ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

Συσπείρωση Δημοσιογράφων: «Protagon-ιστής παραπληροφόρησης»


Η δημοσιογραφική παράταξη (ΕΣΗΕΑ) «Συσπείρωση Δημοσιογράφων-Δούρειος Τύπος» με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την πρωτοφανή πρακτική που ακολούθησε η ιστοσελίδα «Protagon» με τις fake υπογραφές αρθρογράφων και κάνει λόγο παραπλάνηση του κοινού που επιβαρύνει, ακόμη περισσότερο το έλλειμα αξιοπιστίας που αντιμετωπίζουν ορισμένα ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Στην ανακοίνωση της «Συσπείρωσης Δημοσιογράφων» υπό τον τίτλο"Protagon-ιστής παραπληροφόρησης" αναφέρεται μεταξύ άλλων:
«Η πρωτοφανής πρακτική που ακολούθησε η ιστοσελίδα «Protagon», σε πρώτο επίπεδο, συνιστά παραπλάνηση του κοινού και ως τέτοια επιβαρύνει, ακόμη περισσότερο το έλλειμα αξιοπιστίας που αντιμετωπίζουν ορισμένα ΜΜΕ στην Ελλάδα.
Προκαλεί όμως και ουσιαστικά ερωτήματα σχετικά με τους σκοπούς που εξυπηρετεί.
Η κατασκευασμένη ψευδωνυμία, που επινόησε η ιδιοκτησία του «Protagon» δεν έχει καμία σχέση με προστασία των πηγών των δημοσιογράφων. Επί σειρά ετών η συγκεκριμένη αρθρογραφία δεν περιέχει ίχνος ρεπορτάζ για την αποκάλυψη του οποίου θα χρειαζόταν προστασία του αρθρογράφου και των πηγών του.
 Αντίθετα πρόκειται για περιεχόμενο τόσο απροκάλυπτα μονομερές πολιτικά και ακραία εγκωμιαστικό, ιδίως για τον πρωθυπουργό, που αγγίζει τα όρια του λιβανίσματος και έχει τροφοδοτήσει την πολιτική και κοινωνική συζήτηση με νέα «ορολογία» και σπαρταριστές ατάκες – Μωυσής, τσιτάχ κλπ.
Και άλλοι αρθρογραφούν, μεροληπτικά, κρίνονται και επικρίνονται όπως όλοι μας, αλλά τουλάχιστον δεν κρύβονται πίσω από επινοημένα κατασκευάσματα. Έχουν το θάρρος της γνώμης τους και κρίνονται, όπως όλοι μας.
Αλλά μήπως δεν ήταν το συγκεκριμένο σάιτ, που δημοσίευσε υποβολιμαίο άρθρο, εν είδει ρεπορτάζ, δήθεν αποκαλυπτικό για τον ΕΔΟΕΑΠ και τις διαπραγματεύσεις της διοίκησής του με τη διοίκηση του Θεραπευτηρίου Ντυνάν. [...]
[...] Το φαινόμενο δεν πρέπει επ’ ουδενί να υποτιμηθεί από τις δημοσιογραφικές ενώσεις και τα όργανα δεοντολογίας του κλάδου. Η διοίκηση του «Protagon» πρέπει να κληθεί να δώσει πραγματικές εξηγήσεις και όχι να επικαλείται τη συνήθη πρακτική της ψευδωνυμίας που εξυπηρετεί διαχρονικά τον έλεγχο και όχι την κολακεία της εξουσίας.
22/6/2023
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ - ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ»