ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

«Μακεδονία»: και δεν πληρώνουν και απολύουν

Ασυνεπής στην τήρηση των δεσμεύσεών της για ομαλή καταβολή της μισθοδοσίας είναι η εργοδοσία της ΜΕΕ ΑΕ και οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα Μακεδονία βλέπουν να αυξάνεται σταδιακά η καθυστέρηση στις πληρωμές τους.
Η ασυνέπεια αυτή, όπως και οι απειλές απολύσεων, κάθε άλλο παρά βοηθούν στη διατήρηση της εργασιακής ειρήνης. Το ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ κήρυξε εικοσιτετράωρη απεργιακή κινητοποίηση στην εφημερίδα Μακεδονία, σε όλα τα περιοδικά ένθετα και την ιστοσελίδα της ΜΕΕ ΑΕ. από τις 09.00 της Παρασκευής 1 Μαΐου μέχρι τις 09.00 του Σαββάτου 2 Μαΐου 2015.
Η ΕΣΗΕΜ-Θ, υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα των εργαζομένων στη ΜΕΕ ΑΕ, καλεί την εργοδοσία:
•Να καταβάλει τα δεδουλευμένα που οφείλει στους εργαζόμενους.
•Να είναι εφεξής συνεπής στις υποχρεώσεις της έναντι των εργαζομένων και του νόμου.
 Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι και οι απολυμένοι της εφημερίδας Μακεδονία καταγγέλλουν:..
Απολύσεις δημοσιογράφων που αρνήθηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, απλήρωτοι 3 μήνες οι εργαζόμενοι, αίτηση για πτωχευτική διαδικασία άρθρου 99, “ανάπτυξη” με κρατική χρηματοδότηση 10 εκατ. ευρώ.
H επιχείρηση του Ι. Ρήγα “Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική” (που εκπροσωπείται από τη δικηγόρο Β. Σουλοπούλου) επιδοτήθηκε με κρατική χρηματοδότηση ύψους άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, την οποία ενέκρινε εν μέσω μνημονίου η προηγούμενη κυβέρνηση. Ωστόσο, μόλις πήρε τα χρήματα για να καταβάλει τα οφειλόμενα σε δημόσιο, ταμεία και εργαζόμενους, έθεσε σε κίνηση τη διαδικασία ένταξης της επιχείρησης στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα! Την ίδια ώρα έθετε σε λειτουργία κοινοπραξίες μονοπωλιακού χαρακτήρα με το έτερο εκδοτικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, των Μπακατσέλου, Ψυχάρη και Μπόμπολα, που εκδίδει τον “Αγγελιοφόρο”.
Αφού ουσιαστικά εξανάγκασε τους εναπομείναντες εργαζόμενους να συγκατατεθούν στην ένταξη στο άρθρο 99, καθώς και να ζητήσουν το ίδιο και από το ασφαλιστικό ταμείο μας, τον ΕΔΟΕΑΠ, απαίτησε στη συνέχεια την υπογραφή νέων τριετών ατομικών συμβάσεων. Τέσσερις δημοσιογράφοι αρνήθηκαν να τις υπογράψουν, υπερασπιζόμενοι τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το ίδιο το καταστατικό της ΕΣΗΕΜΘ, που άλλωστε θέτει ως υποχρέωση την υπεράσπιση των αρχών της. Η εργοδοσία απάντησε εκδικητικά διά της απόλυσής τους με προειδοποίηση τεσσάρων μηνών (23/7). Οι νέες αυτές απολύσεις της “Μακεδονίας” αποτελούν τη συνέχεια σε ένα σερί άλλων δεκατριών απολύσεων για τον ίδιο λόγο -τη μη υπογραφή ατομικών συμβάσεων- αποσκοπώντας στο να εξαλείψουν κάθε φωνή αντίστασης στην εφημερίδα.

Και όλα αυτά, την ώρα που η νέα κυβέρνηση άρχισε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για να καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, κι ενώ έχουν αρχίσει οι έλεγχοι για τα δάνεια στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις ΜΜΕ. Στις επιχειρήσεις που, υπηρετώντας με ζήλο τις μνημονιακές κυβερνήσεις, έχουν πάρει αφειδώς τραπεζικά δάνεια, κρατικές και κοινοτικές επιχορηγήσεις, αλλά την ίδια στιγμή δεν έχουν αποδώσει τις τεράστιες οφειλές τους στους εργαζόμενους και στα ασφαλιστικά ταμεία τους, έχουν επαναφέρει τον πιο σκοτεινό εργασιακό μεσαίωνα και έχουν αποψιλώσει τα μέσα ενημέρωσης από προσωπικό καθιστώντας την πτώση στην ποιότητα της ενημέρωσης εμφανέστατη. Συνθήκες που κάθε άλλο παρά συμβάλλουν σε μία ελεύθερη και ανεμπόδιστη δημοσιογραφία, στην ακηδεμόνευτη ενημέρωση – δημόσιο αγαθό στην υπηρεσία της κοινωνίας.

-  Να αποκρούσουμε τη νέα εργοδοτική αυθαιρεσία.

-  Να ανατρέψουμε το κλίμα τρομοκρατίας και εκβιασμών.

-  Να ακυρώσουμε τα σχέδια να πληγεί ο πυρήνας

   των στοιχειωδών εργασιακών σχέσεων, των 

   συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, της ίδιας της ενημέρωσης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”