ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

Είναι η ΕφΣυν η επίσημη αγαπημένη (και μακρύ χέρι) του ΣΥΡΙΖΑ;

Είναι η Εφημερίδα των Συντακτών «η επίσημη αγαπημένη και μακρύ χέρι του ΣΥΡΙΖΑ» όπως διατείνεται δισέλιδο ρεπορτάζ που υπογράφει ο Ανδρέας Παπαδόπουλος στα "Παραπολιτικά";
 Υπάρχουν «ακραίες εργοδοτικές πρακτικές στην ΕφΣυν» όπως ισχυρίζεται το κειμενάκι στο ένθετο Secret της σαββατιάτικης εφημερίδας;
Στα παραπάνω ερωτήματα απαντάει ο αρχισυντάκτης πολιτικού της ΕφΣυν Γιώργος Πετρόπουλος που..
σχετικά με το δεύτερο ερώτημα αναφέρει πως «το να μιλάει κανείς για εργοδοτικές πρακτικές στην ΕΦΣΥΝ- με την μορφή καταγγελιών- ειδικά από τις στήλες των Παραπολιτικών πάει πολύ!!!» .
Σχετικά με το πρώτο ερώτημα κάνει λόγο για ευφάνταστη ρεπορταζοανάλυση που έχει κάποιο ενδιαφέρον για τις αντιφάσεις, τις ακροβασίες και τις μυθοπλασίες της.
Διαβάστε τι έγραψε ο Γιώργος Πετρόπουλος στο fb:
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΦΣΥΝ
Η ΕΦΣΥΝ είχε την τιμητική της στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ των Μαρινάκη- Κουρτάκη.
Στο κύριο σώμα της εφημερίδας υπάρχει μια ευφάνταστη και συνάμα αντιφατική ρεπορταζοανάλυση με τη υπογραφή του Ανδρέα Παπαδόπουλου που ούτε λίγο ούτε πολύ λέει πως η ΕΦΣΥΝ είναι η «Επίσημη αγαπημένη και μακρύ χέρι του ΣΥΡΙΖΑ»
Στο ένθετο SECRET δημοσιεύεται ένα υποβολιμαίο κειμενάκι με τίτλο «Καταγγελίες για ακραίες εργοδοτικές πρακτικές στην ΕΦΣΥΝ».
Σε ότι αφορά στο δεύτερο δημοσίευμα δεν θα πω τίποτα επί της ουσίας καθώς η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης. Υπενθυμίζω απλώς ότι στην ΕΦΣΥΝ δεν υπάρχει καμία εργοδοτική πρακτική καθώς είμαστε μια συνεταιριστική εφημερίδα όπου βασικός της μέτοχος- άρα εργοδότης με την έννοια του ιδιοκτήτη- είναι ο συνεταιρισμός των εργαζομένων. Εμείς βεβαίως ως εργοδότες μας θεωρούμε τους αναγνώστες μας. Αυτοί αγοράζουν την εφημερίδα- αυτοί μας κρατούν ζωντανούς.

Το να μιλάει επομένως κανείς για εργοδοτικές πρακτικές στην ΕΦΣΥΝ- με την μορφή καταγγελιών- ειδικά από τις στήλες των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ πάει πολύ!!!

Η ευφάνταστη, όμως, ανάλυση του Α. Παπαδόπουλου έχει κάποιο ενδιαφέρον για τις αντιφάσεις, τις ακροβασίες και τις μυθοπλασίες της.
Κατά τον Α. Παπαδόπουλο η ΕΦΣΥΝ είναι «η εφημερίδα που προτιμά ο Αλέξης Τσίπρας για σημαντικές παρεμβάσεις και η οποία έχει αναλάβει την πολιτική και ιδεολογική ‘‘δουλειά’’ για το κόμμα του». Σύμφωνα με τον αρθρογράφο «τα πρωτεία, δε, στην υλοποίηση της ‘‘γραμμής’’ διατηρεί η δημοσιογράφος Άντα Ψαρρά… επειδή είναι και η μοναδική που αντιλαμβάνεται πιο γρήγορα από όλους τις ‘‘μετακινήσεις’’ του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ». Οφείλω να ενημερώσω πως όλοι εμείς - και η Άντα- μόλις σήμερα μάθαμε το ρόλο της. Ευχαριστούμε Ανδρέα!!!

