ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

ΓΣ ΕΔΟΕΑΠ: καταπέλτης κατά των μεθοδεύσεων του προεδρείου

ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΓΩΝΑ: αυτονομία ΕΤΑΠ, ανεξαρτησία (με διεύρυνση όλων των ειδικοτήτων και γεωγραφικών χώρων)  του ΕΔΟΕΑΠ, διασφάλιση του αγγελιόσημου, επέκτασή του σε όλα τα μέσα και το διαδίκτυο, σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

ΑΘΗΝΑ, ΤΡΙΤΗ 2/8/2016
Δριμύ κατηγορώ κατά των μεθοδεύσεων του προεδρείου του δσ του ΕΔΟΕΑΠ, το οποίο σε αγαστή συνεργασία με τους εργοδότες και τον κυβερνητικό Πόντιο Πιλάτο, σέρνουν τον αυτοδιοικούμενο οργανισμό σε επαγγελματικό ταμείο, συρρικνωμένο και χωρίς ανέργους και συνταξιούχους, εξαπέλυσαν τα μέλη που παραβρέθηκαν στην έκτακτη γενική συνέλευση. Μόνο που οι διοικούντες τον ΕΔΟΕΑΠ  κάθε άλλο παρά ήθελαν τον σχηματισμό απαρτίας, ώστε να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο εναντίον των 17.500 μελών του και βρήκαν την ευκαιρία από την..
  παρουσία μόνο 521 μελών (αν και σημαντικός αριθμός στις 2 Αυγούστου) να κηρύξουν τη ματαίωσή της (πρόεδρος ΕΔΟΕΑΠ Ευ. Τάτσης). Όμως η θέληση των παρόντων για ενημέρωση και ξεκαθάρισμα των θέσεων και επιδιώξεων του ταμείου και των ενώσεων, οδήγησε στην ουσία σε πραγματοποίηση της συνέλευσης με τοποθετήσεις, όπου έγιναν ξεκάθαρα κάποια πράγματα.
Η συντριπτική πλειοψηφία όσων τοποθετήθηκαν ήταν στην κατεύθυνση της πάλης για όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα στο σύνολό τους, θέτοντας στο επίκεντρο του αγώνα το πλαίσιο των 5 κατευθύνσεων: αυτονομία ΕΤΑΠ, ανεξαρτησία (με διεύρυνση όλων των ειδικοτήτων και γεωγραφικών χώρων)  του ΕΔΟΕΑΠ, διασφάλιση του αγγελιόσημου, επέκτασή του σε όλα τα μέσα και το διαδίκτυο, σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπως επιβλήθηκε και στη συνάντηση των συνδικαλιστικών εκπροσώπων στο  Βόλο.
Εδώ πρέπει να επισημάνουμε πως οι διάφοροι αναφερόμενοι στο πλαίσιο των 5 σημείων υπεράσπισης, δεν δίνουν το ίδιο περιεχόμενο σ’  αυτά (π.χ. ανεξαρτησία, αυτονομία ή απλή διεύθυνση ΕΤΑΠ, διεύρυνση ΕΔΟΕΑΠ αλλά με ποιους, πως και πότε, το ύψος του ασφαλιστικού πόρου). Έτσι, ενδεικτικά των θέσεων του καθένα, αναφέρουμε κάποιες επισημάνσεις όσων τοποθετήθηκαν κατά τη γενική συνέλευση:
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δ. Κουμπιάς αρνήθηκε ότι γίνονται πράγματα εν κρυπτώ και ισχύει το πλαίσιο της συνάντησης των προέδρων στην Πάτρα (όπου βγήκε και η συντονιστική), κάτι που επιβεβαιώθηκε και στην τελευταία των συνδικλαιστικών εκπροσώπων στο Βόλο.
Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Στ. Νικολόπουλος, δίνοντας (μαζί με την γγ Ν. Νταουντάκη) και το στίγμα μιάς σθεναρότερης από άλλες ενώσεις στάσης σε αυτή τη φάση της μεγαλύτερης ένωσης στο χώρο του Τύπου, διακήρυξε ότι παλεύουμε το όλον του ασφαλιστικού και όχι μόνο για τον ΕΔΟΕΑΠ, μίλησε για αυτονομία του ΕΤΑΠ με ξεχωριστή διεύθυνση στον ΕΦΚΑ, ενώ για τη διεύρυνση αναφέρθηκε σε μέλη των Ενώσεων.
