ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Στο Σίδνεϋ το Μουσείο Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ


Στην υβριδική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σίδνεϋ και η AHEPA NSW Inc συμμετείχε το Μουσείο Τύπου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ). Η εκδήλωση είχε θέμα: «Αγώνας για την Ανεξαρτησία - Μια ματιά στον προεπαναστατικό και επαναστατικό Τύπο» και πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρόεδρος του Μουσείου Τύπου της ΕΣΗΕΠΗΝ, Μιχάλης Βασιλάκης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την τιμητική πρόσκληση, ενημέρωσε το κοινό για την λειτουργία του φορέα και τον πλούτο των αρχείων του.
 Επισήμανε ότι ανάμεσα στα πολύτιμα τεκμήρια και έντυπα του Μουσείου Τύπου περιλαμβάνονται αρκετά από την περίοδο πριν και μετά την έναρξη της Επανάστασης του 1821, όπως σειρά του περιοδικού «Ερμής ο Λόγιος» της Βιέννης, φύλλα της εφημερίδας «Ελληνικά Χρονικά» που εκδιδόταν στο Μεσολόγγι και υπήρξε το πρώτο ημιεπίσημο όργανο της Διοίκησης της Δυτικής Χέρσου Ελλάδας, της εφημερίδας «Ο Φίλος του Νόμου» που εκδιδόταν στην Ύδρα και φιλοξενούσε ειδήσεις για τον αγώνα του ελληνικού επαναστατικού ναυτικού και άλλα. Παράλληλα, ο Μ. Βασιλάκης κάλεσε το κοινό να επισκεφθεί το ψηφιακό τμήμα του αρχείου του Μουσείου Τύπου που περιλαμβάνει 303.000 σελίδες.
Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο επικεφαλής του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σίδνεϋ κ. Κωνσταντίνος Γιαννακόδημος. Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Γιαννακόδημος αναφέρθηκε στα έντυπα τα οποία κυκλοφόρησαν στην ελληνική γλώσσα στα μεγάλα κέντρα των γραμμάτων της Δύσης κατά τον 18ο αιώνα και μέχρι την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά και στα έντυπα τα οποία κυκλοφόρησαν όταν ξεκίνησε ο Αγώνας για την ανεξαρτησία, έως το 1828 περίπου.
Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν ο πρόεδρος του συλλόγου AHEPA NSW Inc., Βασίλης Σκανδαλάκης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϋ Ιωάννης Μαλλικούρτης, εκπρόσωποι, ομογενειακών συλλόγων και ελληνόφωνων μέσων ενημέρωσης, μέλη της ΑΧΕΠΑ κά. Την εκδήλωση συντόνισε ο Δρ. Βασίλης Αδραχτάς.