ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Ο λογιστής «φαντομάς», οι υποσχέσεις του Τρίψα και οι απλήρωτοι στην «Ελλάδα» σήμερα...

Τον περασμένο Ιούνιο είχαμε καλοδεχτεί την εκδοτική προσπάθεια του Σπύρου Τρίψα που έβγαλε στα περίπτερα την ημερήσια εφημερίδα «Η Ελλάδα αύριο». Κι αυτό γιατί δημιούργησε προσδοκίες για απορρόφηση ανέργων από τον πολύπαθο κλάδο των μίντια.
Στην εφημερίδα του Τρίψα, μέχρι τον Δεκέμβριο οι πληρωμές γίνονταν με μικρή καθυστέρηση, ενώ εδώ και τέσσερις μήνες η «Ελλάδα αύριο», όπως γράφουν και οι financialcrimes, έχει εισέλθει και αυτή στο… κλαμπ της απλήρωτης εργασίας. Mάλιστα η ΕΣΗΕΑ πριν από ένα μήνα είχε στείλει επιστολή-καταγγελία προς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) όπου ανέφερε ότι «η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Εκδόσεις ΠΑΤΡΙΔΑ Α.Ε.», που εκδίδει την..
ημερήσια εφημερίδα «Η ΕΛΛΑΔΑ αύριο», οφείλει στους δημοσιογράφους, που εργάζονται σε αυτήν, τις δεδουλευμένες αποδοχές των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2013 και σε ορισμένους από αυτούς και του μηνός Δεκεμβρίου 2012».
Ενα μήνα μετά, οπως καταγγέλλει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, Περικλής Καπετανόπουλος με επιστολή προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, η εφημερίδα εξακολουθεί να οφείλει δεδουλευμένα σε πολλούς εργαζόμενους από τον Ιανουάριο, παρά τις υποσχέσεις της ιδιοκτησίας ότι μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα είχε αποκατασταθεί πλήρως η μισθοδοσία.
Η επιστολή του εκπροσώπου έχει σταλεί στην ΕΣΗΕΑ από τις 03/04/2013, χωρίς από τότε να έχει υπάρξει ουσιαστική πρόοδος, πέραν της καταβολής κάποιων ποσών όχι σε όλους και χωρίς καμιά επίσημη ενημέρωση για το πότε θα δοθούν τα υπόλοιπα δεδουλευμένα και αποκατασταθεί η ομαλή καταβολή μισθών.
Σε γενική συνέλευση που είχε γίνει σχεδόν ένα μήνα πριν ο εκδότης της εφημερίδας Σπύρος Τρίψας είχε μάλιστα ζητήσει οριζόντιες περικοπές 20% στους μισθούς των εργαζομένων, οι οποίοι είναι ζήτημα αν ξεπερνούν τα 1.200 ευρώ μεικτά το ανώτερο. To παράδοξο είναι ότι ουδείς γνωρίζει την κυκλοφορία της εφημερίδας «Η Ελλάδα αύριο» καθώς αυτή δεν έχει δημοσιευτεί ποτέ και πουθενά...

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής του Περικλή Καπετανόπουλου προς την ΕΣΗΕΑ:
«Σας ενημερώνω ότι η πλειοψηφία των συντακτών –μελών και μη μελών της ΕΣΗΕΑ, αλλά και οι εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων  που απασχολούνται στην ημερήσια πολιτική εφημερίδα «Η ΕΛΛΑΔΑ αύριο» παραμένουν απλήρωτοι  για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.  Σε ορισμένους  συντάκτες οφείλονται , μικρά ή μεγαλύτερα ποσά,  και για τον Ιανουάριο.  Χθες, μετά από επανειλημμένες οχλήσεις μου, στο γραφείο του λογιστή "φαντομά" ο οποίος ασκεί την οικονομική διαχείριση της εφημερίδας και πραγματοποιεί τις πληρωμές στους τραπεζικούς λογαριασμούς  των εργαζομένων της  εταιρείας « εκδόσεις ΠΑΤΡΙΔΑ Α.Ε», στάλθηκε  από το γραφείο του(;) με fax ένα ανυπόγραφο ενημερωτικό σημείωμα, στο οποίο αναγράφεται  ότι,  λόγω «προβλήματος στο μηχανογραφικό και αλλαγής κωδικών» δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα οι πληρωμές και ότι  θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των εργαζομένων  στις 4 Απριλίου.  Στο σημείωμα δεν διευκρινίζεται εάν  θα γίνει πλήρης εξόφληση των καθυστερουμένων, ή μόνο μέρους.
Υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με τη δέσμευση  του εκδότη-διευθυντή της εφημερίδας κ.Τρίψα στη προηγούμενη συνέλευση των συντακτών έπρεπε να είχε γίνει μέχρι τις 12 Μαρτίου, η πληρωμή για το μήνα Φεβρουάριο και για προηγούμενα υπόλοιπα.
Από τις 12 Μαρτίου έως σήμερα, πληρώθηκε μόνο ένας μικρός αριθμός συντακτών και άλλων εργαζομένων (υλη και ατελιέ κυρίως) έναντι των αποδοχών Φεβρουαρίου και η μεγάλη πλειοψηφία  παραμένει απλήρωτη».