Το μέλος του δσ του ΕΔΟΕΑΠ Γ. Αγγέλης περιέγραψε επακριβώς τις διαδικασίες-μεθοδεύσεις προς ένα επαγγελματικό ταμείο στη θέση του υπάρχοντος, εντοπίζοντας τα ίχνη τους στα 18 σημεία-απαίτηση Κυριακόπουλου των καναλαρχών. Με την ένταξη του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΦΚΑ (χωρίς καν διαχειριστική και λογιστική αυτονομία) τα αποθεματικά απαλλοτριώνονται. Ενώ η επιδιωκόμενη από καναλάρχες οικονομική μελέτη οδηγεί στο να αποδείξει ότι ο ΕΔΟΕΑΠ δεν είναι βιώσιμος. Γι αυτό θέλουν να διασπάσουν την ενότητα εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων και γι αυτό στόχος μας πρέπει να είναι η διασφάλιση των κεκτημένων.
Ο αντιπρόεδρος του δσ του ΕΔΕΑΠ Π. Νεστορίδης (διαφοροποιηθείς εσχάτως από επιλογές του προεδρείου) ζήτησε να καθοριστεί το πλαίσιο των θέσεών μας έως που πάμε. Συγκεκριμένα είπε για: Έναν νέο μεγαλύτερο ΕΔΟΕΑΠ που πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις ειδικότητες εργαζομένων στα ΜΜΕ – μέλη των Ενώσεων που παράγουν το αγγελιόσημο. Το ΕΤΑΠ να έχει ξεχωριστή διεύθυνση με αυτονομία διαχειριστική-λογιστική και να γίνει μεταφορά μέρους των αποθεματικών του ΕΤΑΠ στον ΕΔΟΕΑΠ. Ενώ για το ποιος αποφασίζει, τάχθηκε υπέρ των 4 Ενώσεων που συγκρότησαν τον ΕΔΟΕΑΠ (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΠΗΕΑ, ΕΠΗΕΘ).
Το μέλος του δσ του ΕΔΟΕΑΠ Π. Χριστοδουλίδου, καταφέρθηκε κατά των υπόγειων και εν κρυπτώ μεθοδεύσεων του προεδρείου, κατηγορώντας συγκεκριμένα μέλη του. Ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στον επικείμενο στραγγαλισμό του ταμείου, ώστε να μας αναγκάσουν με το μαχαίρι στο λαιμό μέσα στο φθινόπωρο να αποφασίσουμε. Τάχθηκε δε υπέρ της διεύρυνσης, μετά από αναλογιστικές μελέτες, ζητώντας συντεταγμένη πορεία υπεράσπισης των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων..
Το μέλος του δσ του ΕΔΟΕΑΠ Κ. Ντελέζος είπε ότι μας πάνε σε λύση προκάτ κατά γράμμα εργοδοτών και κυβέρνησης. Η μεν τελευταία επιδιώκει τον έλεγχο των ΜΜΕ με εξαθλίωση των εργαζομένων, οι δε πρώτοι ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Κατήγγειλε την αλληλογραφία του προεδρείου του ΕΔΟΕΑΠ με τους εργοδότες, οι οποίοι θέλουν να καθορίσουν το περιεχόμενου του οικονομικού ελέγχου, με στοχευμένη άντληση στοιχείων, και στόχο την είσοδο σε επαγγελματικό ταμείο.
