ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Αναίρεση για την αναβολή στον Ψυχάρη

Δεν έπρεπε να αναβληθεί επ’ αόριστον η δίκη του εκδότη Σταύρου Ψυχάρη, για παράβαση του νόμου περί «πόθεν έσχες», σύμφωνα με την αναίρεση που άσκησε την Τρίτη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, κατά της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου με την οποία ακυρώθηκε το σχετικό κλητήριο θέσπισμα για τον επικεφαλής του ΔΟΛ.
Σύμφωνα με την εισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, από δόλο ή πρόθεση ο Ψυχάρης παραβίασε τον νόμο για τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» κατ’ εξακολούθηση (σε βαθμό πλημμελήματος).
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών αναβλήθηκε επ’ αόριστον από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο η δίκη του ισχυρού άνδρα του ΔΟΛ, καθώς έγινε δεκτή η ένσταση ακυρότητας του κλητήριου.. θεσπίσματος που υπέβαλαν οι συνήγοροι του εκδότη.
Το δικαστήριο δέχτηκε ότι δεν περιγραφόταν επακριβώς εάν ο εκδότης τέλεσε τις πράξεις για τις οποίες κατηγορείται από αμέλεια ή από δόλο.
Οπως υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, η κυρία Δημητρίου, η ποινική νομοθεσία δεν χρειάζεται να αναφέρει ρητά ότι η πράξη τελέστηκε από πρόθεση, γιατί όταν δεν αναφέρει τη μορφή της υπαιτιότητας στο σχετικό αδίκημα, είναι σαφές ότι υπάρχει κατηγορία από δόλο ή από πρόθεση.
Ετσι, η υπόθεση επέστρεψε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών προκειμένου να προσδιοριστεί επακριβώς η υποκειμενική υπόσταση των πράξεων που αποδίδονται στον επικεφαλής του ΔΟΛ.
Σύμφωνα με την ανώτατη εισαγγελική λειτουργό, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο εσφαλμένα εφάρμοσε τις σχετικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του νόμου 3213/2003 περί δηλώσεων «πόθεν έσχες» και εσφαλμένα ακύρωσε το κλητήριο θέσπισμα το οποίο είχε επιδοθεί νόμιμα στον επικεφαλής του εκδοτικού συγκροτήματος.
Πάντως, τον λόγο έχει τώρα το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, όπου θα εισαχθεί το θέμα για νέα κρίση.
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση απασχόλησε την ελληνική Δικαιοσύνη ύστερα από έρευνα της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, καθώς από τον έλεγχο που διενήργησε προέκυψαν ανακρίβειες και ελλείψεις στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» του Σταύρου Ψυχάρη για τα οικονομικά έτη 2010-2014 (δηλώσεις 2011-2015).
Μαρία Δήμα (ΕφΣυν)