ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Βρήκαν «αρχηγό» και γραφεία, ψάχνουν όνομα οι «11»


Μετά από αρκετές εβδομάδες ξεκαθαρίζει το τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς μοιάζει να ολοκληρώθηκε ο κύκλος των κοινοβουλευτικών αποχωρήσεων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον με 36 βουλευτές καθώς οι 11 που αποχώρησαν και επισήμως θα συγκροτήσουν νέα κοινοβουλευτική ομάδα.
Αυτό που δεν γνωρίζουν ούτε οι ίδιοι (Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Σία Αναγνωστοπούλου, Χουσεΐν Ζειμπεκ, Οζγκιούρ Φερχάτ, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα) είναι το όνομα με το οποίο στη συνέχεια θα ιδρύσουν και το πολιτικό κόμμα για τις ευρωεκλογές, για το οποίο έχουν ήδη βρεθεί γραφεία στον Νέο Κόσμο.
Εκτός από τα γραφεία στον Νέο Κόσμο, οι ενασχολούμενοι με τη συγκρότηση του νέου φορέα μαθαίνω ότι τις τελευταίες μέρες ασκούν  πιέσεις προς τον Πέτρο Κόκκαλη, προκειμένου να συμπορευτεί μαζί τους.
Η τελική συζήτηση θα γίνει αυτό το Σαββατοκύριακο και η πρεμιέρα τους από τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου στη Βουλή.
Όπως φαίνεται όμως έχουν καταλήξει στους βασικούς ρόλους:
  • πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης και 
  • γραμματέας ο Ευκλείδης Τσακαλώτος
  • κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα είναι η Έφη Αχτσιόγλου και ο Νάσος Ηλιόπουλος.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1 το βράδυ της Πέμπτης ο Αλέξης Χαρίτσης έκανε λόγο για σταθερά και στέρεα βήματα ώστε να κάνουν μία «προγραμματική πρόταση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο». Ο ίδιος πρόσθεσε πως το επόμενο βήμα είναι η συγκρότηση πολιτικού φορέα που θα δώσει έμφαση στο πολιτικό περιεχόμενο. «Θα δώσουμε το βάρος μας σε αυτό» όπως είπε ο Αλέξης Χαρίτσης.

«Θέλουμε μία αριστερά που θα εμπιστεύεται τις δυνάμεις της και θα διεκδικήσει ξανά την εξουσία» υποστήριξε ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ σχετικά με το αν ο ίδιος θα ηγηθεί του νέου σχήματος τόνισε πως το ρόλο θα τον δούμε και θα τον συζητήσουμε, λέγοντας, για τον νέο πολιτικό φορέα, πως δεν έχουν καταλήξει σε όνομα.

Ακόμη φυλλορροούν τα στελέχη

Την ίδια ώρα το τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σταθεροποιηθεί καθώς οι αποχωρήσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα. Παράλληλα, οι δημοσκοπήσεις τον παγιώνουν προς το παρόν τουλάχιστον ως τρίτο κόμμα και μάλιστα με ενδείξεις περαιτέρω καθοδικές.
Από την Κεντρική Επιτροπή έφυγαν χθες Πέμπτη ακόμη 57 μέλη, που ακολούθησαν τους 50 της «Ομπρέλας». Στην Πολιτική Γραμματεία ο αριθμός δεν θα μπορέσει να φτάσει στα παλαιά επίπεδα, καθώς η σύνθεση προέκυψε έπειτα από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα. Από τα 42 μέλη, πλέον υπάρχουν μόλις 24 μετά και τις χθεσινές εννέα παραιτήσεις που αθροίζονται στους οκτώ της «Ομπρέλας» και του Στέφανου Τζουμάκα.
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποχώρησε και ο τρίτος από τους πέντε αρχικά εκλεγέντες, ο Δημήτρης Παπαδημούλης.