ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Αlter: σπέκουλα και σειρήνες



Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΞΑΝΘΑΚΗ / ksanthakis@enet.gr / Μέσα & Media / K.Ε.

Τελευταία στιγμή
έγινε η ντρίμπλα στο Alter, καθώς βρέθηκαν λεφτά για να πληρωθεί το δώρο του Πάσχα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι επετεύχθη κάποια συμφωνία για τη διάσωση του καναλιού, όσο κι αν συνεχίζονται πυρετωδώς οι κάθε είδους διαβουλεύσεις. Το θέμα εντέλει δεν είναι οι καλές ή κακές προθέσεις ορισμένων χορηγών (ούτε καν οι προθέσεις ορισμένων σπεκουλαδόρων, που βρίσκουν ευκαιρία να «θάψουν» κόσμο...), αλλά οι πραγματικές προοπτικές βιωσιμότητας του Alter. Το ανθρώπινο δυναμικό πάντως υπάρχει και είναι έτοιμο να προσφέρει, όσο κι αν ήδη ήχησαν οι πρώτες σειρήνες από αντιπάλους διαύλους. Λέγεται ότι οι Γερμανοί του Alpha δεν αντιστάθηκαν στον...πειρασμό να ψωνίσουν φτηνά, αλλά μην εκπλαγείτε αν σκάσουν προτάσεις και από αλλού.

Στο μεταξύ ξέσπασε πόλεμος
ανάμεσα στο Alter και στις διαφημιστικές εταιρείες, με αφορμή ένα «κρόουλ» του πρώτου που έκανε την εμφάνισή του Μεγάλη Τετάρτη απόγευμα. Κι έγραφε το «κρόουλ» πάνω κάτω: «Παρακαλούνται οι διαφημιστικές εταιρείες να επιστρέψουν αμέσως τα δεκάδες εκατομμύρια που έχουν παράνομα αρπάξει από το Alter, για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, οι φόροι και να συνεχίσει να λειτουργεί το κανάλι. Το πάρτι τελείωσε. Θα τα βγάλουμε όλα στη φόρα». Επ' αυτού απήντησε η Ενωση Εταιρειών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος την άλλη μέρα το πρωί με επείγουσα ανακοίνωσή της. Εκεί, λοιπόν, ανάμεσα στα άλλα, σημείωνε το εξής: «Το Alter αδυνατεί να ανταποκριθεί, από τον Μάιο 2010, σε οφειλές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς συναλλασσόμενες διαφημιστικές εταιρείες και έχει φέρει πολλές από αυτές σε εξαιρετικά δυσμενή οικονομική θέση». Και μην με ρωτάτε ποιος έχει δίκιο, όταν διαβάζω για «δεκάδες εκατομμύρια» ζαλίζομαι!

Παρεμπιπτόντως
, τον περασμένο Μάρτιο που ήταν σχετικώς μισόκλειστο το Alter κατέγραψε (σύμφωνα με τα στοιχεία της Media Services) τεκμαρτή διαφημιστική δαπάνη 3.053.902 ευρώ και μερίδιο στη συνολική πίτα 5,55 % έναντι 6.543.829 ευρώ και 10,38 % τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Πτώση είχαμε και στα υπόλοιπα κανάλια πλην του Star που πήγε στα 8.523.009 ευρώ (και μερίδιο 15,5%) φέτος από 8.313.993 ευρώ (και 13,81%) το 2010.