ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

«Αλαζονείας ούτις εκφεύγει δίκην»


Η αλαζονεία της κυβέρνησης ξεχείλισε χθες στη Βουλή διά στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη. Όχι πως δεν το περιμέναμε. Αλλά άλλο είναι να υποθέτεις κάτι βάσιμα κι άλλο να το βλέπεις να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια σου. Η πραγματικότητα ξεπερνάει κάθε φαντασία. Ακόμη και την πιο προχωρημένη.

Ο Μητσοτάκης στην πρωτολογία του διασκέδασε αρκετά το σώμα της Βουλής μιλώντας επί του νομοσχεδίου για την επιλογή διοικήσεων στον δημόσιο τομέα και ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνησή του νομοθετεί υπέρ της αξιοκρατίας και της αριστείας. Ούτε ο ίδιος δεν μπορούσε να πιστέψει σε αυτά που έλεγε.

Στη δευτερολογία του όμως δεν άφησε τίποτα όρθιο. Κατ' αρχάς εκτός από εκλεγμένος πρωθυπουργός αυτοανακηρύχθηκε και πρόεδρος της Βουλής εγκαλώντας τον κ. Φάμελλο και τον κ. Ανδρουλάκη για το πώς χρησιμοποίησαν τον χρόνο ομιλίας τους και για το αν αυτό ήταν σύννομο με βάση τον κανονισμό του Κοινοβουλίου. «Μιλήσατε 30 λεπτά. Για το νομοσχέδιο μιλήσατε τρία. Λοιπόν, εδώ δεν είναι βήμα άσκησης γενικής έκθεσης ιδεών, είναι Κοινοβούλιο», είπε με το γνωστό αφ' υψηλού ύφος που τον διακρίνει. Αφού δεν τους έβαλε τιμωρία «με το ένα πόδι στον τοίχο», πάλι καλά.

Εκεί όπου ξεπέρασε κάθε όριο ο κ. Μητσοτάκης ήταν η στιγμή που επικαλέστηκε το αποτέλεσμα των εκλογών για να κλείσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα της πολιτικής της κυβέρνησής του, όπως οι υποκλοπές, το έγκλημα των Τεμπών, οι καταστροφές από πυρκαγιές και πλημμύρες αλλά κι αυτό το τελευταίο με το Παλαιστινιακό και την άκριτη υποστήριξη στο Ισραήλ
«Η Νέα Δημοκρατία πήρε 41%, εσείς πήρατε 17% και εσείς πήρατε 12%. Αλλάξτε τροπάριο επιτέλους», είπε απευθυνόμενος στους δύο της αντιπολίτευσης ως επιχείρημα για την κριτική που του άσκησαν.

Με άλλα λόγια ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί πως έχει ξεπλυθεί για όσα έκανε η προηγούμενη κυβέρνησή του με το εκλογικό αποτέλεσμα του Μαΐου και του Ιουνίου. Και προφανώς θεωρεί πως έχει πάρει νομιμοποίηση να κάνει ό,τι θέλει στη νέα διακυβέρνησή του με βάση αυτό το ποσοστό.

Αν ήταν έτσι τα πράγματα δεν θα χρειαζόμασταν στη χώρα ούτε Δικαιοσύνη ούτε αντιπολίτευση. Αλλά δεν είναι. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι ανεξέλεγκτος. Και θα έπρεπε να ξέρει αυτό που έλεγε ο Μένανδρος: «Αλαζονείας ούτις εκφεύγει δίκην» («κανένας αλαζόνας δεν γλιτώνει την τιμωρία»).

ΕΦ.ΣΥΝ / Αποψη