ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

O Τσίπρας και οι διασπάσεις


Σε μια χαλαρή συζήτηση που είχα πριν από δύο χρόνια (αν θυμάμαι καλά) με τον Αλέξη Τσίπρα -τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης- κάποια στιγμή πήγαμε και στο θέμα των διασπάσεων. Φαινόμενο σύνηθες στα κόμματα της Αριστεράς όλων των εκδοχών. Δεν ξέρω αν ψυχανεμιζόταν κάτι, αλλά η άποψή του ήταν ότι οι διασπάσεις έχουν ζημιώσει την υπόθεση της Αριστεράς, αν όμως είναι αδύνατον να γεφυρωθούν οι ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, είναι αναπόφευκτες. Επέμεινε όμως ότι πρέπει να υπάρχουν πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές ουσιαστικές και όχι κατασκευασμένες και έκανε μια σύντομη αναδρομή στις διασπάσεις της Αριστεράς στην Ελλάδα.

Το 1968 το διακύβευμα ήταν ο προσανατολισμός του ΚΚΕ. Θα μείνει στο σοβιετικό μπλοκ ή θα στραφεί προς τον ευρωκομμουνισμό; 
Η διάσπαση του ΚΚΕ εσωτερικού έγινε για το περίφημο «Κ», ήτοι το κομμουνιστικό. 
Ο Φώτης Κουβέλης έφυγε από τον Συνασπισμό γιατί είχε άλλη αντίληψη για τη ριζοσπαστική και ανανεωτική Αριστερά. 
Η διάσπαση του ΚΚΕ το 1991 στο γρουσούζικο 13ο συνέδριο έγινε την ώρα που κατέρρεε ο υπαρκτός σοσιαλισμός και η αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο ρεύματα ήταν για το αν πρέπει να παραμείνει το ΚΚΕ ή να διαχυθεί στον Συνασπισμό.

Το 2015 η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ έγινε για το ευρώ. Εχει σημασία, μου είπε, να μπορεί ο ιστορικός του μέλλοντος να βρει την αιτία που έφερε τη διάσπαση. Αν δεν υπάρχει ή είναι θολή δεν πρόκειται να ασχοληθεί ούτε στις σημειώσεις του στον πάτο της σελίδας. Εκεί σταμάτησε η συζήτηση, την οποία δεν θυμάμαι ποιος την άνοιξε. 
Μπορώ με βάση τα όσα είχαμε πει τότε να υποθέσω τι σκέφτεται σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας βλέποντας το κόμμα του να διασπάται; Με λίγη αυθαιρεσία θα προσπαθήσω. 
Σίγουρα δεν νιώθει χαρούμενος. 
Σίγουρα προβληματίζεται. 
Σίγουρα επίσης προσπάθησε να την αποτρέψει συμβουλεύοντας και τις δύο πλευρές. 
Γι’ αυτό συναντήθηκε με τον Στέφανο Κασσελάκη. Γι’ αυτό συναντήθηκε με κάμποσα στελέχη των «6+6» τις προηγούμενες μέρες. 
Φαντάζομαι ότι ζήτησε να πέσουν οι τόνοι και οι όποιες διαφορές υπάρχουν μεταξύ τους να λυθούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο συνέδριο. Αυτό αποκόμισαν οι περισσότεροι εκ των συνομιλητών του. Δεν κατάφερε να τους πείσει.

Να σημειώσουμε πως ο Αλ. Τσίπρας δεν πίστευε ότι μπορούσε να αποτρέψει τη φυγή της «Ομπρέλας». Δεν ξέρω κι αν ήθελε να την εμποδίσει. Οι σχέσεις του με αρκετά στελέχη αυτού του ρεύματος ήταν τεταμένες εδώ και καιρό. Με τη γενιά όμως των σαραντάρηδων ήταν σε καλό κλίμα και πίστευε ότι θα μπορούσαν να προσφέρουν.

Τάσος Παππάς