Πως αποδεικνύεται, όμως ότι είμαστε η εφημερίδα που προτιμά ο κ. Τσίπρας; Επειδή, όπως γράφει ο Α. Παπαδόπουλος, ο Αλ. Τσίπρας «στη συγκεκριμένη εφημερίδα έχει δώσει τις περισσότερες συνεντεύξεις και έχει γράψει τα περισσότερα άρθρα».

Μάλιστα!!! Μπορεί και να ισχύει. Μπορεί σε μας να τα έχει κάνει όλα αυτά ο πρωθυπουργός. Μόνο που εμείς έχουμε γνωστοποιήσει και στον κ. Μητσοτάκη και στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς -εννοείται πλην των φασιστών- πως η ΕΦΣΥΝ είναι ανοικτή για οποιαδήποτε παρέμβασή τους στο πολιτικό γίγνεσθαι, με όποιο τρόπο εκείνοι νομίζουν. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε φιλοξενήσει άρθρα και συνεντεύξεις και των άλλων αρχηγών πλην του αρχηγού της ΝΔ με ευθύνη δική του. Αν επομένως όλοι έκαναν τακτική χρήση της δυνατότητας που έχουν μέσα από την εφημερίδα μας τίνος θα ήμασταν η εφημερίδα προτίμησης ή η επίσημη αγαπημένη; Αυτό δεν περνάει καθόλου από το μυαλό του Α. Παπαδόπουλου.

Ο αναλυτής των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ παραθέτει και ένα δεύτερο επιχείρημα για να αποδείξει ότι είμαστε η εφημερίδα που λέει. Ισχυρίζεται ότι η ΕΦΣΥΝ «συχνά αναλαμβάνει την αποδόμηση, συνήθως με πολιτικό τρόπο, των προσώπων που κατά διαστήματα βρέθηκαν κοντά ή συνεργάστηκαν με τον κ. Τσίπρα. Επί της ουσίας, η ‘‘Εφημερίδα των Συντακτών’’ ήταν αυτή που ‘‘προετοίμασε’’ το διαζύγιο με τον Πάνο Καμμένο, με διαδοχικά πρωτοσέλιδα και ρεπορτάζ». Εδώ γελάνε!!!
Το ενδεχόμενο όλα αυτά που περιγράφει να είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η ΕΦΣΥΝ είναι ξεκάθαρα ανεξάρτητη εφημερίδα δεν απασχολεί τον Α. Παπαδόπουλο γιατί δεν συμφέρει την εφημερίδα στην οποία γράφει και στα συμφέροντα που βρίσκονται πίσω της. Εκτός κι αν εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια.

Αν έψαχνε λίγο περισσότερο θα ήξερε ότι η πολιτική σύγκρουση της ΕΦΣΥΝ με τον Καμμένο πήγαζε από την αρχή της ανεξαρτησίας της εφημερίδας μας και από τις αξίες τις οποίες με συνέπεια έχει υπηρετήσει όλα αυτά τα χρόνια. Η σύγκρουση, πολιτικά δεν ευνοούσε την κυβέρνηση τότε που έγινε. Και αυτό το αντιλήφθηκαν όλοι όσοι δεν έχουν παρωπίδες ή δεν γράφουν κατά παραγγελία. Για παράδειγμα ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης είχε γράψει στην ΕΦΣΥΝ με αφορμή τα έξι χρόνια από την έκδοσή της:
«Σε μια δύσκολη περίοδο για τη δημοσιογραφία- όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως-, είναι κατά κανόνα θετική η παρουσία κάθε εφημερίδας, πόσο μάλλον μιας εφημερίδας όπως η ‘‘Εφ.Συν.’’, που αποτελεί πρωτοβουλία των ίδιων των συντακτών. Με πολιτιστικό ρεπορτάζ υψηλού επιπέδου, αλλά και συχνά- όπως αποδείχθηκε πρόσφατα κατά τη σύγκρουση με τον κ. Καμμένο- με το θάρρος της άποψής της...» (ΕΦΣΥΝ 3-4/11/2018).

