ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Πέθανε και ο Πάολο Ταβιάνι


Ο Πάολο Ταβιάνι, που μαζί με τον αδερφό του Βιτόριο, έγραψε ιστορία στον ιταλικό αλλά και στον διεθνή κινηματογράφο έφυγε από τη ζωή. Πέθανε στη Ρώνη σε ηλικία 92 ετών. Ο Βιτόριο είχε πεθάνει το 2018.
Μαζί με τον Βιτόριο, επί 50 περίπου χρόνια, έφτιαξαν αριστουργήματα. Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Κανών το 1977, κέρδισαν τον Χρυσό Φοίνικα και το βραβείο FIPRESCI για την ταινία «Πατέρας αφέντης». Στο ίδιο φεστιβάλ το 1982 κέρδισαν το Μέγα Βραβείο της Επιτροπής (Grand Prix du Jury) για την ταινία «Η νύχτα του Σαν Λορέντζο» (La notte di San Lorenzo). Το 2012 κέρδισαν ξανά το πρώτο βραβείο σε φεστιβάλ: τη Χρυσή Άρκτο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου με την ταινία «Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει».

Τα δύο αδέρφια συνεργάζονταν σε τέλεια αρμονία, σε βαθμό που δεν μπορούσες να διακρίνεις τις σκηνές που έκανε ο ένας από αυτές που σκηνοθέτησε ο άλλος
Στο 50ετές έργο τους, πέρασαν οι εντυπωσιακές πολιτιστικές αλλαγές που συνέβαιναν στην Ιταλία.
Ήταν δημιουργοί του συνόλου του έργου τους: σεναριογράφοι και σκηνοθέτες, επέλεγαν από κοινού τα θέματά τους, τα οποία κυμαίνονταν από γεγονότα της επικαιρότητας έως ιστορικά συμβάντα και λογοτεχνικά έργα.
Το έργο τους επηρεάστηκε από τον νεορεαλισμό.
Πλήρεις συγγραφείς, από την επιλογή των θεμάτων και τη δουλειά του σεναρίου, οι Ταβιάνι κυμάνθηκαν με το ίδιο πάθος μεταξύ των κινηματογραφικών ειδών: από την επικαιρότητα στην ιστορία έως τη λογοτεχνία.
Αργότερα και φτάνοντας στο απόγειο της φήμης τους, οι αδερφοί Ταβιάνι άρχισαν να κάνουν μεγάλες παραγωγές με πρωταγωνιστές σημαντικούς ηθοποιούς του διεθνούς σινεμά.