ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

Με τον παρά τους και τα πτυχία τους


«Εχουμε, ήδη, δεχθεί προτάσεις
ενδιαφέροντος και έχει βοηθήσει η ελληνική διασπορά. Κάποιοι ήρθαν και μόνοι τους», είπε χθες ο υπουργός Παιδείας, παρουσιάζοντας το νέο κυβερνητικό Eldorado, την απορρυθμισμένη ανώτατη εκπαίδευση. Για να εμφανιστεί πειστικότερο το σενάριο των επενδυτών που θα... συρρεύσουν ώστε να ανοίξουν «υποκαταστήματα» στην Ελλάδα, το υπουργείο έδωσε παραδείγματα ξένων Πανεπιστημίων με παραρτήματα σε άλλες χώρες - ήταν τόση η βιάση, δε, που λησμόνησε ότι κάποια από αυτά είναι πολύ πιο χαμηλά στην παγκόσμια κατάταξη από τα ελληνικά δημόσια Πανεπιστήμια.

Κι ενώ η πανεπιστημιακή κοινότητα συνεχίζει τον αγώνα της ώστε να αποτρέψει την πλήρη ισοπέδωση της σπουδαιότερης ίσως κατάκτησης του λαού μας στη νεότερη ιστορία του, στο ΥΠΑΙΘΑ χτες δόθηκε αδρά το περίγραμμα της κοινωνίας όπως την οραματίζεται η Νέα Δημοκρατία.

Το Σύνταγμα είναι ένα κουρελόχαρτο, που παραβιάζεται με νομικίστικους ακροβατισμούς από την ίδια την κυβέρνηση η οποία έχει δώσει όρκο να το φυλάττει. Η πραγματικότητα ανακατασκευάζεται με οργουελικού τύπου γλώσσα όπου οι ιδιώτες μπίζνεσμεν βαφτίζονται «Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης». Το κοινωνικό αγαθό της Παιδείας εκφυλίζεται σε «παροχή υπηρεσιών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» και οι φοιτητές μετατρέπονται σε αγοραστές πτυχίων.

Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι μια ιστορική δικαίωση για τη Δεξιά, η οποία εδώ και πάνω από μισό αιώνα επιδιώκει να πετύχει την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Πρόκειται για αλλαγή παραδείγματος για το ελληνικό κράτος, η οποία θα λειτουργήσει ως ρήγμα με βαθύτατες πολιτισμικές και οδυνηρές κοινωνικές συνέπειες. Η νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της κυβέρνησης είναι πασιφανής, όπως άλλωστε και ο ταξικός καιροσκοπισμός.

Παρά τις πατριωτικές κορόνες, η Νέα Δημοκρατία δεν αντιμετωπίζει την εκπαίδευση -και δη την ανώτατη- ως εθνική υπόθεση, αλλά ως ακόμα ένα πεδίο της αγοράς, που ισοπεδώνεται ώστε να γίνει ελκυστική σε «επενδυτές» και «πελάτες». Και την ίδια στιγμή κατεδαφίζει το δημόσιο Πανεπιστήμιο, το αποτελεσματικότερο δηλαδή εργαλείο που έχουν στα χέρια τους οι φτωχοί άνθρωποι για να παλέψουν τη ζωή με καλύτερους όρους.

Εξήντα ολόκληρα χρόνια μετά την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του Γεωργίου Παπανδρέου και του Λουκή Ακρίτα με την κατοχύρωση της «δωρεάν Παιδείας», η κυβέρνηση Μητσοτάκη προκαλεί έναν σεισμό που θα επιφέρει πολλαπλούς μετασεισμούς με απρόβλεπτες συνέπειες.