ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο των μίντια...

...και αυτό δεν είναι οι ομοφυλόφιλοι

Βιάστηκαν πολλοί να συγχαρούν τη Village για την απόφασή της να στείλει σαφές μήνυμα ότι ο ομοφοβικός λόγος δεν είναι ανεκτός, διακόπτοντας τη διαφημιστική της καμπάνια στην ιστοσελίδα Newsbomb που δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Προστατέψτε τώρα τους νέους από την ομοφυλοφιλία όπως ο Πούτιν!» (ναι, κάποιοι στην Ελλάδα θεωρούν ακόμη ότι η ομοφυλοφιλία δεν είναι ένας ισότιμος σεξουαλικός προσανατολισμός, αλλά ένα κακό από το οποίο πρέπει να.. προστατευτούν οι νέοι). Η ίδια η Village έσπευσε, φευ, να τους διαψεύσει.

Η αλληλογραφία
Την περασμένη εβδομάδα, το Newsbomb δημοσιοποίησε την αλληλογραφία μεταξύ των δύο εταιρειών. H ιστοσελίδα απαιτούσε από τη Village «να ολοκληρώσει εκ νέου και ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΔΩΡΕΑΝ [τα κεφαλαία στο πρωτότυπο] τη διαφημιστική καμπάνια». Και η Village ανταποκρίθηκε: «Από τη στιγμή που η συνεργασία μας είναι σημαντική και για τις δύο πλευρές και από τη στιγμή που μας καλείτε εγγράφως να συνεχιστεί, έχουμε τη χαρά να απαντήσουμε καταφατικά», απάντησε ο διευθύνων σύμβουλος της Village, Γιώργος Χριστοδούλου.
Την άρδην αλλαγή στάσης της η Village την πληρώνει προς το παρόν με μπαράζ διαδικτυακών διαμαρτυριών στο twitter και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου πολλοί καλούν σε μποϊκοτάζ της εταιρείας και των ταινιών της. Το εκπληκτικό είναι ο λόγος για τον οποίο άλλαξε στάση η εταιρεία. Γιατί στην επιστολή του, το Newsbomb όχι μόνο δεν τα μαζεύει για το αρχικό δημοσίευμα, αλλά υπεραμύνεται επιστρατεύοντας επιχειρήματα από το πιο ομοφοβικό οπλοστάσιο.
Επικαλείται τα 2 χιλιάδες like που είχε το δημοσίευμα, λες και τα δικαιώματα των μειονοτήτων μπορεί να μπαίνουν στο ζύγι πλειοψηφίας – μειοψηφίας και να αποτελούν ζήτημα αρέσκειας και απαρέσκειας του οποιουδήποτε. Για να ολοκληρώσει, μάλιστα, το έωλο επιχείρημα, ακολουθεί την πάγια τακτική των θυτών να εμφανίζονται τάχα σαν θύματα προκειμένου να δικαιολογήσουν τις επιθέσεις τους: οι ρατσιστές Ελληνες εμφανίζονται θύματα ενός τάχα ρατσισμού των μεταναστών (κλασικό χρυσαυγίτικο), οι άνδρες θύματα των γυναικών, οι στρέιτ θύματα των γκέι.
Στόχος του Newsbomb είναι, λέει, «να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μειοψηφιών, όπως επιβάλλει το επίπεδο πολιτισμού που μας διακρίνει, ποτέ όμως σε βάρος των σημαντικών πλειοψηφιών, οι οποίες βιώνουν έναν ιδιότυπο ρατσισμό τα τελευταία χρόνια και που όπως φαίνεται είναι εκείνες που έχουν πραγματική ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων τους». Στην ίδια αντεστραμμένη λογική, το άρθρο εμφανίζεται ως «μια πρωτοβουλία κατά της απρόκλητης προβολής και υπερέκθεσης προτύπων» μιας «σημαντικής μειοψηφίας». Η ομοφοβία της επιστολής κορυφώνεται στο εξής αποστομωτικό ερώτημα προς τη Village: «Είστε υπέρ της προκλητικής έκθεσης των συναισθηματικών εκδηλώσεων των ομοφυλοφίλων σε δημόσιους χώρους;»

Μία φράση όχι τυχαία
Τι απ’ όλα τα παραπάνω έπεισε τη Village να αλλάξει στάση; Είτε η εταιρεία δεν εννοούσε όσα μας έλεγε κατά της ομοφοβίας ή κάτι άλλο συμβαίνει. Ισως η απάντηση να κρύβεται σε μια παράγραφο της επιστολής του Newsbomb, τόσο συγκεκριμένη, που μόνο τυχαία δεν φαίνεται να βρίσκεται εκεί: «Θα θέλαμε να ευχηθούμε η εταιρία Village να είχε την ίδια ευαισθησία σε μια σειρά από ζητήματα, όπως π.χ. τις αυτοκτονίες που διαπράχθηκαν και διαπράττονται εν μέσω οικονομικής κρίσης, η οποία και προκλήθηκε κυρίως από τη φούσκα των μη εγγυημένων δανειοδοτήσεων που προκλητικά εξασφαλίστηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια από ιδρύματα, όπως το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο!». Κάτι σάπιο φαίνεται να υπάρχει στο βασίλειο των μίντια και αυτό δεν είναι οι ομοφυλόφιλοι. Ας τους αφήσουν στην ησυχία τους.

 Δημήτρης Αγγελίδης / Εφημερίδα των Συντακτών