ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Περί προσωπικής και κομματικής υστεροβουλίας

Από την Πρωτοβουλία Πολιτών για την μη Ιδιωτικοποίηση του Νερού (SAVEGREEKWATER) και σχετικά με την ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή περί ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, λάβαμε και δημοσιεύουμε:

"Η Πρωτοβουλία Πολιτών για την μη Ιδιωτικοποίηση του Νερού SAVEGREEKWATER εδώ και κάποιους μήνες συνέταξε ερώτηση για να κατατεθεί στην βουλή σχετικά με το νομικό καθεστώς των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ μετά την απόφαση 1906/2014 του ΣτΕ και την υποχρέωση του δημοσίου ν’ αναζητήσει την επιστροφή της πλειοψηφίας των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ.
Η ομάδα μας, γνωρίζοντας τη στάση που είχαν κρατήσει τα κόμματα της σημερινής συγκυβέρνησης στο θέμα της ιδιωτικοποίησης των δύο εταιριών ύδρευσης πρότεινε σε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει την ερώτηση στη βουλή κι όταν αυτό έγινε αποδεκτό παραδώσαμε (μαζί με την ερώτηση) όλα τα σχετικά έγγραφα και διευκρινήσεις.
Θεωρούντες την εμπλοκή μας (και των άλλων κινημάτων) στο θέμα της ιδιωτικοποίησης των..
δημοσίων αγαθών το ελάχιστο που οφείλουμε ως πολίτες αλλά και το ότι μια ερώτηση στη βουλή πρέπει και αρκεί να είναι κατά το δυνατόν εμπεριστατωμένη και συγκεκριμένη (ενώ η χρησιμοποίηση της εν είδει διαφημιστικού αυτοπροώθησης αφαιρεί σημαντικά απ’ τον στόχο της και παράλληλα την καθιστά κοινωνικά απορριπτέα) φυσικά απείχαμε από οποιανδήποτε αναφορά σ’ εμάς. Ούτως ή άλλως ουδέποτε ενδιαφερθήκαμε να δρέψουμε δάφνες για την δουλειά μας στην προάσπιση του συλλογικού μας αγαθού. Διαπιστώσαμε ωστόσο ότι στην τελική διατύπωση της ερώτησης, στη συνέχεια του επί του περιεχομένου αυτούσιου κειμένου που προτείναμε, προστέθηκε παράγραφος με την οποία εκθειάζεται ως μοναδική ενεργήσασα συλλογικότητα η πιο πρόσφατα εμφανισθείσα στο χώρο, που έχει όμως βασικό ιδρυτικό στέλεχος/επί κεφαλής πολιτευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Τιμούμε την συνεισφορά όλων των κομματικών στελεχών όσων χώρων καλούσαν σε συστράτευση τους πολίτες ενάντια στις προσπάθειες ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης καθώς και τους αξιότιμους βουλευτές που υπέγραψαν την ερώτηση. Θεωρούμε ωστόσο ότι η επιλεκτική αναφορά σε μία μόνο συλλογικότητα είναι εκτός ηθικού πλαισίου και δημιουργεί αλγεινές εντυπώσεις περί κομματικών “προκρίσεων” που δεν συνάδουν με τον ευγενή αγώνα που έδωσαν πολίτες από όλες τις παρατάξεις και συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα (και κατά κανέναν τρόπο μόνον εμείς) προκειμένου να έχουμε σήμερα διασφαλίσει αυτή τη μεγάλη νίκη των πολιτών και της κοινής λογικής.
Με τα επερχόμενα ζητήματα των εμμέσων ιδιωτικοποιήσεων μέσω ΣΔΙΤ και των Διεθνών Συνθηκών Εμπορίου όπως TISA και TTIP (που δύνανται να εξαφανίσουν και την τελευταία δυνατότητα προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος) προ των πυλών, η αρμονική συνεργασία μεταξύ πολιτικών, κινημάτων και πολιτών αποτελεί περισσότερο από ποτέ μία ιστορική αναγκαιότητα. Και κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Εάν εδραιωθεί ένα κλίμα έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των δρώντων και υποψιών περί προσωπικής ή κομματικής υστεροβουλίας, μοιραία οδηγούμαστε στην αποκοπή και των τελευταίων δεσμών της κοινωνίας των πολιτών με τους πολιτικούς αλλά και στην περαιτέρω απαξίωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων, σε μία ρευστή και επικίνδυνη ιστορική περίοδο. Σε αυτή την ατυχή περίπτωση δεν θα υπάρξουν επίδοξοι “πατέρες και μητέρες” νικών αλλά συλλογικές ήττες χωρίς “γονείς”."