ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 24 Ιουνίου 2023

Στροφή στην ανταρσία Πριγκόζιν, αποσύρει τους μισθοφόρους - Άγνωστοι οι όροι του «παζαριού»


Στροφή 180 μοιρών έκανε το βράδυ του Σαββάτου ο επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας μισθοφόρων Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα αποφάσισε να εισέλθει με περίπου 25.000 άνδρες στα ρωσικά εδάφη και να καταλάβει σημεία στρατηγικής σημασίας.
Η συμφωνία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, τη στιγμή που μαχητές της Wagner είχαν ήδη προχωρήσει από το Ροστόφ προς την περιφέρεια Λιπέτσκ, με προορισμό την ίδια τη Μόσχα.
Βεβαίως παραμένουν άγνωστοι οι όροι του συμβιβασμού ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Πριγκόζιν, ωστόσο ο επικεφαλής του μισθοφορικού στρατού προφανώς θα έμεινε ικανοποιημένος, καθώς νωρίτερα είχε εμφανιστεί αποφασισμένος να πάει την αντιπαράθεση στα άκρα, δηλώνοντας μάλιστα πως «σύντομα η Ρωσία θα έχει νέο πρόεδρο». 
Σημειώνεται πως ο Πριγκόζιν είχε ανοιχτή κόντρα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και τον αρχηγό του στρατού Βαλερί Γκερασίμοφ: με πληροφορίες να αναφέρουν πως ο επικεφαλής της Wagner ζήτησε την απομάκρυνσή και των δύο από τα πόστα τους.
Ο ίδιος ο Πριγκόζιν επιβεβαίωσε ότι αποδέχθηκε την προσφορά του Λουκασένκο και πως οι δυνάμεις του θα επιστρέψουν στις βάσεις τους. Με ηχητικό μήνυμά του σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, είπε ότι αυτό γίνεται διότι «θέλαμε να αποφευχθεί η ρωσική αιματοχυσία».
Λίγο πριν από τη συμφωνία πάντως, το Κίεβο είχε ανακοινώσει πως καταγράφει σημαντική πρόοδο στο ανατολικό μέτωπο και πως συνεχίζει να κάνει νέες αντεπιθέσεις εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων: ίσως κι αυτό το γεγονός να έπαιξε τον ρόλο του στην αποκλιμάκωση της κρίσης.
Καθ' όλη τη διάρκεια της ρωσικής κρίσης, η Δύση τήρησε κατάσταση αναμονής, παρακολουθώντας τις εξελίξεις.