ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

Μια ζωή εφημερίδες!

Photo, αρχείο Harddog

Η Εφημερίδα των Συντακτών με την επιστολή της στις Ενώσεις που έχουν σχέση με την Ενημέρωση (εργαζομένων και ιδιοκτητών) ανέδειξε περισσότερο από κάθε άλλον τα προβλήματα του Τύπου. Το έκανε με ευαισθησία, με προτάσεις και με στοιχεία που είναι αποκαλυπτικά αφού δεν είχαν προβληθεί ποτέ στην ίδιο βαθμό. Η παροχή πληροφοριών από την ΕφΣυν μάς θύμισε μια αντίστοιχη της Ελευθεροτυπίας πριν από 23 χρόνια, τον Μάρτιο του 2001, όταν κυκλοφόρησε σε ένθετο ένα περιοδικό με 16 σελίδες και γενικό τίτλο «Η εποποιία του αθηναϊκού Τύπου»
To Ηarddog ανέσυρε από το αρχείο του εκείνο το τεύχος, και βρήκε ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες πληροφορίες, ανάμεσα στις οποίες ήταν η μεγάλη άνοδος, αλλά και η σταδιακή πτώση των πωλήσεων των ημερήσιων εφημερίδων. 
Σταχυολογούμε μερικές από εκείνες τις πληροφορίες, αφήνοντας για επόμενες αναρτήσεις στο μπλογκ την αναδημοσίευση και άλλων στοιχείων από τα πολλά που παρατίθενται σε εκείνη τη έκδοση.

■ Το 1875 ο Σπύρος Τσαγγάρης, που διέβλεψε ότι η οργανωμένη πώληση εφημερίδων θα μπορούσε να γίνει προσοδοφόρος επιχείρηση, συνένωσε πολλούς μικρούς και μεμονωμένους εφημεριδοπώλες και συνέπτυξε το πρώτο στην Ελλάδα πρακτορείο εφημερίδων με την επωνυμία «Σπύρος Τσαγγάρης».

■ Η οικονομική ανάπτυξη της Αθήνας τη δεκαετία του 1870, η αύξηση του πληθυσμού της και η δημιουργία των πρώτων οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων, συνετέλεσαν στην επέκταση της διανομής των εκδόσεων και στην αύξηση των πωλήσεων.

■ Από τις αρχές του 20ου αιώνα αναπτύχθηκε και η οργάνωση των ανθρώπων της Ενημέρωσης. Συστάθηκαν το Συνδικάτο Τύπου (1904), η ΕΣΗΕΑ (1914) και η Ένωση Συντακτών Περιοδικού Τύπου (1935).

■ Το 1915 η ημερήσια κυκλοφορία των αθηναϊκών εφημερίδων ήταν 150.000 φύλλα.

■ Το 1930 η συνολική κυκλοφορία τους έφτασε 300.000 φύλλα ημερησίως.

■ Η δικτατορία επηρέασε αρνητικά τις κυκλοφορίες οι οποίες στο διάστημα από το 1967 έως το 1972 ήταν κατά πολύ μικρότερες από εκείνες της περιόδου 1964-1967.

■ Η δεκαετία του 1980 ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στον αθηναϊκό Τύπο καθώς αλλάζει η σχέση κυκλοφορίας μεταξύ Αθήνας και επαρχίας. Από το 1961 έως το 1981 η μέση κυκλοφορία των αθηναϊκών εφημερίδων σε Αθήνα και επαρχία παρουσίαζε αντιστοιχία 2 προς 1, δηλαδή στην περιφέρεια ο αριθμός των πωλήσεων των αθηναϊκών εφημερίδων ήταν κατά το ήμισυ μικρότερος από εκείνον της Αθήνας. Το 1985 η αναλογία πωλήσεων διαμορφώνεται στο 1 προς 1. Σε απόλυτους αριθμούς η μέση κυκλοφορία στην Αθήνα ήταν 580.000 φύλλα και στην επαρχία 500.000.

■ Το 1989 σημειώθηκε ρεκόρ πωλήσεων με 1.100.000 φύλλα πανελλαδικά.

■ Άνθιση σημειώθηκε και στις αθλητικές εφημερίδες οι οποίες το 1997 έφτασαν στα 150.000 φύλλα ημερησίως.

Το μεγαλύτερο μέρος εκείνου του εξαιρετικού αφιερώματος έγραψε ο Διαμαντής Μπασαντής, διδάκτωρ επικοινωνίας και δημοσιογράφος, ο οποίος πρόσφερε και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό της έκδοσης. 
Στην ταυτότητα του περιοδικού διαβάζουμε: Υπεύθυνος Βαγγέλης Παναγόπουλος, σύνταξη ύλης Νάσος Γκολέμης, γραφήματα Πάνος Κωνσταντόπουλος, εξώφυλλο Βαγγέλης Μαλαξιανάκης, παραγωγή Φωτοεκδοτική Α.Ε.

- από το Harddog