ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Για 82.000.000 ευρώ!

Γράφει ο Γιάννης Φιλιππάκης*
 
Και τώρα; Εβδομήντα δύο ώρες και κάτι μετά το τέλος του ευφάνταστου -διεστραμμένου για πολλούς- σόου που στήθηκε στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, και με τον κουρνιαχτό γεγονότων, ειδήσεων, πληροφοριών και εικασιών να έχει καταλαγιάσει, ήρθε η ώρα ενός πρώτου απολογισμού. Η «δημοκρατία» από την πρώτη στιγμή υποστήριξε την προσπάθεια επανακαθορισμού στο άναρχο τηλεοπτικό τοπίο. Αλλά, όπως σχεδόν σε όλους τους τομείς όπου έχει μέχρι σήμερα αναμειχθεί η σημερινή κυβέρνηση, και σε αυτό το πεδίο πήγαμε από το ένα άκρο στο άλλο.
Τι συμπεράσματα, όμως, εξάγονται από μια πρώτη -πολύ αρχική ομολογουμένως- ανάγνωση της κατάστασης όπως διαμορφώθηκε;..
 Καταρχάς, ίσως είναι η πρώτη φορά που, μετά την έκβαση ενός τόσο πολυδιαφημισμένου αλλά και κρίσιμου διαγωνισμού, κανείς δεν πανηγυρίζει (!).
 Η κυβέρνηση, μέσω του βασικού πρωταγωνιστή της σε αυτό το εγχείρημα, του Νίκου Παππά, κραδαίνει τα 246.000.000 ευρώ σαν λάφυρο. Στην πραγματικότητα, 82.000.000 ευρώ της 1ης δόσης, αφού αυτά μοιάζουν να είναι τα μόνα σίγουρα! Από την άλλη, όμως, καλείται να διαχειριστεί το άνοιγμα του ασκού του Αιόλου. Και αυτό ήταν εμφανές στην κάθε άλλο παρά θριαμβευτική όψη του πανίσχυρου υπουργού κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων: δεν θύμιζε σε τίποτα την όψη της βραδιάς του δημοψηφίσματος. Και πώς να τη θυμίζει; Τι έχει επιτύχει μέχρι στιγμής;
1 Ισχυροποίησε έναν εκ των βασικών, διαχρονικά, αντιπάλων της, τον ΣΚΑΪ. Σε μια επίδειξη πρωτοφανούς οργάνωσης και στρατηγικής, ο Ι. Αλαφούζος «καθάρισε» το παιχνίδι πρώτος, με τα πιο λίγα και σε ένα μέχρι χθες εξαιρετικά αντίξοο για εκείνον περιβάλλον.
2 Αντικατέστησε (;) ουσιαστικά τον ορισμό της διαπλοκής (τον κ. Μπόμπολα) με έναν συνάδελφό του... Αν, δε, ξαναδούμε τον κ. Μπόμπολα στο παιχνίδι, ας μην εκπλαγούμε.
3 Ανάγκασε την οικογένεια Κυριακού -παραδοσιακή οικογένεια στον χώρο των ΜΜΕ, χωρίς άλλες δραστηριότητες- να «ματώσει» για να σώσει την επιχείρησή της.
4 Αφησε εκτός έναν από τους πιο ισχυρούς και μεγάλους Ελληνες εργοδότες, την οικογένεια Βαρδινογιάννη, επειδή δεν θέλησε να ακολουθήσει την τρέλα της διαδικασίας. Επειδή σκέφθηκε ως Ελληνας νοικοκύρης. Εστω κι αν
το STAR είναι μια απολύτως νόμιμη και ενήμερη φορολογικά, ασφαλιστικά και τραπεζικά λειτουργούσα τηλεοπτική επιχείρηση.
5 Τιμώρησε τον πιο δαιμόνιο, ίσως, Ελληνα καναλάρχη, τον κ. Κοντομηνά, ο οποίος, αν και στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις τήρησε το fair play, βλέπει το κανάλι του να οδηγείται στο κλείσιμο. Να θυμίσουμε ότι ο ALPHA, μέσω μιας σειράς επιχειρηματικών κινήσεων, έχει καταλήξει να είναι πρώτος σε τηλεθέαση, χωρίς κραυγές και με τα πιο υγιή per se οικονομικά στοιχεία!
