ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

Το ChatGPT θα παραμερίσει τη δουλειά των δημοσιογράφων;


Η τεχνητή νοημοσύνη και το μέλλον του πολυσύνθετου εργαλείου του ChatGPT ήταν τα θέματα που ανέλυσε ο καθηγητής Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Πήτας σε διάλεξη στο κτίριο της ΕΣΗΕΜ-Θ.
Σε ερώτηση για το ποιο είναι το μέλλον της δημοσιογραφίας όσο εξελίσσεται το ChatGPT και για το αν θα παραμεριστεί ο ρόλος των δημοσιογράφων, ο καθηγητής απάντησε ως εξής:
«Ο κλάδος της δημοσιογραφίας δέχεται μεγάλη “επίθεση” με την καλή έννοια, η οποία θα δημιουργήσει βραχυπρόθεσμα προβλήματα αλλά μακροπρόθεσμα θα μπορούσαν τα πράγματα να πάνε πολύ καλά. Από παλιότερα είχαμε μια αυτοματοποίηση στη συλλογή των πληροφοριών. Αυτή θα ενταθεί. Παλιότερα δεν υπήρχε αυτοματοποίηση στη συγγραφή κειμένων. Τώρα εν μέρει αυτό γίνεται. Άρα ουσιαστικά σημαίνει ότι από συγγραφείς, θα γίνουν συντάκτες. Δηλαδή θα παίρνουν ένα έτοιμο κείμενο και θα το διορθώνουν. Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στην αμοιβή γιατί μπορεί να πέσει. Θα έχει όμως επιπτώσεις και στην παραγωγικότητα της δουλειάς. Αν αυξηθεί η παραγωγικότητα τα πράγματα θα μπορούσαν να ισορροπήσουν και θα μπορούσαν οι δημοσιογράφοι να δουν και αύξηση αμοιβών. Θα υπάρξει όμως μια μεταβατική περίοδος».

Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι ένας δημοσιογράφος που κατέχει αυτά τα εργαλεία καλά ποτέ δεν θα ξεμείνει από δουλειά. Στην επόμενη δεκαετία πάντα θα χρειάζεται κάποιος στη δημοσιογραφία που να καταλαβαίνει το αντικείμενο. Το ChatGPT δεν θα μπορεί να δει όλες τις οπτικές γωνίες ενός σύνθετου κοινωνικού προβλήματος ενώ ένας καλός δημοσιογράφος μπορεί να το κάνει. Αυτός ο καλός δημοσιογράφος θα συλλέγει το υλικό του πολύ πιο γρήγορα, θα παράγει την ιστορία του πολύ πιο γρήγορα και θα μπορεί να την προσωποποιεί. Δηλαδή να απευθύνεται σε διαφορετικές κατηγορίες κοινού με διαφορετικό τρόπο, πολύ πιο εύκολα απ’ ό,τι όταν αυτό γίνεται χειροκίνητα».

Τα προβλήματα του ChatGPT

Ο κ. Πήτας υπογράμμισε επίσης ότι τέτοιου είδους εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης φέρουν ακόμη κάποια προβλήματα, ορισμένα εκ των οποίων θα λυθούν στο μέλλον, ενώ άλλα θα παραμείνουν. «Τέτοια εργαλεία αυτή τη στιγμή έχουν διάφορα προβλήματα. Ένα πρόβλημα που έχουν είναι ότι είναι προκατειλημμένα, γιατί τα δεδομένα με τα οποία εκπαιδεύτηκαν είναι προκατειλημμένα. Είναι σχεδιασμένα να λένε πράγματα που ευχαριστούν τον χρήστη γιατί έχουν έναν εσωτερικό μηχανισμό ανταμοιβής. Το ChatGPT έχει μάθει να προσπαθεί να πει πράγματα αντί να πει δεν ξέρω. Σε πολλές περιπτώσεις καταλήγει έτσι να λέει παραλογισμούς. Κάποια από αυτά τα προβλήματα θα διορθωθούν στο μέλλον, άλλα θα παραμείνουν», δήλωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα όσον αφορά το θέμα του παραλογισμού, έφερε το παράδειγμα ερώτησης για χωριό της Κοζάνης, όπου το ChatGPT απάντησε ότι είναι παραθαλάσσιο και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επανάσταση του 1821.

Σε αντιπαραβολή με τα social media, ο κ. Πήτας εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα πρέπει να πάρουν και τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης τον ίδιο δρόμο. «Τα κοινωνικά μέσα δεν ρυθμίστηκαν έγκαιρα. Ξεκίνησαν σαν πλατφόρμα της δημοκρατίας, όπου ο καθένας θα μπορούσε να λέει τη γνώμη του και να προάγεται το γενικό καλό και κατάντησαν να είναι χώροι στους οποίους υπάρχει ρητορεία μίσους και παραπληροφόρηση. Πήραν έναν κακό δρόμο χωρίς αυτό να είναι νομοτελειακό. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα γίνει κι εδώ το ίδιο».

- από ρεπορτάζ της Ελίνας Τουκουσμπαλίδου στο karfitsa.gr