ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Για κάθε ενδεχόμενο

Γράφει ο Τάσος Παππάς

Πρώτο περιστατικό: Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος λέει: «Εγώ δεν θα φέρω νομοσχέδιο στη Βουλή με το όριο για το αφορολόγητο κάτω από τα 9.100 ευρώ».
Δεύτερο περιστατικό: Η τάση των 53, στην οποία ανήκουν ο κ. Τσακαλώτος και άλλοι υπουργοί, σε κείμενό της αναφέρει (σε ελεύθερη απόδοση): «Καλύτερα να συγκρουστούμε και να πέσουμε, παρά να μας ρίξει η κοινωνία».
Τρίτο περιστατικό: Τρεις κυριακάτικες εφημερίδες («Καθημερινή», «Real News», «Δημοκρατία») υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός στις πρόσφατες συναντήσεις του με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρ. Ολάντ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς απείλησε με παραίτηση στην περίπτωση που οι θεσμοί καθυστερήσουν την αξιολόγηση, επιμείνουν στη θέση ότι χρειάζονται κι άλλα μέτρα και δώσουν ψίχουλα για το χρέος.
Σας μυρίζει μεθόδευση; Η κυβέρνηση διέψευσε το σενάριο περί παραίτησης Τσίπρα με τα.. παρεπόμενά της (εκλογές ή οικουμενική) και κάλεσε τους συνήθεις υπόπτους από το εσωτερικό και το εξωτερικό να μην ονειρεύονται παρενθέσεις. Επραξε το αυτονόητο. Δεν θα μπορούσε να έχει διαφορετική αντίδραση.
Ωστόσο, οι επίσημες διαψεύσεις έχουν σχετική αξία. Δεν ξέρουμε αν ο δράστης των διαρροών είναι το μέγαρο Μαξίμου ή αν έχουμε να κάνουμε με τους ευσεβείς πόθους των γνωστών-άγνωστων κύκλων, αλλά η συγκεκριμένη φημολογία δεν βλάπτει την κυβέρνηση. Τη βοηθάει να στείλει μήνυμα:
Στους δανειστές ότι υπάρχουν όρια τα οποία δεν είναι δυνατόν να παραβιαστούν γιατί θα ξεσηκωθεί η κοινωνία, θα κλονιστεί το κυβερνητικό σχήμα και θα υπονομευθεί η πολιτική σταθερότητα - προϋπόθεση απαραίτητη για την ομαλή εκτέλεση του προγράμματος. Οι θεσμοί δεν θέλουν κάλπες επειδή ο νέος εκλογικός κύκλος θα προκαλέσει οικονομική αβεβαιότητα και όχι μόνο στην Ελλάδα μάλιστα σε μια περίοδο που υπάρχουν πολλές και μεγάλες εκκρεμότητες (αξιολόγηση, προσφυγικό, δημοψήφισμα στη Βρετανία, ισχυρές ενδείξεις για στασιμότητα στην Ευρώπη)- και επιπλέον δεν διαθέτουν πειστική εναλλακτική λύση, παρά τα όσα περί του αντιθέτου διακινούν ο Κ. Μητσοτάκης και οι υπόλοιποι ηγέτες της αντιπολίτευσης.
Στο εθνικό ακροατήριο ότι αγωνίζεται να περιορίσει τις δυσμενείς συνέπειες, ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω απ’ αυτά που θεωρεί μη διαπραγματεύσιμα για να παραμείνει πάση θυσία στην εξουσία και αν χρειαστεί θα πέσει μαχόμενη.
Στους οπαδούς του κόμματος ότι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα. Από την ηρωική έξοδο μέχρι τις εκλογές.

Ασκήσεις επί χάρτου; Κινήσεις τακτικής για λόγους εντυπωσιασμού; Σχέδιο σοβαρό με υπολογισμό όλων των δεδομένων; Ελπίζουμε να μη φτάσουμε στον Ιούλιο (δόση) για να το μάθουμε.

efsyn.gr