ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Επιχείρηση «φίμωσης» της Εφημερίδας των Συντακτών

Του Σωτήρη Μανιάτη

Επίθεση εναντίον της «Εφημερίδας των Συντακτών» εξαπέλυσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΡΤ, με τη γνωστή μέθοδο της κατάθεσης αγωγών και μάλιστα στοχοποιώντας μόνο συγκεκριμένη δημοσιογράφο.
Οι «μάσκες» όπως φαίνεται πέφτουν και αποκαλύπτονται οι σκοποί ορισμένων που τοποθετήθηκαν από την τρικομματική κυβέρνηση για να διοικήσουν την ΕΡΤ. Αντ' αυτού, είναι εμφανές ότι έχουν στόχο να πράττουν όπως αυτοί καταλαβαίνουν και να μη δέχονται όχι τον έλεγχο αλλά ούτε καν την κριτική, το σχόλιο, ειδικά από συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης. Καταθέτοντας, λοιπόν, μια αγωγή, επιχειρείται ουσιαστικά η φίμωση τόσο της δημοσιογράφου όσο και της «Εφ.Συν.».
Μιας νέας, ανεξάρτητης, αυτοδιαχειριζόμενης, συνεταιριστικής εφημερίδας, που δεν έχει αφεντικά..
, καθώς δημιουργήθηκε από απλήρωτους επί μήνες και μετέπειτα απολυμένους εργαζόμενους, οι οποίοι έβαλαν οι ίδιοι το κεφάλαιο για την έκδοσή της, θέλοντας έτσι να μην επιτρέπουν σε κανέναν να παρεμβαίνει στην εργασία τους, να τους λογοκρίνει, να τους φιμώνει.
Εναντίον μίας εξ αυτών των δημοσιογράφων, της Βένας Γεωργακοπούλου (αρχισυντάκτριας του καλλιτεχνικού τμήματος), επέλεξε ο Χάρης Παπαδόπουλος, μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ, σκηνοθέτης και πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, να καταθέσει αγωγή, ζητώντας μάλιστα να του επιδικαστεί και ως αποζημίωση το ποσό των 50.000 ευρώ. Κι αυτό για σχόλιό της στην «Εφ.Συν.» (8/12/12) και στη στήλη της «Στο σημαιάκι του κόρνερ».
Ο κ. Παπαδόπουλος υποστηρίζει ότι, στο δημοσίευμα, «η εναγόμενη διέλαβε εν γνώσει της αναληθείς και αβάσιμους ισχυρισμούς και υπαινιγμούς, με σκοπό να προσβάλει την προσωπικότητά μου, να μειώσει την τιμή και την υπόληψή μου, και ειδικότερα ότι: “Καλά, τρελάθηκαν εκεί στην ΕΡΤ; Εβαλαν, όπως αποκάλυψε ο Σωτήρης Μανιάτης εδώ στην “Εφ.Συν”, επικεφαλής της επιτροπής, για το 1,5% που δίνει ως γνωστόν χρήματα σε ελληνικές ταινίες, τον πρόεδρο της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρη Παπαδόπουλο; Δηλαδή, Χάρης κερνάει και Χάρης πίνει».
Το δημοσίευμα του γράφοντος ανέφερε μια σειρά από παράδοξα, καθώς δημιουργεί εύλογα ερωτήματα ο πρόεδρος της ΕΕΣ να είναι και πρόεδρος της επιτροπής της ΕΡΤ που θα μοιράζει το 1,5% των ακαθάριστων εσόδων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών. Παράλληλα, ο ίδιος άνθρωπος θα εισηγείται στο Δ.Σ. της ΕΡΤ, ως πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής, ποιες ταινίες να χρηματοδοτηθούν και μετά ως μέλος του Δ.Σ. θα ψηφίζει κιόλας.
Φαίνεται όμως ότι κάποιοι, παρότι με ευκολία καταλαμβάνουν δημόσια πόστα, όχι μόνο δεν ανέχονται κριτική και σχόλια αλλά είναι αποφασισμένοι να φιμώσουν με κάθε τρόπο κάθε φωνή που επιχειρεί να ελέγξει τις πράξεις τους. Παρότι, μάλιστα, με τις αποφάσεις τους διαχειρίζονται χρήματα των Ελλήνων πολιτών, καθώς τα βασικά έσοδα της ΕΡΤ είναι τα περίπου 300 εκατ. ευρώ από το ανταποδοτικό τέλος που πληρώνουν.
Ευθύνη βέβαια έχουν και όσοι εκ της τρικομματικής συγκυβέρνησης επέλεξαν συγκεκριμένα πρόσωπα με τέτοιου τύπου νοοτροπίες. Αλλά και ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΡΤ, Σίμος Κεδίκογλου (υφυπουργός στον πρωθυπουργό) που αν μη τι άλλο αποδέχεται τέτοιες συμπεριφορές.
Τακτικές τού «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», «λογοκρισία», «αυταρχισμός» είναι φαινόμενα που έχουν γίνει αισθητά το τελευταίο χρονικό διάστημα στην ΕΡΤ από συγκεκριμένα πρόσωπα της διοίκησής της. Και το αποτέλεσμα είναι να χάνει συνεχώς σε αξιοπιστία αλλά και σε ποσοστά τηλεθέασης η δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Πάντως, να ξεκαθαρίσουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι αν λογοκρισία, φίμωση, απειλές μέσω αγωγών είναι φαινόμενα που γίνονται ανεκτά από την ΕΡΤ και τον πολιτικό της προϊστάμενο, οι δημοσιογράφοι της «Εφ.Συν.» δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να φοβηθούμε, να οπισθοχωρήσουμε, να συμβιβαστούμε. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας στο ακέραιο, ελέγχοντας, κρίνοντας και επικρίνοντας τις ενέργειες κάθε εξουσίας όσο κι αν αυτό τούς είναι ενοχλητικό.

s.maniatis@efsyn.gr