ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο, 14 Ιουλίου 2012

Οι δημοσιογράφοι παγκοσμίως καταδικάζουν τις απειλές του Ολλανδού ανθύπατου κατά του Ζώη Τσώλη


Πριν από λίγες ημέρες γράφαμε για την «ανάκριση» του δημοσιογράφου Ζώη Τσώλη από τον Ολλανδό ανθύπατο Μπομπ Τράα. Οι αποκαλύψεις του δημοσιογράφου της εφημερίδας Το Βήμα για τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα, σε μια αίθουσα συσκέψεων στον 8ο όροφο του κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος, στην οδό Αμερικής, προκάλεσε και την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων. Η ΕΟΔ με ανακοίνωσή της καταδικάζει τις απειλές, που εκτόξευσε ο Τράα εναντίον του Τσώλη όταν ο δημοσιογράφος αρνήθηκε να αποκαλύψει την πηγή των πληροφοριών του.
«Αυτού του είδους η συμπεριφορά από έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο είναι ανάρμοστη και επικίνδυνη για το επάγγελμα. Η απαίτηση να αποκαλύψει ένας δημοσιογράφος την πηγή από την οποία έλαβε ακριβή στοιχεία παραβιάζει ξεκάθαρα θεμελιώδεις κανόνες της ελευθερίας του Τύπου», δήλωσε ο Αρνε Κόενιγκ, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.
«Τη στιγμή που τα διεθνή και ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα επιβάλλουν χάρη..της λιτότητας, τη συρρίκνωση των κοινωνικών δικαιωμάτων στους Ελληνες, εμείς πιστεύουμε ότι η κοινωνία πρέπει να ενημερώνεται για ότι συμβαίνει και ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να μπορούν να εργάζονται χωρίς πιέσεις και χωρίς φόβο», δήλωσε ο Τζιμ Μπουμέλα, Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων.
Ο Ζώης Τσώλης είναι μέλος της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών ΕΣΗΕΑ μέλους της Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, η οποία προειδοποιεί επισημαίνοντας ότι «επιπλέον, αυτή η συμπεριφορά προσβάλλει σύσσωμο τον ελληνικό Τύπο».
Η Διεθνής και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, καλούν τους εκπροσώπους των διεθνών οργανισμών στην Ελλάδα και ιδιαίτερα τον κ. Τράα, να σεβαστούν την ελευθερία του Τύπου και τα επαγγελματικά δικαιώματα των δημοσιογράφων».