ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

«Σπουδαία μέρα» ο θάνατος της Θάτσερ λένε οι ανθρακωρύχοι

Μισούσε απόλυτα τους εργαζόμενους και ήταν το πιο μισητό πρόσωπο στις τάξεις των ανθρακωρύχων - κι όχι μόνο

«Ο θάνατος της Μάργκαρετ Θάτσερ σήμανε μια σπουδαία ημέρα για τους ανθρακωρύχους στη Βρετανία» ήταν μια από τις χαρακτηριστικές δηλώσεις συνδικαλιστών και εργαζόμενων. Η Θάτσερ ήταν ένα μισητό πρόσωπο στις τάξεις των ανθρακωρύχων (κι όχι μόνο) την δεκαετία του 1980, έπειτα από την μετωπική σύγκρουσή της με τα συνδικάτα και την άρνησή της να ικανοποιήσει οποιοδήποτε αίτημα των εργαζόμενων.
«Είμαι ικανοποιημένος που ζω περισσότερο από εκείνη», είπε χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Χόπερ,..
γενικός γραμματέας της ένωσης ανθρακωρύχων του Ντέρχαμ, ο οποίος έκλεισε τα 70 του χρόνια. «Μοιάζουν να είναι τα καλύτερα γενέθλια που γιόρτασα ποτέ», πρόσθεσε.
Συνδικαλιστές είπαν ότι θα μπορούσε να διοργανωθεί και μια διαδήλωση στην κηδεία της.
«Μισούσε απόλυτα τους εργαζόμενους και έχω πολύ πικρές αναμνήσεις από όσα έκανε. Έστρεψε όλο το έθνος εναντίον μας και η βία που μας ασκήθηκε ήταν φρικτή», είπε ο Χόπερ.
Για πολλούς στη Βρετανία, οι εικόνες που έμειναν χαραγμένες στις μνήμες τους ήταν αυτές των συγκρούσεων στις οποίες πρωταγωνίστησε: οι τεράστιες συγκρούσεις της αστυνομίας με τους ανθρακωρύχους. Η πρωθυπουργός με λευκό μαντίλι πάνω σε ένα άρμα μάχης. Οι φλόγες στην πλατεία Τραφάλγκαρ στις ταραχές εξαιτίας ενός δημοτικού φόρου — σε μια αντιπαράθεση η οποία τελικά οδήγησε στην πτώση της
Μερικοί ορκισμένοι αντίπαλοι της Θάτσερ μάλιστα έγραψαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ότι θα... κάνουν πάρτι για να «εορτάσουν» το θάνατο της πρώην πρωθυπουργού: