ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Τα τσαλίμια της Ιστορίας


Υπάρχει περίπτωση να συνομιλήσουν πολιτικά εξετάζοντας το ενδεχόμενο να συμφωνήσουν ο Στέφανος Κασσελάκης του ΣΥΡΙΖΑ με τον Γιάνη Βαρουφάκη του ΜέΡΑ 25; Οχι. Είναι σίγουρο; Ετσι φαίνεται. Βεβαίως στην πολιτική, όπως έχουν πει πολλοί, «ποτέ μη λες ποτέ», γιατί έχουμε δει να γίνονται πράγματα που πιστεύαμε πως ήταν αδύνατον να συμβούν.
 Για παράδειγμα, περίμενε κανείς ότι θα συνεργάζονταν η κομμουνιστική Αριστερά και η Δεξιά, δηλαδή οι ηττημένοι του εμφυλίου με τους νικητές; Εγινε όμως με την κυβέρνηση Τζαννετάκη. 
Περίμενε κανείς ότι θα συνεργάζονταν το ΠΑΣΟΚ και η Δεξιά που «σκοτώνονταν» σε καθημερινή βάση επί πολλά χρόνια; Εγινε κι αυτό την περίοδο των μνημονίων. Περίμενε κανείς κυβερνητική συνεργασία μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛΛ.; Εγινε και άντεξε τέσσερα χρόνια. Γιατί λοιπόν να μη συμβεί και το άλλο;

Από τις δηλώσεις των δύο πολιτικών αρχηγών προκύπτει ότι δεν υπάρχει κανένα σημείο επαφής. Ο κ. Κασσελάκης ρωτήθηκε από την Ευγενία Λουπάκη στο «Κόκκινο» τι θα έκανε αν βρισκόταν στη θέση του Αλέξη Τσίπρα το καλοκαίρι του 2015 μετά το δημοψήφισμα και είπε ότι «εγώ δεν θα είχα τον Βαρουφάκη υπουργό Οικονομικών». Πληρωμένη απάντηση αμέσως από το κόμμα του κ. Βαρουφάκη: «Ευτυχώς, ο κ. Κασσελάκης δεν θα έχει την ευκαιρία να υπουργοποιήσει ποτέ κανέναν». Οπότε αφήστε στην άκρη αυτό το σενάριο. 
Υπάρχει όμως ένα άλλο σενάριο, αυτό του διαλόγου ανάμεσα σε όσους έφυγαν (και θα φύγουν) από τον ΣΥΡΙΖΑ και ετοιμάζονται να φτιάξουν κόμμα και στο ΜέΡΑ 25. Καπνό βλέπουμε, αλλά μην το δένετε ότι προέρχεται από φωτιά. Μπορεί να είναι σκόνη που βγαίνει από ποδοβολητό και να μην έχουμε συνέχεια.

Το πρώτο λάκτισμα δόθηκε από τον Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος αρκετές μέρες πριν αποχωρήσει η «Ομπρέλα» από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν συζητήσεις με το ΜέΡΑ 25. Η δήλωση αυτή δεν άρεσε ούτε στους συντρόφους του στην «Ομπρέλα» ούτε στο κόμμα του κ. Βαρουφάκη. Οι σύντροφοί του δεν τον άδειασαν δημοσίως, ιδιωτικώς όμως του είπαν να μη λέει πράγματα που δεν έχουν συζητηθεί στο εσωτερικό της ομάδας. Το ΜέΡΑ 25, με ανακοίνωση του γραφείου Tύπου, επισήμανε ότι επειδή κάποιοι συνειδητοποίησαν τα πολιτικά αδιέξοδα και αποχωρούν σήμερα από τα μνημονιακά κόμματα, αυτό «δεν τους δίνει το δικαίωμα να εμπλέκουν το ΜέΡΑ 25 στη συζήτηση».

Στην υπόθεση ενεπλάκη και ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης. Στη συνέντευξή του στο STAR Κεντρικής Ελλάδας είπε για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα είναι εκτός ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έμειναν στην κυβέρνηση το 2015: «έπαψαν να είναι αριστεροί γιατί εφάρμοσαν το μνημόνιο καθ’ υπαγόρευση της τρόικας». Λίγες μέρες μετά όμως ήταν κάπως πιο διαλλακτικός: «δεν κρατάμε “μανιάτικο” από το 2015-2019... Είμαστε διατεθειμένοι, είναι επιλογή όλου του προοδευτικού κόσμου να μιλήσουμε με όλους, αλλά πάντα πολιτικά πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα. Είναι άλλο να πιεις έναν καφέ και άλλο να συζητάς για κοινή δράση και για συνεργασίες».

Σωστό. Το βέβαιο πάντως είναι ότι πολλοί και από την «Ομπρέλα» και από την ομάδα των 6+6 -πιθανότατα θα ενώσουν τις δυνάμεις τους- δεν θέλουν ούτε να συνομιλήσουν με τον κ. Βαρουφάκη ούτε καφέ να πιουν μαζί του. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης ότι το ΜέΡΑ 25 έχει εκλογικό μέτωπο με τη ΛΑ.Ε., το κόμμα που έφτιαξαν τα στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, το οποίο είναι σε ανειρήνευτη σύγκρουση με όσους έμειναν τότε στον ΣΥΡΙΖΑ και εφάρμοσαν μνημόνια. Θα έμπαιναν σε συζήτηση υπό την προϋπόθεση ότι θα ζητήσουν συγγνώμη για την ενδοτική στάση τους εκείνη την περίοδο. Πάντως για να μην αιφνιδιαστούμε ξανά, καλό είναι να μην είμαστε απόλυτοι στις εκτιμήσεις μας. Γιατί; Μα, επειδή κάποιες φορές η πανούργα Ιστορία κάνει κάτι τσαλίμια που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό.

Τάσος Παππάς
Εφημερίδα των Συντακτών (22.11.2023)