Ο Γ. Παυλόπουλος της Πρωτοβουλίας για την Ανατροπή αναφέρθηκε σε επιχειρούμενο ήπιο σχέδιο διάλυσης, μέσα από διαδικασία στραγγαλισμού ώστε να γονατίσουμε και να δεχθούμε τον συρρικνωμένο ΕΔΟΕΑΠ. Πρότεινε δε τρείς κατευθύνσεις δράσης: 1-Να κερδίσουμε χρόνο, προχωρώντας σε μπλακ άουτ στην ενημέρωση, 2-Να διεκδικήσουμε τα οφειλόμενα, τόσο του κουρέματος όσο του χρωστούμενου αγγελιόσημου, 3-Να διεκδικήσουμε ένα συνδικάτο, ένα ταμείο, μία ΣΣΕ, με εισφορά εργοδοτών και συνεισφορά του κράτους. Να μην αποφασίσει κανένα διοικητικό, αλλά μόνο η γσ.
Η γενική γραμματέας της ΕΣΗΕΑ Ν. Νταουντάκη ζήτησε διαφάνεια σε όσα γίνονται, αναρωτώμενη με ποιους θα γίνει η διεύρυνση του ΕΔΟΕΑΠ και τι είδους ταμεία θα έχουμε. Ενώ επισήμανε ότι πολλά θα γίνουν σε βάρος του ασφαλιστικού και με τις επερχόμενες δυσμενείς αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Το κύριο θέμα είναι ο πόρος.
Η Δ. Γκαλονάκη έθεσε ζήτημα νομιμότητας των επιδιωκόμενων, επισημαίνοντας ότι για οποιαδήποτε αλλαγή στον υπάρχοντα ΕΔΟΕΑΠ αποφασίζει η γενική  συνέλευση των μελών του, με βάση το άρθρο 25, παρ. 1, εδ. 3 του καταστατικού. Κι όποιος κινηθεί διαφορετικά και αντίθετα με αυτό θα πάει στον εισαγγελέα.
Το μέλος του δσ της ΕΣΗΕΑ Γ. Μηλιώνης κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δείχνει μεγάλη βιασύνη να περάσει τις αλλαγές. Τάχθηκε εναντίον ενός  επαγγελματικού ταμείου, χωρίς συνταξιούχους και ανέργους, αλλά με όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως ειδικότητας και γεωγραφικού χώρου, χωρίς αύξηση της εισφοράς των εργαζομένων και στο πλαίσιο ενός ενιαίου καθολικού συστήματος ασφάλισης, χωρίς σύνδεση της ασφαλιστική με την συνδικαλιστική ιδιότητα.
Το μέλος του δσ της ΕΣΗΕΜΘ Μπ. Μπίκας (του Ασύνταχτου Μετώπου Αγώνα) κατήγγειλε το έλλειμμα ενημέρωσης και την αδιαφάνεια στα συζητούμενα με κυβερνητικούς και εργοδοτικούς, την προώθηση των συμφερόντων εκδοτών-καναλαρχών από το προεδρείο του ΕΔΟΕΑΠ, τις επαφές με την κυβέρνηση, αλλά και τη λογική των υποχωρήσεων και του συμβιβασμού που επιδεικνύουν πολλοί εκ των προεδρείων Ενώσεων, Ομοσπονδιών και Ταμείων. Τάχθηκε υπέρ του πλαισίου των 5 σημείων: διατήρηση ΕΤΑΠ και ΕΔΟΕΑΠ (με διεύρυνση όλων των ειδικοτήτων και όχι κατ’ επιλογή κάποιων), τη διασφάλιση του αγγελιόσημου, την επέκτασή του σε όλα τα μέσα, τη σύναψη ΣΣΕ. Μαζί με διεκδίκηση των κλεμμένων από τα κουρέματα και των οφειλόμενων από το αγγελιόσημου. Όλα αυτά να τεθούν προς κυβέρνηση και εργοδότες αν τα αποδέχονται, χωρίς διαπραγμάτευση ή υπόγειες διεργασίες. Ενώ ο κλάδος να προχωρήσει σε καμπάνια ενημέρωσης, με συσπείρωση και σε αγωνιστική κατεύθυνση. Να προετοιμαστεί, οργανωθεί και περιφρουρηθεί, δυναμική απεργιακή κινητοποίηση, καλώντας όλους στη ΔΕΘ, μαζί με την κοινωνία που θα διαδηλώνει και όχι ξέχωρα και συντεχνιακά.
- asyntaxtostypos