ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Τα «Νέα» και η συνεργασία με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων

Μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης δημοσιεύουν στοιχεία για την ύπαρξη μυστικών φορολογικών συμφωνιών ανάμεσα στο Λουξεμβούργο και 340 πολυεθνικές εταιρείες με στόχο την ελαχιστοποίηση των φόρων τους, με βάση έγγραφα που έχει στην κατοχή της η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).
Οι συμφωνίες αυτές συνομολογήθηκαν ανάμεσα στο 2002 και το 2010 και αντιπροσωπεύουν ποσά δισεκατομμυρίων ευρώ σε διαφυγόντα φορολογικά έσοδα για τις χώρες όπου οι εταιρείες αυτές δραστηριοποιούνται και καταγράφουν κέρδη, σύμφωνα με την ICIJ και τα μέσα που συνεργάζονται μαζί της, όπως οι εφημερίδες Le Monde, The Guardian, Suddeutsche Zeitung και Asahi Shimbun.
Στην εξάμηνη έρευνα που πραγματοποίησε με τίτλο «Luxemburg Leaks» ή «LuxLeaks», η ICIJ απέκτησε πρόσβαση σε 28.000 σελίδες εγγράφων του «tax ruling» που δείχνουν πώς οι μεγάλες εταιρείες «βασίζονται στο Λουξεμβούργο και στο χαλαρό..
φορολογικό ρυθμιστικό του πλαίσιο, για να μεταφέρουν εκεί κέρδη ώστε να φορολογηθούν σε πολύ μικρή κλίμακα», σύμφωνα με το δημοσίευμα της Le Monde.
UPD H εφημερίδα Τα ΝΕΑ σε συνεργασία με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων δημοσιεύει τελικά σήμερα τα συμβαίνοντα στο φορλογικό παράδεισο του Λουξεμβούργου. Οπότε δεν ισχύει το ερώτημα που είχαν διατυπώσει οι typologies: «Αληθεύει πως η εφημερίδα «Τα Νέα» είχαν δεχθεί να δημοσιεύσουν τα στοιχεία της ICIJ μαζί με εφημερίδες όπως ο «Guardian» και η «Monde» για τις εταιρείες κολλοσούς που φοροδιέφευγαν μέσω Λουξεμβούργου και τελικώς δεν ακολούθησαν;  Αν ισχύει η πληροφορία, γιατί άλλαξε στάση η ναυαρχίδα του ΔΟΛ;»