ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Ρατσισμός και βία στα θρανία

Συνθήματα για την Κύπρο, τα Ιμια, την τιμή και το ελληνικό αίμα, γραμμένα με μαρκαδόρο, σε σχολικά θρανία και τετράδια. Καρδιές που περικυκλώνουν το σύμβολο της Χρυσής Αυγής, ζωγραφισμένες σε σχολικές τσάντες.
Μαθητές με ξυρισμένα κεφάλια φορούν μπλούζες με το λογότυπο του κόμματος. Κάποιοι γονείς, ψηφοφόροι, ζητούν εκκαθάριση των σχολείων. Και απαιτούν διπλή προσευχή. Η μία να γίνεται μόνο για Ελληνες. Κεντρικό θέμα στο συμβούλιο γονέων και κηδεμόνων σχολείου της Αθήνας, η καθημερινή έπαρση της σημαίας. Δάσκαλοι που σιωπούν από φόβο.
Από το Μενίδι, το Καματερό, τα Πατήσια, τη Νέα Ιωνία έως το Χαλάνδρι, την Αγία Παρασκευή, το Φάληρο και τον Πειραιά, το σχολικό κουδούνι αρκετές φορές «χτυπάει» μαζί με τη Χρυσή Αυγή...
(...)Μπαίνοντας στην τάξη, μετά το διάλειμμα, ο Χρήστος Γ., δάσκαλος Δημοτικού σχολείου στη Νέα Ιωνία, αντίκρισε έναν αγκυλωτό σταυρό γραμμένο στον πίνακα με κιμωλία. «Ποιος το έκανε αυτό;» ρώτησε, προσπαθώντας να μείνει ψύχραιμος. «Δεν απάντησε κανείς. Ρώτησα αν ξέρουν τι συμβολίζει. Σιωπή. Πώς θα μπορούσα να ασχοληθώ με διαιρέσεις δεκαδικών αριθμών, όταν μια σβάστικα καλύπτει τον πίνακα από τη μία πλευρά ώς την άλλη. Αντί για μαθηματικά, κάναμε ιστορία. Τους μίλησα για το ναζισμό.
»Στην επόμενη συνέλευση γονέων και κηδεμόνων, κατηγορήθηκα από γονείς ότι αντί για μάθημα κάνω προπαγάνδα. Η συνέλευση κατέληξε σε διαμάχη μεταξύ γονέων. Κάποιοι από αυτούς απαιτούσαν καθημερινή έπαρση της σημαίας και τέλεση διπλής προσευχής: μία για όλους και μία μόνο για Ελληνες», λέει ο δάσκαλος του σχολείου και συνεχίζει: «Είμαστε σε απόγνωση. Γονιός, μέλος της οργάνωσης, ζήτησε από συνάδελφο να βάλει το παιδί του σε άλλο θρανίο, για να μην κάθεται με Αλβανίδα. Το παιδί του, όμως, είναι ένα ήρεμο, φοβισμένο παιδί», λέει ο δάσκαλος της τάξης. «Δεν μπορούμε να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά και να αφήσουμε τα σχολεία μας να γίνουν εκκολαπτήρια του ναζισμού. Ρατσιστικές συμπεριφορές υπήρχαν και πριν από την έξαρση του φαινομένου της Χρυσής Αυγής. Τώρα όμως έχουμε φτάσει στο απροχώρητο».

- διαβάστε περισσότερα εδώ στο ρεπορτάζ-σοκ της Αλεξάνδρας Τζαβέλλα