Δεν περιμένουμε από τον Α. Παπαδόπουλο αντικειμενική προσέγγιση και κρίση για την ΕΦΣΥΝ. Ο άνθρωπος που δούλεψε σε εφημερίδα του Μαρινάκη η οποία έβγαινε μόνο και μόνο για να χτυπάει τον Καμμένο- τον είχε καθημερινό πρωτοσέλιδο επί μήνες- τώρα καταφεύγει σ’ αυτόν (τον Καμμένο δηλαδή) για να στηρίξει ανοησίες εναντίον μας. Γράφει: «Πάντως, ακόμα και σήμερα, ο πρώην υπουργός Άμυνας δηλώνει δημοσίως ότι ‘‘ήξερα από τις σχέσεις μου με τον πρωθυπουργό και το Μαξίμου ότι η Εφημερίδα των Συντακτών” και η “Αυγή” παίρνουν γραμμή απευθείας από το πρωθυπουργικό γραφείο’’. Δείχνοντας ουσιαστικά προς την πλευρά των κυρίων Αλ. Φλαμπουράρη και Θαν. Καρτερού». Τώρα ο Καμμένος τους είναι χρήσιμος. Γι’ αυτό και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος δεν διστάζει την ελεύθερη πτώση.Στο μυθιστόρημά του ο αρθρογράφος των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ δίπλα στην υπόθεση Καμμένου βάζει και την υπόθεση Πολάκη. Το σκεπτικό του είναι απλό. Αφού αναλάβαμε από το Μαξίμου να αποδημήσουμε τον αρχηγό των ΑΝΕΛ προφανώς την ίδια εντολή πήραμε και για τον Πολάκη από τη στιγμή που κάποιοι αρθρογράφοι μας έγραψαν εναντίον του. Υποστηρίζει μάλιστα ευθαρσώς ότι «ο τελευταίος ‘‘στόχος’’ της ‘‘Εφημερίδας των Συντακτών’’ είναι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης».
Στη συνέχεια επιχειρεί κάπως να το μαζέψει. Παραθέτει δικό μου κείμενο στο οποίο αναφέρω κάτι που είναι ευρύτερα γνωστό: «‘‘εκεί που δεν υπάρχει “γραμμή” της εφημερίδας είναι οι στήλες των αρθρογράφων. Μόνοι τους αποφασίζουν -στο πλαίσιο της ελευθερίας έκφρασης των συντακτών μας, που είναι κατοχυρωμένη στην “ΕΦ. ΣΥΝ”- και για το περιεχόμενο και για το ύφος και για τη γραμμή των γραπτών τους. Γι’ αυτό και τα υπογράφουν».
Αυτή η προσπάθεια ισορροπίας σε δύο βάρκες συνιστά τρικυμία εν κρανίω ή μια προσπάθεια του αρθρογράφου να ισορροπήσει ανάμεσα σ’ αυτό που ξέρει ως αλήθεια και στην παραγγελία που του δόθηκε;
Όπως και να ‘χει, διαφεύγει στον Α. Παπαδόπουλο ότι πριν υπάρξει το δικό μου άρθρο (το οποίο σημειωτέον ανέβηκε μόνο στο FB), δημοσιεύτηκε κείμενο με την υπογραφή της εφημερίδας μας στο φύλλο της 19-2-2019 και κύριο άρθρο στο φύλλο της 22-2-2019 που έλεγαν ακριβώς τα ίδια. Ότι τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τις απόψεις αυτών που τα υπογράφουν.
Η μεγαλύτερη αντίφαση βρίσκεται στην κατάληξη της ρεπορταζοανάλυσης του Α. Παπαδόπουλου. Διαβάζουμε:
«Η ‘‘Εφημερίδα των Συντακτών’’ είναι σαφώς μια εφημερίδα που έχει πλούσιο ρεπορτάζ που εκτείνεται σε όλο το πολιτικό φάσμα, αλλά και με πλουραλισμό στις απόψεις. Για παράδειγμα, σε τακτική βάση αρθρογραφεί ο Γιάνης Βαρουφάκης, ένας από τους πιο σφοδρούς πολέμιους της κυβέρνησης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα. Σε πολλές περιπτώσεις είναι εμφανές πως η εφημερίδα έχει επιλέξει να κρατήσει στοιχεία από το ιστορικό εγχείρημα της ‘‘Ελευθεροτυπίας’’».
Τελικά τι είμαστε; Το μακρύ χέρι του ΣΥΡΙΖΑ ή «μια εφημερίδα που έχει πλούσιο ρεπορτάζ που εκτείνεται σε όλο το πολιτικό φάσμα, αλλά και με πλουραλισμό στις απόψεις»;
Δύσκολη η δουλειά του δημοσιογράφου εκεί που υπάρχει αφεντικό. Πριν τρελαθεί ο ίδιος θα τρελάνει πολλούς. Έτσι δεν είναι Ανδρέα;
Διαβάστε:
Ο Π. Καμμένος, «οι υποκριτές και ξεφτιλισμένοι της ΕφΣυν» και μια οφειλόμενη απάντηση από τον Γ. Πετρόπουλο