ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Η λίστα του γκαλερίστα

Ο νέος σύμβουλος διοικήσεως του ΔΟΛ, γκαλερίστας Παναγιώτης Κουβουτσάκης, εισήλθε φορτσάτος και αποφασισμένος για... τσεκούρωμα του προσωπικού, με απώλειες που δεν μετριούνταν στα δάχτυλα των δύο χεριών...

του Χρήστου Ξανθάκη

Οταν πριν από κάνα μήνα έγραφα για το «Φθινόπωρο του πατριάρχη» στον ΔΟΛ, δεν φανταζόμουν ότι η συγκεκριμένη εποχή θα μας προέκυπτε πιο θερμή και από Αύγουστο στη Σαχάρα.
Ω ναι, βράζει ο τόπος στη Μιχαλακοπούλου, με τις απολύσεις να πέφτουν βροχή, τις παραιτήσεις να πάνε και να έρχονται και τις απαιτήσεις για απόλυση εδώ και τώρα με πλήρη αποζημίωση να συνωστίζονται στην πόρτα του Σταύρου Ψυχάρη. Αν δεν υπήρχε το μακελειό της Χρυσής Αυγής που τα επισκίασε όλα, πολύς κόσμος θα αναρωτιόταν τι ακριβώς είναι αυτό το ποτάμι αίματος που έχει αντικαταστήσει τον πάλαι ποτέ κελαρυστό Ιλισό.
Ας τα πάρω όμως τα πράγματα από την αρχή. Οπως σημείωνα και την περασμένη Κυριακή, ένα.. φάντασμα πλανάται πάνω από τη Μιχαλακοπούλου. Το φάντασμα του γκαλερίστα Παναγιώτη Κουβουτσάκη, το οποίο, σε αντίθεση με τον κομμουνισμό, δεν παρέμεινε αενάως στους αιθέρες αλλά μπούκαρε φόρα παρτίδα στο κτήριο του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. Ο νέος σύμβουλος διοικήσεως (αν υποθέσουμε ότι έχει κάποιο τίτλο τέλος πάντων και δεν λειτουργεί απλώς ως «φίλος Σταύρου Ψυχάρη»), εισήλθε φορτσάτος και αποφασισμένος να αλλάξει τα πάντα στο Συγκρότημα.

Με σύνθημα, «απολύσεις»
Πρώτη του δουλειά; Εμπασε ένα-ένα τα στελέχη του ΔΟΛ στο γραφείο του κι άρχισε να παίζει μαζί τους την κολοκυθιά. «Πόσους εργαζομένους έχεις εσύ στο τμήμα σου; Και γιατί έχεις τόσους; Και πόσους θες να έχεις;». Ολα αυτά με διάθεση επιθετική και ύφος συνοφρυωμένο, για να καταλαβαίνει ο απέναντι ότι δεν είχε να κάνει με κάποιον τυχαίο. Οσο για την κατάληξη, ήταν πάνω κάτω η ίδια για όλους. Τσεκούρωμα και πάλι τσεκούρωμα, με απώλειες που δεν μετριούνταν στα δάχτυλα των δύο χεριών. Πολύς κόσμος έφυγε συννεφιασμένος από το γραφείο του κ. Κουβουτσάκη και ελάχιστοι, για να μην πω ανύπαρκτοι, ήταν όσοι υπερασπίστηκαν τις επιλογές του.
Ενδιαφέρον: πάνω εκεί που εγκαθίστατο στη Μιχαλακοπούλου ο νέος σύμβουλος, είχε κάνει μια παρουσίαση για το ηλεκτρονικό μέλλον του ΔΟΛ ο γενικός διευθυντής, Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος. Λογικό, μιας και γι' αυτή τη δουλειά υποτίθεται ότι είχε προσληφθεί, για να πάρει απ' το χέρι το Συγκρότημα και να το οδηγήσει από την εποχή του χαρτιού στην εποχή του Ιντερνετ και της mobile τεχνολογίας. Πράγματα που τα ξέρει καλύτερα απ' τον καθένα εν Ελλάδι, εξαιτίας της προηγούμενης θητείας στην Cosmote και της διαρκούς επαφής του με τον κόσμο της τεχνολογίας. Κατά γενική ομολογία, ο Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.
Γενική ήταν επίσης η αποδοχή του σχεδίου του, το οποίο χειροκροτήθηκε. Τα είχε βάλει κάτω ο άνθρωπος, τα είχε μετρήσει και είχε προτείνει μια σειρά από νέες πρωτοβουλίες (ανάμεσά τους και δύο φρέσκα πόρταλ για θέματα ιατρικά και γυναικεία), για να βγει από το τέλμα της χάρτινης απομόνωσης ο ΔΟΛ. Βεβαίως σε αυτές τις περιπτώσεις οφείλει κανείς να είναι διπλά υποψιασμένος, γιατί το φιλικό χτύπημα στην πλάτη ουκ ολίγες φορές ισοδυναμεί με μαχαίρωμα. Κάτι το οποίο το κατάλαβε πολύ καλά ο κ. Μαρτιγόπουλος όταν ατάκα κι επί τόπου με το δικό του σχέδιο ανακοίνωσε ο κ. Κουβουτσάκης την παύση εργασιών στην ηλεκτρονική εξόρμηση του ΔΟΛ.

