ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

Μια του Δένδια… πέντε του Δένδια


Οι «συμπάθειες» δεν κρύβονται και η σύγκρουση ανάμεσα σε Νίκο Δένδια και Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πια κάτι παραπάνω από εμφανής. Πέντε… μαζεμένες παρεμβάσεις του απέναντι στο αφήγημα Μητσοτάκη μέσα σε λίγους μόλις μήνες.
Η σημερινή παρέμβαση του πρώην ΥΠΕΞ για θέματα ακρίβειας και τουρισμού είναι ακόμη μια ένδειξη της ανοιχτής κόντρας που έχουν ο Νίκος Δένδιας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία, εν πολλοίς, περιγράφει, εκτός από τις όποιες βλέψεις για την προεδρία του κόμματος, και τις βαθιές διαφορές σε θέματα αντίληψης που υπάρχουν στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.
Σήμερα ο Νίκος Δένδιας επέλεξε να τοποθετηθεί ανοιχτά μέσω του ΣΚΑΪ χτυπώντας καμπανάκια για τον τουρισμό και την ακρίβεια.
«Δεν πάει καλά η σεζόν στον τουρισμό. Όχι, δεν πάει καλά. Ή να το θέσω αλλιώς, είχαμε βάλει τον πήχη στον “ουρανό”. Ενώ δεν είναι κακή σεζόν, όμως είναι χαμηλότερη από αυτή που περιμέναμε για διάφορους λόγους. Η ακρίβεια αλλά και ο καιρός. Δεν μας βοήθησε ο καιρός. Όποιος μπαίνει στο ίντερνετ και βλέπει βροχές και καταιγίδες, δεν θα πληρώσει για να πάει να βραχεί. Δεν μας βοήθησαν και διάφορες παράμετροι. Από εδώ και πέρα, θα δούμε τι θα γίνει» δήλωσε σχετικά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, ενώ για το θέμα των τιμών σημείωσε:
 «Η ΝΔ έδωσε πολλά χρήματα, πάρα πολλά χρήματα αλλά η ακρίβεια στα τρόφιμα δεν αντέχεται. Να είμαστε ειλικρινείς. Δεν οφείλεται στην κυβέρνηση, αλλά η κυβέρνηση οφείλει να το αντιμετωπίσει».

Η αλαζονεία των 180 βουλευτών

Η προηγούμενη παρέμβαση από τον πρώην υπουργού έγινε μόλις λίγες ημέρες μετά τον γαλάζιο θρίαμβο στις εκλογές και τις δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη (στον ρόλο του λαγού του Κ. Μητσοτάκη) για νίκη με 180 βουλευτές προκειμένου να αλλάξει η Ν.Δ. μόνη της το Σύνταγμα. 
Ο Νίκος Δένδιας έσπευσε να προσγειώσει τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. λέγοντας:
 «Τώρα για μας ποια είναι η πρόκληση; Να μην επιδειχθεί η παραμικρή αλαζονεία. Προφανώς υπάρχουν διάφορες αντιλήψεις μέσα στη Ν.Δ. Ακούω, διαβάζω, υπάρχει μια αντίληψη που λέει να το πάμε, να φτάσουμε στο 180 και από εκεί και πέρα να μπορούμε να αλλάξουμε και το Σύνταγμα, να αλλάξουμε συνολικά το γίγνεσθαι στη χώρα. Εγώ θα προσυπέγραφα μια πολύ πιο σεμνή αντίληψη. Να κρατήσουμε ένα πολύ καλό ποσοστό, να έχουμε μια δεύτερη τετραετία συνέχισης της πρώτης και από εκεί και πέρα να μπορέσουμε πραγματικά να οδηγήσουμε τη χώρα σε ένα καλύτερο ευρωπαϊκό αύριο. Αυτή θα ήταν η δική μου συνταγή επιτυχίας. Νομίζω ότι αυτή είναι και η συνταγή επιτυχίας που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός».
Ο λαλίστατος κ. Γεωργιάδης εξαναγκάστηκε σε αναδίπλωση, ενώ, μετά από λίγες ημέρες και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να μαζέψει την κουβέντα περί 180 βουλευτών.

Προεκλογικά το πιο ηχηρό χτύπημα

Ο Νίκος Δένδιας, παρότι είναι πάντα προσεκτικός στις τοποθετήσεις του ως έμπειρος πολιτικός, είχε φροντίσει να πάρει σαφείς αποστάσεις και πριν από τις εκλογές, με την πιο ηχηρή του παρέμβαση να έρχεται στο θέμα του Predator και των υποκλοπών.
Μιλώντας, τότε, στην ιστοσελίδα newsbomb.gr κατ΄αρχάς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ήταν και ο ίδιος υπό παρακολούθηση, ενώ έδειξε ανοιχτά ως υπεύθυνο για τις άδειες εξαγωγής του Predator τον Γιάννη Σμυρλή, στενό συνεργάτη του τότε πρωθυπουργού. Σχετικά με τις υποκλοπές, άλλωστε, είχε μιλήσει για «εγκληματική πράξη σε βαθμό κακουργήματος στον μισό πλανήτη».

Ο υπόγειος πόλεμος για τα Τέμπη και τα κόκκινα δάνεια

Ξεκάθαρη ήταν και η σύγκρουση και στην περίοδο που κυβέρνηση και Ν.Δ. βρέθηκαν σε μεγάλη κρίση εξαιτίας του εγκλήματος στα Τέμπη και την έκρηξη της κοινωνικής οργής.
Τότε ο Νίκος Δένδιας είχε γίνει αποδέκτης αιχμών από το Μέγαρο Μαξίμου και στελέχη όπως ο Άδωνης Γεωργιάδης με δηλώσεις περί κορυφαίων δημοφιλών υπουργών που δεν βγαίνουν δημοσίως να υποστηρίξουν τον πρωθυπουργό, δίνοντας την απάντησή του μέσω συνέντευξης στο «Πρώτο Θέμα».
«Ο ρόλος του υπουργού Εξωτερικών δεν είναι να τσακώνεται στα τηλεοπτικά παράθυρα απέναντι στην τοξικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, για µια τραγωδία που πρέπει να προκαλεί συντριβή σε όλους µας. Ο θεσµικός µου ρόλος επιβάλλει λίγα και µετρηµένα λόγια. Σε κάθε περίπτωση, η παράταξη αυτή είναι το σπίτι µου, την υπηρετώ από τα φοιτητικά µου χρόνια και έχω µάθει να πράττω πάντοτε ό,τι είναι εθνικά χρήσιµο» είχε δηλώσει συγκεκριμένα.

Μάλιστα, είχε πάρει σαφείς αποστάσεις και σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων και κόκκινων δανείων αναφέροντας:
«Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι εποχές του βαθέος αντικρατισμού και της αποθέωσης των αποκρατικοποιήσεων έχουν παρέλθει. Η κρίση του COVID δίδαξε πολλά», ενώ σε άλλο σημείο τόνισε «οφείλουμε να ασχοληθούμε και με την αποτροπή της δημιουργίας ενός νέου κύματος κόκκινων δανείων, το οποίο προφανώς δεν θα λυθεί από τη συνεχή όχληση των δανειοληπτών από τις εισπρακτικές εταιρίες, ζήτημα το οποίο παρεμπιπτόντως πρέπει να αντιμετωπιστεί».

Αναμένουμε τα επόμενα επεισόδια...

- από efsyn.gr