ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο, 20 Απριλίου 2013

Αγαπητέ κύριε Λιάτσο...

«...θεωρώ σοβαρό λάθος τη μετάδοση στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ρεπορτάζ που αφορούσε στην προβολή-διαφήμιση συγκεκριμένης εβδομαδιαίας εφημερίδας».
 Ετσι ξεκινάει την επιστολή της η Ελλη Στάη προς τον Γενικό Διευθυντή Ενημέρωσης της ΕΡΤ Αιμίλιο Λιάτσο μετά την γκρίζα διαφήμιση της εφημερίδας «Παρασκήνιο» και τον σάλο που προκλήθηκε από τις επιλογές της διοίκησης της δημόσιας τηλεόρασης. Η Στάη εφιστά την... προσοχή στον Λιάτσο επισημαίνοντάς του ότι «πρέπει να γίνει μια ενδελεχής συζήτηση για την δομή και την λειτουργία του κεντρικού δελτίου ειδήσεων».
«Η απάντηση του Γενικού Διευθυντή Ενημέρωσης αναμένεται να είναι σκληρή και να βάζει τα πράγματα στη θέση τους» έλεγαν οι παροικούντες την Αγία Παρασκευή σχολιάζοντας το περιεχόμενο και το ύφος της επιστολής της Ελλης Στάη..
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής το οποίο κοινοποιεί και στον..
Πρόεδρο του ΔΣ της ΕΡΤ, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, και τα Μέλη του ΔΣ:

«Αγαπητέ κύριε Λιάτσο,
Θεωρώ σοβαρό λάθος τη μετάδοση στο χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ρεπορτάζ που αφορούσε στην προβολή-διαφήμιση συγκεκριμένης εβδομαδιαίας εφημερίδας.
Πρόκειται για λάθος που αγγίζει την ίδια την θεσμική λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης και καταστρατηγεί την δημοσιογραφική δεοντολογία. Πόσο μάλλον που -όπως προφανώς θα πρέπει να γνωρίζετε- στο παρελθόν το ΕΣΡ έχει επιβάλλει χρηματικά πρόστιμα τόσο στην ΕΡΤ όσο και σε άλλα μέσα για την προβολή-έμμεση διαφήμιση εφημερίδων.
Θεωρώ ότι είναι περιττό να επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο του δημοσιογράφου αλλά και τον ρόλο της δημόσιας τηλεόρασης. Στοιχειώδης υποχρέωση κάθε δημοσιογράφου είναι να ενημερώνει ψύχραιμα και αντικειμενικά την κοινή γνώμη και όχι να πλασάρει γκρίζα διαφήμιση. Η αρχή αυτή ισχύει πολύ περισσότερο για την δημόσια τηλεόραση που εκ του θεσμικού της ρόλου έχει υποχρέωση να παρέχει απολύτως αντικειμενική και αξιόπιστη ενημέρωση.
Θεωρώ ότι πρακτικές όπως αυτή που ακολουθήθηκε στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων συνιστούν μείζον ατόπημα και δεν συνάδουν ούτε με την προσωπική μου επαγγελματική στάση, ούτε βεβαίως με την ανεξάρτητη λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης.
Όπως σας έχω επισημάνει κατ΄ επανάληψη και πρόσφατα, πρέπει να γίνει μια ενδελεχής συζήτηση για την δομή και την λειτουργία του κεντρικού δελτίου ειδήσεων το οποίο και παρουσιάζω, με τη συμμετοχή και του διευθυντή ειδήσεων, στο πλαίσιο της αναβάθμισής του με βάση πάντοτε τις αρχές της ανεξάρτητης και αντικειμενικής λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης.
Με τιμή
 Έλλη Στάη»