ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023

Το επόμενο μεγάλο φαγοπότι


Σε δύο 24ωρα ανοίγουν οι κάλπες σε μια μάχη που η απελθούσα κυβέρνηση θεωρεί από τώρα κερδισμένη, εξ ου και όχι μόνο οι υπουργοποιήσιμοι ράβουν κοστούμια, αλλά ετοιμάζονται και οι «δουλίτσες» της επόμενης μέρας. Η γαλάζια παράταξη, καθώς αναμένει ένα ηγεμονικό ποσοστό, ετοιμάζεται για το επόμενο ρεσάλτο στον δημόσιο κορβανά και, φυσικά, δεν θα αφήσει παραπονεμένους τους συμμάχους της.

Ετσι, ενώ το κράτος δικαίου πάει... στην ανακύκλωση, τα σκουπίδια θα είναι ο θησαυρός της επόμενης τετραετίας. Δεκάδες έργα που είχαν «παγώσει» στην πρώτη γαλάζια τετραετία 2019-2023 σχεδιάζεται να ξεκινήσουν τον επόμενο χρόνο με διαφορετικούς όρους. Οι «νέες μπίζνες» ίσως να φτάσουν σε τζίρο και τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με δεδομένο ότι η Ν.Δ. αναμένει να βαφτεί και πάλι απ’ άκρη σ’ άκρη ο χάρτης μπλε την Κυριακή, αφενός οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι διεκδικούν να έχουν τον πλήρη έλεγχο διαχείρισης, συλλογής και μεταφοράς των σκουπιδιών αντί για τους δήμους και τις περιφέρειες, το δε υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αξιώνει από τώρα να αναλάβουν ιδιώτες έργα που προγραμματίζονταν ως δημόσια.

Ο στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη και γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, ζήτησε να διαμορφωθούν ως «ενιαίο έργο» και να δοθούν σε Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) εννέα διαφορετικές εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων από τον Βόρειο Εβρο ώς την Ικαρία. Ηδη, ο κ. Γραφάκος έστειλε κείμενο προγραμματικής σύμβασης με πολλά θολά σημεία σε τρεις δημοτικούς φορείς.

Οπως πλήθος μελετών έχουν αποδείξει, οι ΣΔΙΤ -η νεοφιλελεύθερη πανάκεια διά πάσαν νόσον- όχι μόνο δεν ανακουφίζουν τις κοινωνίες από τα κόστη, αλλά καταλήγουν να κοστίζουν περισσότερο. Πρόκειται για μια εξαιρετική επένδυση για τους ιδιώτες, αφού εξασφαλίζουν σίγουρα κέρδη, χωρίς ρίσκο και με όλους τους κινδύνους στην πλάτη των πολιτών.

Σε βάθος χρόνου τέτοιου είδους συμπράξεις επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος. Το χαρακτηριστικότερο -και πιο κραυγαλέο- παράδειγμα αυτής της μπίζνας με το δημόσιο χρήμα είναι ο χώρος της Υγείας, όπου στη Μεγάλη Βρετανία οι ΣΔΙΤ έκαναν αφεντικά με αποφάσεις ζωής και θανάτου στη ζωή των πολιτών, τους κλινικάρχες.

Το τραπέζι για το μεγάλο φαγοπότι έχει ήδη στηθεί!