ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Σχέδιο για τη θωράκιση των ΜΜΕ απέναντι στους ψηφιακούς κολοσσούς


Ανέκαθεν υπήρχε στον χώρο των ΜΜΕ ένας προβληματισμός για το μέλλον της διαφημιστικής αγοράς και τον αντίκτυπο της στο οικοσύστημα τους. Έγινε πιο έντονο με την οικονομική κρίση και οξύνθηκε περεταίρω στην περίοδο του πανδημίας.
Επικοινωνία και Διαφήμιση φαίνεται να επιδρούν με διάφορους τρόπους, θετικούς ή αρνητικούς, στα ΜΜΕ. Το πρόσημο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο τρόπος παρουσίασης των διαφημίσεων, η φύση του περιεχομένου, η αντίληψη του κοινού.
Στη συντριπτική πλειονότητα τα ΜΜΕ εξαρτώνται από τα διαφημιστικά έσοδα. Η αυξημένη ζήτηση για διαφημιστικό χώρο και χρόνο μπορεί να τα καταστήσει βιώσιμα και κερδοφόρα και θεωρητικά ανεξάρτητα από πολιτικές ή άλλες εξαρτήσεις.
Αλλά πάντα υπάρχει η πιθανότητα οι διαφημίσεις να επηρεάζουν την ανεξαρτησία του περιεχομένου των ΜΜΕ, μπορεί να προκαλέσουν ανησυχίες σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται θέματα και ειδήσεις. Διαφημίσεις που επικεντρώνονται σε κοινωνικά ή πολιτικά θέματα μπορεί να επηρεάσουν επίσης τη δημόσια συζήτηση και να διαμορφώσουν απόψεις.
Εάν οι διαφημίσεις είναι παραπλανητικές ή αν διαταράσσουν το brand safety ενός Μέσου, δηλαδή τη φήμη του εξαιτίας αμφισβητήσιμου ή ακατάλληλου περιεχομένου από διαφήμιση, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μειωθεί η εμπιστοσύνη του κοινού προς αυτό. Ακόμη, στενές συνεργασίες με διαφημιστικές εταιρείες μπορεί να επηρεάσουν τις σχέσεις των ΜΜΕ με τους αναγνώστες, ακροατές, τηλεθεατές ή χρήστες τους.
Η βιωσιμότητα και η αξιοπιστία στη ζυγαριά, λοιπόν. Πρόκληση. (περισσότερα στο pontiki.gr ΕΔΩ