ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Ο ΕΔΟΕΑΠ δεν (ξε)πουλιέται ούτε χαρίζεται

Μαζική και ξεκάθαρη ήταν η καταδίκη των σχεδίων που απεργάζεται η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μελών-μετόχων του Ταμείου. Δημοσίως, άλλωστε, οι εμπνευστές τους εκτέθηκαν, καθώς δεν μπόρεσαν να κρύψουν ότι εμφορούνται από τα ίδια αγνά… ιδανικά με τις κυβερνήσεις των μνημονίων, την τρόικα, αλλά και τα αφεντικά των ΜΜΕ.Οι προτάσεις τους – τις οποίες μάλιστα επιχείρησαν να παρουσιάσουν ως θέση του ΔΣ, παρ’ ότι δεν είχαν εγκριθεί… – δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνειών: βάναυσες και οριζόντιες περικοπές των συντάξεων και των παροχών υγείας, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από την πλευρά των εργαζομένων (όχι όμως και των εργοδοτών). Και σαν να μην έφταναν αυτά, ανοίγουν τον δρόμο για τον αλλληλοσπαραγμό των εργαζομένων στα ΜΜΕ,..
προβάλλοντας αιτήματα για την κάλυψη του ελλείμματος του ΕΔΟΕΑΠ από άλλα όμορα ταμεία.
Ταυτόχρονα δε, οι ίδιοι άνθρωποι έχουν να αποδείξουν μια ύποπτη και ένοχη σιωπή για τα κλεμμένα από την κυβέρνηση, για τα κουρέματα των αποθεματικών, για τις ανομίες της περασμένης διοίκησης, για τα εκατομμύρια που χρωστούν διάφοροι καναλάρχες και εκδότες!Πρακτικά, η ντε φάκτο πλειοψηφία που φαίνεται να έχει συγκροτηθεί στο ΔΣ, δια στόματος του «αριστερού» Ταμία, επιχείρησε στη συνέλευση να αναιρέσει στο σύνολό τους σχεδόν τις αποφάσεις της γενικής συνέλευσης του περασμένου καλοκαιριού.
Κι αυτό, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι τα μέτρα που προτείνει δεν δίνουν λύσεις στο πρόβλημα επιβίωσης του ΕΔΟΕΑΠ – ένα πρόβλημα το οποίο, όπως επανειλημμένως έχουν ξεκαθαρίσει δύο μέλη του ΔΣ, η Πόπη Χρστοδουλίδου και ο Γιάννης Αγγέλης – δεν οφείλονται κυρίως στις υπέρογκες δαπάνες, αλλά στην έλλειψη εσόδων.Για εμάς, είναι πλέον σαφές ότι εκεί πρέπει να είναι το κέντρο βάρους των επεξεργασιών και των αγώνων μας. Παράλληλα με την – απολύτως αναγκαία – προσπάθεια εξορθολογισμού και μείωσης του λειτουργικού κόστους του Ταμείου, παράλληλα με την κατάργηση απαράδεκτων και ρουσφετολογικών προνομίων που απολαμβάνουν ορισμένοι (γνωστοί πια…), οφείλουμε να κηρύξουμε πανστρατιά, για τη διεκδίκηση των πέρα για πέρα δίκαιων αιτημάτων μας:
  • Κυβέρνηση, τρόικα και διοικήσεις να γυρίσουν πίσω στον ΕΔΟΕΑΠ (και όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, φυσικά) τα κλεμμένα, την περιουσία των ίδιων των ασφαλισμένων.
  • Οι εργοδότες να πληρώσουν το κόστος για τη στέρηση του Ταμείου μας από εκατομμύρια ευρώ, εξαιτίας των χιλιάδων απολύσεων εργαζομένων, ειδικά τα τελευταία 3-4 χρόνια.
  • Να αναπληρώσει η κυβέρνηση το κεφάλαιο που χάθηκε με το κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση και εκεί εκατοντάδων συναδέλφων μας.
  • Να παρθούν όλα τα μέτρα για να αποπληρώσουν οι οφειλέτες τα χρωστούμενα στον ΕΔΟΕΑΠ και τα άλλα ταμεία – ακόμη και αν γι’ αυτό απαιτείται δήμευση της περιουσίας τους.
  • Να διασφαλιστεί η συνέχιση του συνόλου των παροχών προς τους ασφαλισμένους, με υψηλή ποιότητα, αλλά με χαμηλότερο κόστος.
  • Οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων στα ΜΜΕ που αμείβονται με μπλοκάκια, αλλά και των εργαζομένων στο Internet, να πηγαίνουν στα Ταμεία του κλάδου – μέχρις ότου όλοι ενταχθούν στα μισθολόγια, που είναι ο πάγιος στόχος μας.
Προφανώς δε, τα μέλη-μέτοχοι του ΕΔΟΕΑΠ πρέπει και δικαιούνται να έχουν τον ουσιαστικό και τελευταίο λόγο για τις αποφάσεις που θα ληφθούν και θα καθορίσουν το μέλλον τους. Για τον λόγο αυτό – πολύ περισσότερο που κανείς από τα νυν μέλη του ΔΣ δεν εξελέγη στις εκλογές υποσχόμενο «κούρεμα» συντάξεων και παροχών… – είναι απολύτως αναγκαίο να τεθούν οι τελικές προτάσεις στην κρίση του σώματος, μέσω της διαδικασίας του δημοψηφίσματος, το αποτέλεσμα του οποίου θα πρέπει να είναι δεσμευτικό για τη διοίκηση.Καλούμε τα ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΗΕΜΘ και της ΠΟΕΣΥ να αναλάβουν δράση για τη διεκδίκηση των παραπάνω δίκαιων αιτημάτων, υπερασπίζοντας εμπράκτως την – εκφρασμένη – θέληση της πλειοψηφίας των εργαζομένων και ανέργων στα ΜΜΕ.

Πρωτοβουλία για την Ανατροπή – ΕΣΗΕΑ(Financial Crimes, Αριστερό ΡιζοσπαστικόΜΜΕτωπο, Σπάρτακος, ανένταχτοι)
Ασύνταχτος Τύπος - ΕΣΗΕΜΘ