ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

POS μας κλέβουν!

Φοροφυγάδες και εκτός capital controls -Έκοβαν «αποδείξεις», αλλά οι εισπράξεις τους πήγαιναν κατευθείαν σε τράπεζες της Μάλτας, του Λουξεμβούργου και της Βουλγαρίας
Δούρειος ίππος φοροδιαφυγής, αλλά και παράκαμψης των capital controls για επιτήδειους επιχειρηματίες αποδεικνύονται τα πολυδιαφημιζόμενα για την αποτελεσματικότητά τους αυτόματα μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών, γνωστά ως POS.
Ορατός είναι ο κίνδυνος η χθεσινή αποκάλυψη κυκλώματος, το οποίο εξάρθρωσαν από κοινού η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και η Τράπεζα της Ελλάδος, να αποτελεί μόνο.. την κορυφή του παγόβουνου.
Εως χθες, ο πλέον γνωστός τρόπος με τον οποίο καταγράφονταν φαινόμενα φοροδιαφυγής μέσω POS ήταν τα συγκεκριμένα μηχανήματα να μη συνδέονται με κάποια ταμειακή μηχανή, ανεξάρτητα αν κοβόταν μια τυπική απόδειξη.
«Δυστυχώς υπάρχει κενό νόμου και το POS μπορεί να δουλέψει χωρίς την ταμειακή μηχανή. Δεν γίνεται το ίδιο όπως γίνεται στις αντλίες στα βενζινάδικα. Γι’ αυτό σε πολλές περιπτώσεις αυτές οι αποδείξεις είναι χωρίς παραστατικά όπως ορίζει ο νόμος», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.
Το «κόλπο», που αποκαλύφθηκε πρόσφατα μέσω του συγκεκριμένου κυκλώματος, στηριζόταν στο γεγονός ότι τα αυτόματα μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών (POS) διακινούνταν από εταιρεία του εξωτερικού και οι συναλλαγές εκκαθαρίζονταν στη Μάλτα, παρακάμπτοντας το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Δηλαδή, ακόμα και αν ο καταναλωτής που πλήρωνε με την κάρτα του λάμβανε απόδειξη, οι ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν τα συγκεκριμένα μηχανήματα μπορούσαν να αποφύγουν την καταβολή ΦΠΑ, ενώ τον εισέπρατταν, και ταυτόχρονα να στείλουν χρήματα στο εξωτερικό εν μέσω εφαρμογής μέτρων περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων.
Με το που γινόταν η πληρωμή, τα χρήματα μεταφέρονταν απευθείας σε τραπεζικό λογαριασμό στο εξωτερικό με αποτέλεσμα να μη φαίνεται το ίχνος της κίνησης και κατά συνέπεια αυτό δημιουργούσε αδυναμία ελέγχου από τις ελεγκτικές αρχές.
Στο κύκλωμα που αποκαλύφθηκε μέσω της κάρτας που προμηθεύονταν οι επιχειρηματίες μαζί με τα μηχανήματα, μπορούσαν να κάνουν αναλήψεις μετρητών έως 15.000 ευρώ τον μήνα και να αποστέλλουν σε τράπεζες του εξωτερικού έως 100.000 ευρώ τον μήνα.
Οπως ανακοίνωσαν χθες ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλής, και ο διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας, Μ. Πλουμής, συνελήφθησαν 24 άτομα, σχηματίστηκαν δικογραφίες για παράβαση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, οι οποίες έχουν ήδη διαβιβαστεί στους αρμόδιους εισαγγελείς. Συνολικά εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 164 μηχανήματα POS, τα οποία διακινούνταν από επιχειρησιακό κέντρο στη Βουλγαρία.

* Ολόκληρο το ρεπορτάζ (το υπογράφει ο Κώστας Ζαφειρόπουλος) στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί