ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 30 Μαΐου 2018

Πολλοί σμπάροι, ένα τρυγόνι

του Χριστόφορου Κάσδαγλη*

Να πώς μια μικρή καταχωνιασμένη είδηση μπορεί να φέρει στην επιφάνεια πολλούς… σμπάρους.
Την περασμένη εβδομάδα, η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος εξέδωσε ανακοίνωση για να ευχαριστήσει τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Φάμελλο, «διότι με τα επιχειρήματα και τους χειρισμούς του έχουμε.. πολλές ελπίδες να συνεχιστεί το αειφόρο [sic] κυνήγι του τρυγονιού στην Ελλάδα».
Αναφέρεται σε συνεδρίαση της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων της ΕΕ για τα πτηνά και τους βιότοπους (NADEG), όπου συζητήθηκε πρόταση της Κομισιόν να απαγορευθεί προσωρινά το κυνήγι του τρυγονιού μέχρις ότου δρομολογηθούν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία του. Το θέμα αφορά δέκα χώρες μέλη όπου επιτρέπεται το κυνήγι του τρυγονιού. Η Ελλάδα και άλλες πέντε διαφώνησαν με την πρόταση και ευελπιστούν ότι ίσως καταφέρουν να την μπλοκάρουν.
Ας σημειωθεί ότι ο πληθυσμός των τρυγονιών στην Ευρώπη μειώθηκε κατά το διάστημα 1980-2014 κατά 79%.
Μια πρώτη αντίφαση, όπως παρατήρησε ο δημοσιογράφος Αλέξης Οικονομίδης ο οποίος αποκάλυψε το θέμα στο facebook, είναι το να είσαι υπουργός Περιβάλλοντος και να δέχεσαι συγχαρητήρια από κυνηγούς.
Εγείρονται όμως και πολλά άλλα θέματα: Πόσα και ποια σημαντικά ζητήματα συζητιούνται στα όργανα της ΕΕ και δεν μαθαίνουμε (με εξαίρεση τους ενδιαφερόμενους λομπίστες) τίποτα γι’ αυτά – ούτε για τις ελληνικές θέσεις. Από πού κι ως πού σε μια επιστημονική επιτροπή η ελληνική θέση προσδιορίζεται βάσει της επιχειρηματολογίας ενός υπουργού, δηλαδή με αμιγώς πολιτικά (ψηφοθηρικά τα χαρακτήρισε ο Οικονομίδης) κριτήρια. Πώς γίνεται ένα κόμμα του οποίου οι προγραμματικές θέσεις περιλαμβάνουν ρητά αυστηροποίηση των όρων κυνηγιού, να υλοποιεί ως κυβέρνηση τις θέσεις των κυνηγετικών σωματείων.
Το πιο θλιβερό είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υφίστανται ούτε το άλλοθι των πιέσεων από την τρόικα ούτε η δικαιολογία της έλλειψης πόρων, που θα εμπόδιζαν -υποτίθεται- τον ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το πρόγραμμά του.

* το κείμενο του Χρ. Κάσδαγλη δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, 30.5.2018
- πηγή: kasdaglis.wordpress