ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

Ανοικτή επιστολή της Ρένας Δούρου στον Γιώργο Λακόπουλο


Σε αναφορά του Γιώργου Λακόπουλου για το πρόσωπό της σχετικά με την υπόθεση της πολύνεκρης τραγωδίας στο Μάτι απαντά η πρώην περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου. Σε ανοικτή επιστολή της για τον δημοσιογράφο του iEidiseis.gr η κ. Δούρου σημειώνει – μεταξύ άλλων – πως «πέρα της αναμενόμενης, όπως συνηθίζετε, άσκησης κριτικής στο πρόσωπό μου, να υποπίπτετε στο ατόπημα της παραποίησης δήλωσης μου σε παλαιότερη συνέντευξη σχετικά με την εθνική τραγωδία στο Μάτι».
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η κ. Δούρου: «Μου αποδίδετε την διατύπωση της ανυπόστατης και προσβλητικής, πρωτίστως για τους οικείους των θυμάτων και έπειτα για την προσωπικότητά μου, δήλωσης, πως δήθεν για μένα το Μάτι υπήρξε απλώς μία στραβή στην βάρδια μου, και ότι έτσι το υποβίβασα στο επίπεδο ενός συνηθισμένου συμβάντος, μη αποδίδοντάς του το σωστό, τραγικό μέγεθος που έχει, εκείνο της ανείπωτης εθνικής τραγωδίας. Γιατί είναι προφανές ότι όταν το χαρακτηρίζεις «εθνική τραγωδία» αυτοδικαίως δεν πρόκειται για μια απλή στραβή στη βάρδια μου. Για την ιστορία θυμίζω ότι το όλο θέμα ξεκίνησε από τη γνωστή «ομάδα αλήθειας» της Νέας Δημοκρατίας, η οποία απομόνωσε αποσπασματικά μία φράση από συνέντευξη μου και με την χρήση της γνωστής μεθόδου της «κοπτοραπτικής», με εμφάνισε να λέω το ακριβώς αντίθετο».
Απαντώντας στο άρθρο του Γιώργου Λακόπουλου η κ. Δούρου αναφέρει: «αρχικά τονίζω πως ουδέποτε χαρακτήρισα την συγκεκριμένη υπόθεση με τη φράση που μου αποδίδετε, αλλά αντιθέτως, στην επίμαχη συνέντευξή μου στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 4.8.2018, με τίτλο «Κανείς δεν μπορεί να λέει ότι τα κάναμε όλα καλά όταν υπάρχουν νεκροί», υπογράμμισα ότι η πρόκειται για μια εθνική τραγωδία, για την οποία: «και μόνο το γεγονός ότι η τραγωδία αυτή έγινε στα διοικητικά όρια της Αττικής, θα μείνει πάντα χαραγμένο μέσα μου και θα μου προκαλεί πόνο, ανεξάρτητα από τον καταλογισμό ειδικών ευθυνών για κάτι που έγινε ή δεν έγινε». Τρείς φορές δε αναφέρω στο κείμενο ότι πρόκειται περί εθνικής τραγωδίας, περί εθνικής τεράστιας καταστροφής γεγονός που προφανώς έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα της φράσης «στραβή στη βάρδια μου». Επιπλέον, στην επίμαχη παράγραφο , επεσήμανα ότι δεν μπορεί αυτή η τραγωδία να αντιμετωπίζεται από τα άτομα με θέσεις ευθύνης ως «μια στραβή στην βάρδια τους», αλλά αντιθέτως να αναλαμβάνονται οι πρωτοβουλίες που είναι αναγκαίες ώστε να μην ξανασυμβεί. Έθεσα την επίμαχη φράση σε εισαγωγικά και μάλιστα χρησιμοποίησα το λέγεται (τρίτο ενικό) στην καθομιλουμένη που για όποιον γνωρίζει Ελληνικά σημαίνει ότι δεν την υιοθετώ» .
Καταληκτικά, η Ρένα Δούρου σημειώνει: «Η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη και όπως γνωρίζετε είμαι εκείνη που από την αρχή υπέβαλα αίτηση επίσπευσης της δίκης στην Εισαγγελία προκειμένου να μη χαθεί ούτε μία μέρα και να μην κινδυνεύσει η υπόθεση με παραγραφή, ενώ παραιτήθηκα και από την βουλευτική ασυλία μου για να διευκολύνω την Βουλή και την Δικαιοσύνη στην εκδίκαση της υπόθεσης.
Έως την έκδοση της απόφασης ισχύει το τεκμήριο αθωότητας. Εν αναμονή των αποφάσεων με σεβασμό στους συγγενείς των θυμάτων συνεχίζω να επιλέγω τη σιωπή».