ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Ο επίδοξος καναλάρχης και οι εντιμότατοι φίλοι του

Γιατί δεκάδες δημοσιογράφοι πίνουν νερό στο όνομα του Βαγγέλη Μαρινάκη

Σε αντίθεση με τη διάσημη αλλά παρερμηνευμένη ρήση του Ουμπέρτο Εκο, οι ειδήσεις και αυτόν τον Αύγουστο δεν υπάρχουν απλά ως αναγκαία συμπληρώματα των εφημερίδων αλλά παρουσιάζουν ευρύτερο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό ενδιαφέρον. Μόνο που αυτή τη φορά τα ίδια τα μέσα ενημέρωσης αποτελούν την είδηση.
Το πραγματικά καινούργιο όνομα που επιχειρεί να μπει δυναμικά -και επίσημα- στον χώρο των.. Μέσων δεν είναι άλλο από αυτό του εφοπλιστή και προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο πιο άγνωστος στον χώρο των καναλιών, ο πιο δυναμικός νέος παίκτης, από τους νεότερους ηλικιακά υποψηφίους.
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, γιος του εφοπλιστή και υποψηφίου με τη Ν.Δ. Μιλτιάδη Μαρινάκη, έγινε γνωστός στο πανελλήνιο το 2010, όταν στα 43 του μόλις χρόνια πήρε το χρίσμα του προέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός από τον Σωκράτη Κόκκαλη.
Εξι χρόνια αργότερα, ο πρόεδρος και ιδρυτής της ναυτιλιακής «Capital Maritime & Trading Corp», εκτός από πετυχημένος (βάσει τίτλων και εξυγίανσης των οικονομικών του συλλόγου) πρόεδρος του Ολυμπιακού, κατάφερε να συμπεριλαμβάνεται στους 100 πιο επιτυχημένους εφοπλιστές παγκοσμίως (65η θέση παγκοσμίως το 2015).
Από τα δεκάδες πλοία που διαχειρίζονται οι εταιρείες του, βέβαια, ούτε ένα δεν φέρει την ελληνική σημαία. Τα περισσότερα ωστόσο φέρουν ελληνικά ονόματα (Ατλαντας, Αλέξανδρος ο Μέγας, Αχιλλέας, Αριστοτέλης, Αρης, Ατρωτος κ.ά.). Αγαπημένη σημαία του κ. Μαρινάκη είναι η σημαία Λιβερίας (32 τάνκερ και άλλα φορτηγά) και δεύτερη έρχεται η σημαία των Νήσων Μάρσαλ (Ιός, «Εφ.Συν.», 11/5/2014, Μώραλης όπως Μαρινάκης, όπως Κόκκαλης).
Ο ίδιος πάντως μέσα σε αυτά τα χρόνια κατάφερε να εκλεγεί πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, να διατελέσει πρόεδρος της Super League και αντιπρόεδρος της ΕΠΟ. Το κυριότερο όμως είναι πως πλέον εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί και δεκάδες δημοσιογράφοι πίνουν νερό στο όνομά του.
Η συνταγή είναι παλιά, πετυχημένη και την ακολούθησαν σχεδόν όλοι από τους σημερινούς ανταγωνιστές του στην Ελλάδα, αλλά και επιχειρηματίες τύπου Μπερλουσκόνι στο εξωτερικό.
Ενδιαφέρον έχει η στάση του Συγκροτήματος Λαμπράκη στην υποψηφιότητα Μαρινάκη. Επειτα από χρόνια υποβάθμισης όλων των δικαστικών εμπλοκών του τελευταίου, η εφημερίδα «Το Βήμα» ξαφνικά ασχολήθηκε ενεργά με το θέμα («Βήμα», 10.7.2016, «Στόχος του προέδρου του Ολυμπιακού το κέρδος ή η ασυλία;»).
Εκεί διαβάζουμε πως «κύκλοι του εφοπλιστή αναφέρουν πως γνώμονάς του είναι το κέρδος και πως για το στήσιμο ενός καναλιού πλέον χρειάζονται λιγότερα χρήματα».
Πόσο ισχυρή είναι η υποψηφιότητα όμως της εταιρείας του Β. Μαρινάκη «Alter Ego»; Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» ο φάκελός του θεωρείται πλήρης.
Τον περασμένο Μάιο ο Βαγγέλης Μαρινάκης επισκέφθηκε το μέγαρο Μαξίμου και συναντήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, με τον οποίο συζήτησε διάφορα θέματα. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού φέρεται να διαδίδει πως θέλει «να τύχει της ίδιας “αντιμετώπισης” που έχει και ο Βαρδινογιάννης».

♦ Αναλυτικό τρισέλιδο ρεπορτάζ (το υπογράφει ο Κώστας Ζαφειρόπουλος) στην «Εφημερίδα των Συντακτών» του Σαββατοκύριακου που κυκλοφορεί στα περίπτερα