ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, τα (ανύπαρκτα) χρέη του ΣΥΡΙΖΑ και τα φερέφωνα των δεξιών αφηγημάτων


Μεγάλη κουβέντα γίνεται το τελευταίο διάστημα μέσα από διάφορα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού και του ημερήσιου Τύπου σχετικά με τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., με τις «πληροφορίες» να λένε ότι ο νέος πρόεδρος βρήκε άδεια ταμεία στο κόμμα. 
Η συζήτηση δεν σταματά εκεί, αγγίζει και τα κομματικά μέσα ενημέρωσης της Κουμουνδούρου και επιπλέον γίνεται λόγος για ενδεχόμενο απολύσεων υπαλλήλων που εργάζονται στην Κουμουνδούρου. Κάποια εκ των δημοσιευμάτων βάζουν στο κάδρο τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα ως «υπεύθυνο» (;) για την κατάσταση που παρουσιάζουν.

Το εντυπωσιακό είναι ότι τα συγκεκριμένα μέσα που διακινούν αυτές τις πληροφορίες τονίζοντας τα «άδεια ταμεία» δεν έχουν αναφέρει λέξη για τα υπέρογκα χρέη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που πλησιάζουν το 1 δισ. ευρώ και τα οποία δεν θα ξεπληρωθούν ποτέ. Και όχι μόνον αυτό, αλλά ουδείς αναρωτιέται, όπως επισήμαναν χθες πηγές της Κουμουνδούρου, πώς ακριβώς τα εν λόγω κόμματα και ειδικά η Ν.Δ. πραγματοποίησαν εκλογική καμπάνια και μάλιστα δύο φορές φέτος, ειδικά από τη στιγμή που το σύνολο της κρατικής χρηματοδότησης του κόμματος παρακρατείται για τα χρέη της προς τις τράπεζες.

Το δεύτερο εντυπωσιακό είναι ότι τις εν λόγω πληροφορίες τις αναπαρήγαγαν και ηλεκτρονικοί ιστότοποι οι οποίοι έχουν ταχθεί εμφανώς υπέρ του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη. Ουδείς αντιλαμβάνεται τι προσπαθούν να πετύχουν αναπαράγοντας τα δεξιά αφηγήματα που στο στόχαστρο βάζουν τελικά τον Αλέξη Τσίπρα, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είναι απλός βουλευτής πλέον. 
Για την ιστορία πάντως και επειδή αυτά είναι γνωστά:
● Ο Αλέξης Τσίπρας παρέλαβε το 2008 αρρύθμιστη τραπεζική χρηματοδότηση (δάνειο) από την ΕΤΕ για το κτίριο της Κουμουνδούρου, ύψους 7.376.000 ευρώ. Το δάνειο αποπληρώθηκε πλήρως τον Απρίλιο του 2020, με αποτέλεσμα σήμερα ο τραπεζικός δανεισμός του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να είναι μηδενικός και το κτίριο της Κουμουνδούρου ιδιόκτητο χωρίς βάρη και προσημειώσεις. Οπως αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν χρωστάει σήμερα ούτε ένα ευρώ».
● Το ετήσιο κόστος της μισθοδοσίας των εργαζομένων του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο ύψος του 1.500.000 ευρώ και το παρέδωσε στο 1.500.000 ευρώ.
● Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν οφείλει (κατά την παράδοση Τσίπρα) ούτε ένα ευρώ σε αμοιβές εργαζομένων, στις φορολογικές αρχές και στα ασφαλιστικά ταμεία.
● Με το πρόγραμμα οικονομικού εξορθολογισμού των Μέσων του κόμματος που εφάρμοσε ο Αλέξης Τσίπρας, η κατ’ έτος επιβάρυνση του ΣΥΡΙΖΑ απομειώθηκε σε 3.000.000 ευρώ από 3.700.000 ευρώ. Ενώ για το 2023 η επιβάρυνση θα διαμορφωθεί ακόμα χαμηλότερα, στα 2.300.000 ευρώ. Αλλά και οι οφειλές των κομματικών ΜΜΕ έχουν μειωθεί κατά 1.000.000 ευρώ σε σχέση με το 2020.

Δημήτρης Τερζής / ΕφΣυν