6 Εβαλε στην κεντρική σκηνή τον πιο αμφιλεγόμενο -σήμερα- Ελληνα επιχειρηματία, τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Κακουργηματικές διώξεις, ύποπτες φημολογίες, εξωθεσμικές συμπεριφορές είναι μόνο λίγα από τα χαρακτηριστικά του συνεταίρου -σε κάποιες επιχειρηματικές δραστηριότητες- της οικογένειας της Ντόρας Μπακογιάννη. Και βέβαια, τα δείγματα γραφής των μέχρι σήμερα μιντιακών δραστηριοτήτων των «φίλων» του! Απογοητευτικά έως ανησυχητικά. Η επιτομή της αποτυχίας και του επιχειρηματικού bullying! Ούτε του κ. Μαρινάκη η όψη τη βραδιά των επιτυχιών θύμισε βραδιές πρόκρισης του Ολυμπιακού. Και πώς να τις θυμίσει; Δεν απέδειξε καμιά επιχειρηματική δεινότητα. Ακόμα και ο έμπειρος μεν, δημοσιογράφος δε, Στρ. Λιαρέλης τον άφησε να αγωνιά. Πλήρωσε -άγνωστο γιατί (...)- «χρυσή» την επιμονή του για ένα χαρτί: το χαρτί της τηλεοπτικής άδειας. Και άνοιξε λογαριασμό για τουλάχιστον ακόμα τρεις τέσσερις δεκάδες εκατομμύρια που θα χρειαστεί για να στήσει έναν τηλεοπτικό σταθμό ο οποίος θα κάνει πρωταθλητισμό, αν έχει την ικανότηταΟμως, εδώ δεν υπάρχει ΕΠΟ...
7 Αντιμετωπίζει το φάσμα του κλεισίματος -και ό,τι σημαίνει αυτό- πέντε πανελλαδικών καναλιών! Και όλα αυτά για 82.000.000 ευρώ!!! Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, το μετρούμενο κόστος των συνεπειών αυτής της ενέργειας -ανεργία, απολεσθέντες μελλοντικοί φόροι, δάνεια κ.λπ.- θα ανέλθει σε κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια. Και όσον αφορά την ποιότητα και την αντικειμενικότητα της ενημέρωσης; Ας μην το συζητήσουμε.
Ισως ο μόνος που μπορεί να κρυφογελά είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος βλέπει την επόμενη (;) ημέρα του τηλεοπτικού τοπίου να τον βρίσκει, για διάφορους λόγους, κοντά και με τους τέσσερις καναλάρχες. Και αυτό με τη σφραγίδα του κ. Παππά.
Αν αυτό μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία για μια κυβέρνηση, σίγουρα πάντως δεν λύνει το πρόβλημα και δεν πληρώνει τους φόρους και τα χαράτσια, τους λογαριασμούς και το σούπερ μάρκετ του Ελληνα στις 30 του μήνα.

ΥΓ. 1: Ελπίζουμε η με κάθε τρόπο προβαλλόμενη «διαφάνεια» να ισχύσει και στα επόμενα στάδια, δηλαδή: έλεγχος «πόθεν έσχες», τήρηση όρων λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών κ.λπ.

ΥΓ. 2: Θα τολμήσουμε να κάνουμε μια πρόβλεψη: το τελικό τηλεοπτικό σκηνικό δεν θα είναι αυτό που δείχνει με τις σημερινές συνθήκες ότι είναι...

* Ο Γιάννης Φιλιππάκης είναι εκδότης («Δημοκρατικός Τύπος») και το άρθρο του δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «δημοκρατία»