ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Η πόλωση

Η έρευνα της Prorata που δημοσιεύτηκε στο φύλλο του Σαββατοκύριακου της Εφημερίδας των Συντακτών είχε εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία. Συνήθως σε αυτές τις έρευνες οι αναγνώστες δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην πρόθεση ψήφου. Πιο ουσιαστική όμως είναι μια άλλη πλευρά τους: η αποτύπωση των συνθηκών που επηρεάζουν και συχνά διαμορφώνουν αυτή την πρόθεση..
Αυτή η πλευρά περιέχεται αναλυτικά στην έρευνα.  Οι ψηφοφόροι, σύμφωνα με την έρευνα, εκτιμούν ότι οι προσεχείς εκλογές θα χαρακτηρίζονται από έντονη πόλωση. Αυτό πιστεύει το 71% των ερωτηθέντων. Αναλυτικότερα, το 29% εκτιμά ότι η πόλωση θα εκφραστεί στο δίπολο «ΣΥΡΙΖΑ - αντιΣΥΡΙΖΑ», το 21% στο δίπολο «Αριστερά - Δεξιά» και το 21% στο δίπολο «Πρόοδος - Συντήρηση». Η αλήθεια είναι, πως εφόσον πολωθεί το κλίμα, μέσα στο εκλογικό σώμα θα λειτουργήσουν και οι τρεις μορφές διλήμματος οι οποίες ευνοούν τα δύο μεγάλα κόμματα.
Είναι αλήθεια πως το δίπολο «ΣΥΡΙΖΑ - αντιΣΥΡΙΖΑ» προωθείται από τη Ν.Δ.: «Να φύγουν αυτοί από την κυβέρνηση και όλα τα άλλα θα τα βρούμε στην πορεία». Είναι εξίσου σωστό πως οι άλλες δύο μορφές διλήμματος εκφράζουν την κυβέρνηση. Αλλωστε ο πρωθυπουργός έχει ευθαρσώς δηλώσει -και μάλιστα πολλές φορές- ότι το δίλημμα των επόμενων εκλογών είναι αν «θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω».
Με άλλα λόγια, είναι απολύτως σαφές τι θα κάνουν τα μεγάλα κόμματα πριν από τις εκλογές. Από τη σκοπιά τους είναι φυσιολογικό, αφού στόχος κάθε κόμματος είναι να κερδίσει τον μέγιστο αριθμό ψηφοφόρων. Το ζήτημα είναι τι κάνουν τα μικρότερα κόμματα για να αποφύγουν τις μυλόπετρες των διλημμάτων, τις οποίες θα υποχρεωθούν να περάσουν.
Δυστυχώς γι' αυτά τα κόμματα όλη η προηγούμενη πολιτική τους δείχνει πως έχουν παγιδευτεί για τα καλά. Τόσο το ΚΙΝ.ΑΛΛ. όσο και το ΚΚΕ, αλλά και τα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς δεν μπόρεσαν να διατυπώσουν μια ανεξάρτητη πολιτική πρόταση. Η κριτική τους προς την κυβέρνηση συνοδεύτηκε από ακρότητες στην έκφραση, που οδηγούσε στο συμπέρασμα «να τελειώνουμε με αυτούς και μετά βλέπουμε». Δεν ξέρουμε αν θα πληρώσουν και πόσο την επικείμενη πόλωση. Αλλά δεν έκαναν τίποτε για να την αποφύγουν όσο υπήρχε καιρός.
ΕφΣυν