5.000 ταμπλέτες
...
Σε εκείνο εκεί το ωραίο πράγμα που ξεκίνησε πριν από λίγους μήνες ως blitzkrieg της Μιχαλακοπούλου στο σύμπαν της ταμπλέτας για να καταλήξει σε άτακτη υποχώρηση. Οι κακές γλώσσες λένε ότι επί τη ευκαιρία είχαν παραγγελθεί 5.000 συσκευές από γνωστά καταστήματα ηλεκτρονικών, οι οποίες παρέμειναν ως επί το πλείστον αδιάθετες. Κι όλα αυτά παρά τις σημαντικές εκπτώσεις και προσφορές εκ μέρους του ΔΟΛ. Σε κάτι τέτοιες ιστορίες, βλέπετε, το μέσον μπορεί να είναι το μήνυμα, αλλά μήνυμα άνευ περιεχομένου επιστρέφεται αυτοστιγμή στον αποστολέα. Και ο ΔΟΛ δεν φρόντισε ποτέ να προσφέρει κάτι καινούργιο, κάτι φρέσκο, κάτι ξεχωριστό στους κυβερνοναύτες. Πίστεψε ότι ήταν αρκετή η ύλη των εφημερίδων του για να κερδίσει συνδρομές. Και την πάτησε...
Τα είδε αυτά ο Ευάγγελος Μαρτιγόπουλος και αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να αποχωρήσει. Ονομα έχει στην αγορά, άνεση οικονομική διαθέτει, ποιος ο λόγος να κάθεται και να σπάει τα νεύρα του στα Ιλίσια; Υπέβαλε λοιπόν την παραίτησή του και άφησε το πεδίο ανοιχτό στον Παναγιώτη Κουβουτσάκη να εφαρμόσει τα σχετικώς εκκεντρικά σχέδιά του. Ενα εξ αυτών προβλέπει ενοποίηση του in.gr με το ΒΗΜΑ FM και ό,τι απομείνει από τα ψηφιακά μέσα του ΔΟΛ και απόσχισή τους σε νέα εταιρεία υπό τον Πάνο Ψυχάρη.

«Εκοψε» μια ντουζίνα
Η εύνοια του τελευταίου, παρεμπιπτόντως, θα του χρειασθεί του νέου συμβούλου, μιας και φρόντισε να τον εκνευρίσει δεόντως τις προάλλες. Αιτία; Επισκέφθηκε το αρχείο του ΔΟΛ, το οποίο τελεί υπό την εποπτεία του Πάνου Ψυχάρη και όπου απασχολούνται 15 άτομα. Εκεί λοιπόν έβγαλε το μπαλταδάκι κι «έκοψε» επί τόπου 12 εργαζομένους, λέγοντας «τρεις είναι υπεραρκετοί». Ξεσηκώθηκε θόρυβος, ειδοποιήθηκε ο Σταύρος Ψυχάρης που ήταν Λονδίνο για οικογενειακούς λόγους, δήλωσε «δεν φεύγει κανείς ως ότου γυρίσω», πήγαν πίσω οι απολύσεις. Και λόγω καραμπόλας, ενώ ήταν να μη φύγει κόσμος από τα «Νέα», απολύθηκαν εν τέλει 7 εργαζόμενοι. Αλλοι 7 απολύθηκαν από το «Βήμα» και 5 από τον ΔΟΛ digital για να φτάσουμε στις 19 απομακρύνσεις την περασμένη Δευτέρα...
Κινήσεις εν ψυχρώ και άνευ προειδοποιήσεων. Την ίδια ώρα στελέχη του οικονομικού τομέα στον ΔΟΛ τραβούσαν τα μαλλιά τους κι έλεγαν στους συνομιλητές τους ότι έχουν μείνει άναυδοι. «Πώς μπορούν να γίνονται τέτοια πράγματα», σημείωναν, «ενώ έχουμε συμφωνήσει με τις τράπεζες για 170 απολύσεις ώς το τέλος του χρόνου κι έχουμε βρει κιόλας από πού θα τις κάνουμε; Αν πηγαίναμε σύμφωνα με το σχέδιο θα βγαίναμε ίσα βάρκα ίσα πανί από το νέο έτος. Ενώ τώρα...». Τις καταγράφω τις ενστάσεις τους και προσθέτω ότι δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν σκάσει κανένα μπαμ ισοδύναμο με εκείνο του Μαρτιγόπουλου εντός των προσεχών ημερών.

Μένος για τις τράπεζες
Στο διά ταύτα; Στο διά ταύτα, είναι κάπως δύσκολο να αποκρυπτογραφήσει κανείς τις κινήσεις του Σταύρου Ψυχάρη αυτές τις μέρες. Είναι σαφές το μένος για τις τράπεζες, όπως σαφές είναι και ότι ισχύει η πανάρχαιη βρετανική παροιμία πως δεν μπορείς να διδάξεις καινούργια κόλπα σε έναν γηραιό σκύλο. Παρά ταύτα, ένας ΔΟΛ των 300 εργαζομένων θα μοιάζει μάλλον αδύναμος εμπρός στα υπόλοιπα media της χώρας. Εκτός κι αν το μεγάλο αφεντικό έχει αποφασίσει να επικεντρώσει αποκλειστικά και μόνο στο Mega λησμονώντας τόσο το χαρτί όσο και την ανάγκη του ηλεκτρονικού εκσυγχρονισμού. Την περασμένη Δευτέρα, πάντως, ο ισχυρός ανήρ του ΔΟΛ εμφανίσθηκε πολύ πρωινός στο Da Capo (ήταν εκεί στις 9 ενώ τους τελευταίους μήνες πηγαίνει στις 10 ή και στις 11) και σαφώς ευδιάθετος, με διάθεση για αστεία και πλάκα. Λίγες ώρες αργότερα, ακολούθησαν οι απολύσεις...
- Μέσα και media / K.E.