ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2010

Δεκάδες μεγαλογιατροί χρηματίζονταν για να προωθούν συγκεκριμένα υλικά σε νοσοκομεία του ΕΣΥ!

Συγκλονιστικές οι αποκαλύψεις της Ελενας Λάσκαρη στην εφημερίδα Τα Νέα σχετικά με το όργιο διαφθοράς και της μίζας για την προώθηση συγκεκριμένων ορθοπεδικών υλικών σε δημόσια νοσοκομεία. Στο κύκλωμα που αποκάλυψαν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εμπλέκονται 11 εταιρείες προμήθειας ορθοπεδικών υλικών και 15 νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, γιατροί των οποίων χρηματίζονται για να προωθούν τα συγκεκριμένα υλικά...
Οπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της Λάσκαρη στην πρώτη μαύρη λίστα, που βρίσκεται ήδη στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, καταγράφονται ενδεικτικά τα ονόματα 50 γιατρών, αλλά ο κατάλογος εκτιμάται πως θα διευρυνθεί σημαντικά καθώς η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Στους 50 καταγεγραμμένους γιατρούς θα πρέπει να προστεθούν δεκάδες ακόμα, καθώς για μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας αναφέρεται χαρακτηριστικά πως «χρηματίζονται όλοι, πλην των ειδικευόμενων, και κυρίως οι.... αναπληρωτές διευθυντές».

Στο ρεπορτάζ αποκαλύπτεται οτι:
«Στο απόστημα της διαφθοράς και του χρηματισμού εμπλέκονται και τουλάχιστον δύο υπάλληλοι των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας που φέρονται να επιχειρούσαν μεσολάβηση από το καλοκαίρι του 2008 έως τον Απρίλιο του 2009, για την πληρωμή 45 εκατ. ευρώ σε συγκεκριμένη εταιρεία προμήθειας ορθοπεδικών υλικών και ενώ από τα νοσοκομεία δεν έχει πληρωθεί καμία προμήθεια υλικών. Οι συγκεκριμένοι δημόσιοι υπάλληλοι, σε συναντήσεις που πραγματοποιούνταν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, φέρονται να απαιτούσαν μίζα 11% κάθε φορά που η εταιρεία- με τη μεσολάβησή τους- θα εξασφάλιζε πληρωμή προμηθειών από τα νοσοκομεία.

Με κοινοτική επιδότηση
Η εταιρεία που επιχείρησε, σύμφωνα με τα ευρήματα των ελεγκτικών μηχανισμών, να εξασφαλίσει τη διαμεσολάβηση των δημοσίων υπαλλήλων με «άκρες» σε συγκεκριμένα γραφεία αρμοδίων για τις πληρωμές στο υπουργείο Υγείας και αφού νωρίτερα είχε «λαδώσει» γιατρούς για να προωθήσουν τα υλικά της, έχει στο παρελθόν χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά προγράμματα και έχει έδρα στη συμπρωτεύουσα. Για τις πληρωμές του μαύρου χρήματος στους γιατρούς χρησιμοποιεί, όπως και οι υπόλοιπες εταιρείες προμήθειας ορθοπεδικού υλικού, ταξιδιωτική εταιρεία στη διοίκηση της οποίας μετέχουν πρόσωπα της ίδιας οικογένειας (έχουν το ίδιο επώνυμο) με αυτά που διοικούν την εταιρεία ορθοπεδικών, ενώ στην ιστοσελίδα της στο Διαδίκτυο, παρ΄ ότι εταιρεία ταξιδιών, δεν λανσάρεται κανένα πακέτο διακοπών, αλλά μόνο φόρμες υποβολής αιτημάτων για ταξίδια...

Οι εστίες διαφθοράς

ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ που έχει εντοπίσει ήδη το υπουργείο Οικονομικών συγκροτούν μια πρώτη μαύρη λίστα των νοσοκομείων όπου κάνουν... πάρτι αδιαφάνεια, διαφθορά, φακελάκια και χρηματισμός. Στη λίστα περιλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Αμαλία Φλέμινγκ, Ασκληπιείο Βούλας, Νοσοκομείο Αμαλιάδας, Γενικό Γ. Γεννηματάς, Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ΝΙΜΤΣ, Νοσοκομείο Αμφισσας, Νοσοκομείο Κέρκυρας, Νοσοκομείο Μυτιλήνης, ΚΑΤ, Λαϊκό, Νοσοκομείο Καλαμάτας, 251 ΓΝΑ και Νοσοκομείο Αργους. Σε όλα τα παραπάνω νοσοκομεία έχουν εντοπιστεί κρούσματα χρηματισμού γιατρών από εταιρείες ορθοπεδικών υλικών, τα οποία πολλές φορές αγγίζουν σχεδόν το σύνολο του ιατρικού προσωπικού των νοσοκομείων.
Οι ταρίφες της μίζας
Η ΤΑΡΙΦΑ που χρεώνουν οι γιατροί στις εταιρείες ορθοπεδικών για να «σπρώξουν» στα νοσοκομεία τα υλικά τους αρχίζει από 350 ευρώ για μια επέμβαση ημιολικής αρθροπλαστικής ισχίου και φτάνει τα 1.500 ευρώ στην περίπτωση ολικής αρθροπλαστικής δακτύλων. Για ολική αρθροπλαστική ώμου οι μίζες κυμαίνονται από 800-900 ευρώ για κάθε επέμβαση, ενώ για κάθε ολική αρθροπλαστική γόνατος ο γιατρός κερδίζει 1.100 έως 1.250 ευρώ. Τα ποσά αυτά δεν είναι οι μοναδικές «χορηγίες» των εταιρειών προς τους γιατρούς. Τη λίστα συμπληρώνουν ταξίδια διακοπών και ταξίδια συνεδρίων, δώρα που ξεκινούν από οικοσκευές και φτάνουν έως αυτοκίνητα, πάντα με αντάλλαγμα τη συνεργασία, πλήρεις εξοπλισμούς ιατρείων, «χορηγίες» για χτίσιμο κατοικιών ή ακόμα και για τη χρηματοδότηση μεταπτυχιακών σπουδών. Οι ταρίφες και η αξία των δώρων κλιμακώνονται ανάλογα με την ισχύ του γιατρού. Ετσι, όταν η συμφωνία αφορά διευθυντές κλινικών με πολλά χειρουργεία, αναπληρωτές διευθυντές ή επιμελητές με μεγάλο αριθμό περιστατικών, τα ποσά προσαυξάνονται σημαντικά.

«Μαύρα» χειρουργεία

Η ΓΑΓΓΡΑΙΝΑ έχει επεκταθεί σύμφωνα με τα ευρήματα των ελεγκτικών αρχών του υπουργείου Οικονομικών και στο θέμα των «μαύρων» χειρουργείων. Πιστοποιημένα περιστατικά έχουν εντοπιστεί στο ΚΑΤ, όπου πέραν του χρηματισμού των γιατρών υπάρχει και ένας μακροσκελέστατος κατάλογος δημοσίων λειτουργών οι οποίοι χειρουργούν ιδιωτικά στην κεντρική κλινική κυρίως Σαββατοκύριακα ή ακόμα και σε ώρες πέραν πάσης υποψίας τις καθημερινές. Οι ελεγκτές δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν ανακάλυψαν ότι στην κεντρική κλινική του ΚΑΤ αλλά και σε άλλες γιατροί του ΕΣΥ κλείνουν ιδιωτικά χειρουργεία μεταξύ 4 τη νύχτα και 7 το πρωί...»