ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Δ. Αλικάκος: Απαράδεκτη η απαίτηση Σαραντάκου

«Οι έντονα κομματικές θέσεις του κ. Αλικάκου τον καθιστούν εντελώς ακατάλληλο για το λειτούργημα που θέλει να αναλάβει», υποστήριζε σε κείμενό του στο fb o συγγραφέας Νίκος Σαραντάκος μέσω του οποίου γνωστοποιούσε την αποχώρησή του από επιστημονικός σύμβουλος των Ελληνικών Hoaxes (δείτε ΕΔΩ) .
Ο αρχισυντάκτης των Ελληνικών Hoaxes Δημήτρης Αλικάκος κάνει λόγο για..
απομάκρυνση του  Νίκου Σαραντάκου από τα ΕΗ και μέσω fb δίνει την δική του απάντηση στα όσα ισχυρίζεται ο συγγραφέας. Αναλυτικά:
"Πριν περίπου ένα χρόνο συνεργάτης των Ελληνικά Hoaxes, και γνωστός του Νίκου Σαραντάκου, ζήτησε από τον ίδιο να στηρίξει την προσπάθειά μας στο γνωστικό αντικείμενο που γνωρίζει καλά και είναι ευρύτερα γνωστός: στα θέματα της γλώσσας και ειδικότερα στους γλωσσικούς μύθους.
Δεν εξέφρασα καμία αντίρρηση, καθώς ο Νίκος Σαραντάκος δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις στον τομέα της γλώσσας που κατέχει κάτι παραπάνω από επαρκώς. Όντως μας βοήθησε εκεί που χρειάστηκε και τον ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό.
Χθες με έκπληξη ενημερώθηκα ότι απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον γνωστό του και συνεργάτη μου εκφράζοντας τη διαφωνία του «με τις τελευταίες απανωτές έντονα φιλοκυβερνητικές (και αντισύριζα) δημοσιεύσεις» μου.
Το επιχείρημά του ήταν το ακόλουθο: «Ο καθένας μας δικαιούται να έχει απόψεις πολιτικές αλλά κάποιος που είναι αρχισυντάκτης σε οργανισμό πιστοποίησης της ακρίβειας των ειδήσεων πρέπει κατά την ταπεινή μου γνώμη να απέχει από τον σχολιασμό της τρεχουσας πολιτικής ή σε κάθε περίπτωση να μην εκδηλώνεται με τόση ένταση»
Και έκλεινε ως εξής: «Θα περιμένω την απάντησή σας, είτε τη δική σας είτε των Χόαξις συνολικά, είτε εδώ είτε στο sarant@pt.lu πριν πάρω απόφαση για τη διακοπή της συνεργασίας μου μαζί σας.»
Η επιστολή του κ. Σαραντάκου ήταν βαθύτατα προσβλητική, τόσο προς εμένα, όσο και προς την ομάδα των ΕΗ. Και εξηγούμαι:
Όταν ζητήσαμε τη συνεργασία του κ. Σαραντάκου δεν ρωτήσαμε τις πολιτικές του απόψεις. Τα ΕΗ δεν ασχολούνται με τις προσωπικές πολιτικές πεποιθήσεις των συντελεστών ή συνεργατών τους και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που προτείναμε και σε εκείνον να συνεργάζεται μαζί μας παραβλέποντας τα όσα ιδιαιτέρως αιχμηρά έχει κατά καιρούς γράψει εναντίον κομμάτων και πολιτικών προσώπων, ακόμα και κατά της ευρωπαϊκής ένωσης η οποία είναι ο εργοδότης του. Μάλιστα δεν μας ενόχλησε ούτε όταν αναφερόμενος στον Στάλιν έγραψε: «κάθε τίμιος άνθρωπος αισθάνεται τον πειρασμό να συμπεράνει πως δεν θα ήταν και τόσο κακός ο σύντροφος με το μουστάκι». https://sarantakos.wordpress.com/…/%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B…/
Τα ΕΗ ζητούν, τόσο από τους ερευνητές όσο και από τους εξωτερικούς συνεργάτες, μόνο την επιστημονική γνώση τους στον τομέα που υπηρετούν. Γνώση που μπορούν να τεκμηριώσουν με τρόπο απόλυτο και σαφή.
Το επιχείρημα «μα εγώ είμαι συνεργάτης κι εσύ αρχισυντάκτης» είναι επίσης προσβλητικό καθώς εκ των προτέρων θεωρεί τον άμεσο συνεργάτη ανίκανο να κάνει Fact-checking. Mα αν είναι ανίκανος, πώς τα έχει καταφέρει τόσα χρόνια;
Στη δημοσιογραφία, ένα από τα πρώτα πράγματα που μαθαίνει κανείς είναι η διαφορά των λέξεων άποψη και γεγονός (είδηση).
Άποψη είναι πιστεύεις ό,τι θέλεις για την πολιτική διαδρομή του Πολάκη και να την εκφράζεις ελεύθερα, και γεγονός (έλεγχος γεγονότων επί του προκειμένου) είναι να αποκαλύπτεις τα fake news και την παραπληροφόρηση με θύμα τον ίδιο. Και το έκανα. Εδώ η απόδειξη facebook.com/…/a.61834563152…/2155014691194041/…
Κι εδώ facebook.com/EllinikaHoaxes/posts/2173569609338549?__tn__=-R

Άποψη είναι να πιστεύεις ό,τι θέλεις για τον Τσίπρα, αλλά να έχεις καταρρίψει μια ντουζίνα fake news για τον ίδιο facebook.com/alikakos/posts/10157417765833151?__tn__=-R
Δεν διεκδικούμε το αλάθητο σε κρίσεις και απόψεις που έχουμε εκφράσει κατά καιρούς στους προσωπικούς μας ψηφιακούς χώρους. Όμως στα ΕΗ δεν κρινόμαστε γι’ αυτές, αλλά για την αξιοπιστία στον έλεγχο των γεγονότων. Και μάλιστα κρινόμαστε από τους καθ’ ύλην ειδικούς και αρμόδιους (βλ. IFCN, οι οποίοι και μας πιστοποίησαν).
Αισθάνομαι περήφανος, τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, για το γεγονός ότι δεν έχουμε δεχθεί την παραμικρή παρατήρηση, τόσο από το FB όσο και από το IFCN, για το παραγόμενο έργο στα ΕΗ.
Αυτό είναι για μας το ζητούμενο και το πρωταρχικό.
Η απαίτηση του οποιοδήποτε να μην εκφράζουμε τις απόψεις μας ελεύθερα, αντίκειται σε κάθε έννοια ελευθερίας του λόγου και ελεύθερης διακίνησης των ιδεών.
Κατά συνέπεια, η απαίτηση του κ. Σαραντάκου προς τα ΕΗ «Αν αποδοκιμάσετε τον Αλικάκο και βγάλετε ανακοίνωση συγγνώμης, μετά θα κάνω ό,τι νομίζω πως πρέπει» κρίνεται ως απαράδεκτη. Αναγκαία η απομάκρυνσή του, με απόφασή του ιδρυτή των ΕΗ και δική μου, ήταν μονόδρομος. Του την ανακοίνωσα γραπτώς ο ίδιος.
Του εύχομαι για άλλη μια φορά καλή συνέχεια και υγεία!"