσει τα δημόσια νοσοκομεία που τώρα ήδη ασφυκτιούν, αλλά γιατί ξαφνικά ο ιός έγινε πιο μεταδοτικός» συμπληρώνοντας πως «φταίνε πάντα ή οι πολίτες ή ο ιός. Δεν φταίει ποτέ ο ίδιος και η κυβέρνησή του».
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει ευθύνες στην πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη γιατί -όπως αναφέρει- άφησε ανοχύρωτη τη χώρα και το ΕΣΥ και μας οδήγησε στο δεύτερο lockdown. Αναφορά κάνει και στα «ελλιπή και αποσπασματικά μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις» που «οδηγούν μετά το lockdown και σε οικονομική και κοινωνική κατάρρευση».
Το μόνο ειλικρινές «που κάποια στιγμή ξέφυγε του κ. Μητσοτάκη» ήταν η λέξη εφησυχασμός, υπογραμμίζει, προσθέτοντας όμως πως «όταν όλοι οι επιστήμονες παγκοσμίως μιλούσαν για δεύτερο και σκληρότερο κύμα, ο εφησυχασμός του κου Μητσοτάκη δεν είναι απλά ατόπημα, είναι εγκληματική αμέλεια».

Φώφη Γεννηματά: Το νέο λοκντάουν αποτελεί κυβερνητική αποτυχία

«Αυτό το lockdown μπορούσαμε να το έχουμε αποφύγει, είναι μια κυβερνητική αποτυχία», ανέφερε μεταξύ άλλων η Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για νέο λοκντάουν.
«Με ευθύνη της κυβέρνησης, μπαίνουμε σε αυτή τη δοκιμασία. Ο μεγάλος μας αντίπαλος είναι ο κορονοϊός. Αλλά είναι η κυβέρνηση που με τις αστοχίες και τις παλινωδίες της, του άνοιξε ξανά την πόρτα», πρόσθεσε και επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη για αποτυχημένους (αυτο)σχεδιασμούς που προσπαθεί να δικαιολογήσει, χρησιμοποιώντας εργαλειακά τους επιστήμονες.
«Από το "βλέποντας και κάνοντας", σήμερα πήγαμε στο 'δεν ξέρουμε πια τι μας ξημερώνει"», τόνισε η κ. Γεννηματά και απέδωσε ευθύνες στον κ. Μητσοτάκη για: «Τη χαλαρότητα και τον εφησυχασμό που σηματοδότησε. Το άνευ όρων άνοιγμα των συνόρων. Τα περιορισμένα τεστ. Την ανικανότητα στήριξης, στελέχωσης και εξοπλισμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Την καθυστερημένη ενεργοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Το συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία. Την αδιαφορία για τα γηροκομεία, τις κλειστές δομές μεταναστών και κοινωνικής φροντίδας».
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, έχουν ευθύνες και όσοι αρνήθηκαν ή αδιαφόρησαν για τα αναγκαία μέτρα υγειονομικής προστασίας, όπως και εκείνοι που τους ανέχθηκαν. «Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι για να βγει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία από αυτή τη δοκιμασία, χρειάζονται τολμηρές παρεμβάσεις. Από τη μια η ενίσχυση του ΕΣΥ και από την άλλη γενναία οικονομική στήριξη των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων. Το μέλλον δεν μπορεί να οικοδομηθεί σε ερείπια. Γιατί η αλυσίδα της οικονομίας κάνει την καραντίνα του ενός, ανεργία και λουκέτο για τον άλλο. Χρειάζεται σχέδιο και όχι άλλα ημίμετρα, καθυστερημένα», υπογράμμισε.
«Δεν κυβερνιέται η χώρα με την κυβερνητική γραμμή να μονοπωλεί την ενημέρωση των πολιτών. Όταν οι ζωές μας δοκιμάζονται με πρωτοφανή τρόπο, η κυβέρνηση οφείλει να δείχνει αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και πειθώ», τόνισε η κ. Γεννηματά και κατέληξε: «Σε αυτή τη μάχη που αφορά ανθρώπινες ζωές, είμαστε και θα είμαστε όλοι μαζί, στην ίδια όχθη, με τον ιό απέναντι. Όπως πράξαμε και την άνοιξη. Ώστε να ξαναβγούμε και πάλι νικητές»