ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023

Πώς πρέπει να προσπερνάμε με το αυτοκίνητο ένα ποδήλατο


Ολοένα περισσότεροι ποδηλάτες κυκλοφορούν στους δρόμους των ελληνικών πόλεων. Δυστυχώς οι σχετικές υποδομές στην πατρίδα μας βρίσκονται ακόμη στα σπάργανα, αφού οι σύγχρονοι και ασφαλείς ποδηλατόδρομοι είναι ελάχιστοι σε σύγκριση με αντίστοιχα δίκτυα ξένων χωρών, όπου τα δίκυκλα χρησιμοποιούνται μαζικά από τους πολίτες. 
Ακόμη όμως και σε σημεία του δικτύου μας, όπου υπάρχουν ποδηλατόδρομοι, πολλοί συμπολίτες μας τους χρησιμοποιούν ως υποκατάστατα του πεζοδρομίου, για να σταθμεύσουν το αυτοκίνητό τους ή απλά για να κάνουν τζόκινγκ με ασφάλεια. Μακάρι να αλλάξουν αυτά στο μέλλον, αφού τα οφέλη από τη μαζική χρήση του ποδηλάτου είναι τεράστια για την οικονομία, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και για την υγεία μας, καθώς η ποδηλασία θεωρείται από τους ειδικούς ως ιδανικό άθλημα για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Ο ελληνικός Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας δεν διευκρινίζει ρητά, ποια θα πρέπει να είναι η ελάχιστη πλευρική απόσταση ενός αυτοκινήτου από έναν ποδηλάτη τη στιγμή της προσπέρασης. Τονίζει όμως ότι ο οδηγός ενός μηχανοκίνητου οχήματος οφείλει να διατηρεί ασφαλή απόσταση από το ποδήλατο. 
Σε κάποιες χώρες του εξωτερικού θεωρείται ως ελάχιστη απόσταση ασφαλείας το ένα μέτρο, όμως το παγκόσμιο κίνημα ‘’Share the Road’’ την καθορίζει στο 1,5 μέτρο. 
Σε κάθε περίπτωση αποφεύγουμε να μπούμε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας κατά την προσπέραση. Eδώ να διευκρινίσουμε ότι και ο ποδηλάτης οφείλει να απέχει τουλάχιστον ένα μέτρο από τα σταθμευμένα οχήματα, ώστε να μην χτυπήσει σε κάποια πόρτα, που θα ανοίξει απότομα μπροστά του.

- περισσότερα στο κείμενο που υπογράφει ο Πέτρος Πιτσίνης στο ieidiseis (EΔΩ)